Кюфтетата могат да бъдат приготвени предварително и замразени. За да направите това, поставете суровите кюфтета в плоска чиния, която предварително сте покрили с фолио и ги поставете във фризера. Когато замръзнат, ги прехвърлете в кутия или плътно пликче.
Продукти: 300 г картофи, 200 г чери домати, 2 средно големи домата (или 100 г нарязани домати от консерва), 2 средни моркови, 1 голяма червена чушка, 1 патладжан, 1 голям червен лук, 1 малка връзка кориандър, зехтин, сол и прясно смлян черен пипер
За кюфтетата: 500 г мляно телешко или агнешко месо, 1 средна глава лук, 2 средни домата, 5-8 стръка пресен кориандър и 1 ч.л. смлян кориандър, сол и прясно смлян черен пипер
Приготвяне: За кюфтетата обелете и нарежете на ситно лука, нарежете на ситно и кориандъра. Настържете доматите, като отстраните обелките. Смесете каймата с лука, доматите и зелените подправки. Подправете със сухия кориандър, сол и черен пипер. Разбъркайте добре. С мокри ръце оформете кюфтенца с размер около 3 см.
Загрейте фурната до 200 градуса. Вземете по-голям огнеупорен съд и го намажете с олио.
Обелете зеленчуците. Нарежете доматите на малки кубчета, лукът - на полумесеци, картофите - на немного големи филийки, а чушката и патладжана - на големи кубчета. Чери доматите нарежете на половинки.
На дъното на формата за печене сипете нарязаните на кубчета домати (или тези от консервата, ако ползвате такива). След това подредете кюфтенцата. Разпределете останалата част от зеленчуците наоколо. Посолете и поръсете с черен пипер. Най-отгоре сипете чери доматите.
Поръсете зеленчуците със зехтин, покрийте с фолио и поставете във фурната за 20 минути. След това махнете фолиото и продължете да печете още 20-30 минути.
Коментари