Салатата с патладжан и домати изпълнява няколко функции наведнъж: вкусна обилна закуска, гарнитура към месо или пълноценно хранене за вегетарианци. Тази салата е актуална в края на лятото, когато сочните сладки домати и патладжаните са в изобилие.

Продукти: 300 г патладжан, 1 ч.л. средно едра сол, 250 г дребни домати, малка връзка кориандър, 30-40 г нишесте (по-добре царевично), растително масло за пържене

За салатен дресинг: сок от половин лимон, 30 г сос от стриди, 40 г сос "Унаги", 2 суп. лъж. захар

За сервиране: 1 суп. лъж. семена от бял сусам, 1 суп. лъж. семена от черен сусам

Приготвяне: Нарежете патладжаните наполовина по дължина. Отново разрежете наполовина по дължина и след това всяка четвъртинка нарежете на филийки с ширина около 2 см. Поставете патладжана в дълбока купа, осолете и оставете да престои 10 минути, за да се махне горчивият черен сок.

Нарежете доматите на половина и всяка половинка - на 4-6 парчета, в зависимост от размера на домата. Срежете парчетата напречно. Така получавате 8-12 парчета домати.

Накъсайте листата на кориандъра и го нарежете на едро. Оставете настрана.

За да приготвите патладжаните за салатата с домати, трябва да ги запържите предварително. Загрейте растителното масло във фритюрник или дълбок тиган. Препоръчва се маслото да се загрее до 180-190 градуса. В този случай зеленчуците ще се пържат равномерно. За да проверите дали мазнината е загряла, потопете кубчето патладжан за 30 секунди във врящото масло. Трябва да се пържи равномерно от всички страни.

Вземете голяма плоска чиния и покрийте с домакинска хартия или салфетки.

Патладжаните, без да се мият от солта, се овалват в нишестето. Излишното нишесте се отръсква от синия домат преди да се сложи да се пържи. Запържете в горещото олио на малки порции. По-добре е, ако парчетата "плуват" в масло, без да се допират помежду си. Когато патладжанът е готов, прехвърлете в настланата с хартия чиния. Преди да поставите следващата порция, олиото трябва отново да се загрее.

За салатения дресинг смесете лимонов сок, сос от стриди, сос "Унаги" и захар. Загрейте на умерен котлон, като разбърквате, докато захарта се разтвори напълно. Отстранете от котлона и оставете да се охлади до стайна температура.

В голяма купа смесете патладжана с доматите и кориандъра. Полейте с дресинга и разбъркайте. Поръсете със смес от семена от бял и черен сусам. Сервирайте веднага.