Салата от патладжани и домати

21 септември 2019
Кулинария
40680
 

Салатата с патладжан и домати изпълнява няколко функции наведнъж: вкусна обилна закуска, гарнитура към месо или пълноценно хранене за вегетарианци. Тази салата е актуална в края на лятото, когато сочните сладки домати и патладжаните са в изобилие.

Продукти: 300 г патладжан, 1 ч.л. средно едра сол, 250 г дребни домати, малка връзка кориандър, 30-40 г нишесте (по-добре царевично), растително масло за пържене

За салатен дресинг: сок от половин лимон, 30 г сос от стриди, 40 г сос "Унаги", 2 суп. лъж. захар

За сервиране: 1 суп. лъж. семена от бял сусам, 1 суп. лъж. семена от черен сусам

Приготвяне: Нарежете патладжаните наполовина по дължина. Отново разрежете наполовина по дължина и след това всяка четвъртинка нарежете на филийки с ширина около 2 см. Поставете патладжана в дълбока купа, осолете и оставете да престои 10 минути, за да се махне горчивият черен сок.

Нарежете доматите на половина и всяка половинка - на 4-6 парчета, в зависимост от размера на домата. Срежете парчетата напречно. Така получавате 8-12 парчета домати.

Накъсайте листата на кориандъра и го нарежете на едро. Оставете настрана.

За да приготвите патладжаните за салатата с домати, трябва да ги запържите предварително. Загрейте растителното масло във фритюрник или дълбок тиган. Препоръчва се маслото да се загрее до 180-190 градуса. В този случай зеленчуците ще се пържат равномерно. За да проверите дали мазнината е загряла, потопете кубчето патладжан за 30 секунди във врящото масло. Трябва да се пържи равномерно от всички страни.

Вземете голяма плоска чиния и покрийте с домакинска хартия или салфетки.

Патладжаните, без да се мият от солта, се овалват в нишестето. Излишното нишесте се отръсква от синия домат преди да се сложи да се пържи. Запържете в горещото олио на малки порции. По-добре е, ако парчетата "плуват" в масло, без да се допират помежду си. Когато патладжанът е готов, прехвърлете в настланата с хартия чиния. Преди да поставите следващата порция, олиото трябва отново да се загрее.

За салатения дресинг смесете лимонов сок, сос от стриди, сос "Унаги" и захар. Загрейте на умерен котлон, като разбърквате, докато захарта се разтвори напълно. Отстранете от котлона и оставете да се охлади до стайна температура.

В голяма купа смесете патладжана с доматите и кориандъра. Полейте с дресинга и разбъркайте. Поръсете със смес от семена от бял и черен сусам. Сервирайте веднага.

Още от Кулинария
0

Продукти: 500 г пилешко филе, 300 г гъби (каквито имате под ръка), 70 г кашкавал, 3 суп. лъж. сметана за готвене, 1 глава лук, сол и черен пипер на вкус Приготвяне: Нарежете гъбите на кубчета и ги

0

Пастърмата е традиционно ястие от еврейската кухня. Едно време се е приготвяла само от говеждо месо, но днес се използват различни меса. Предлагаме ви рецепта за пастърма от пилешко месо

0

Когато гостите ви са пред вратата Продукти: 400 г свинско месо (най-добре вземете бут или шол), готварска сметана или майонеза, прясно смлян черен пипер, сол, нарязани зелени подправки

0

Продукти: 500 г варени картофи, 1 яйце, 1 суп. лъж. грис, 30 мл сметана за готвене, пресни зелени подправки (магданоз, копър и др.), сол и черен пипер на вкус. За панировката: 1 яйце, 2 суп. лъж

0

Бърза, лесна и много вкусна В дълбока купа за салата смесете 1 буркан мариновани гъби, нарязани на филии, по 1 консерва (400 г) боб (бял маслен и червен), 300 г моркови (нарежете ги на дълги

Последни новини
0

Показателите за промишлено отглеждане на пуйки могат да бъдат подобрени чрез организиране на пространството, където те се настаняват, възможно най-правилно

0

Имайте ги предвид при избора на куче За много хора немската овчарка си остава въплъщение на идеалното куче: силно, вярно и изпълнително. Но при избора на домашен любимец трябва да се имат предвид

0

След оагването осигурете на майките качествен фураж За лактиращи овце 1,5-2 ч след раждане се дава леко затоплена вода, но не повече от 1- 1,5 л На родилите овце храненето започва само с

0

Оценени заради своя изключително ранен цъфтеж - още през зимата, още в снега, кукуряците си проправят път към градините и сърцата на градинарите все по-уверено

0

Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца и през деня бавно ще се повишава. През следващото денонощие над страната ще има значителна, предимно ниска облачност

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голяма авария, възникнала на магистралния водопровод към Свищов, ограничава  водоподаването в с. Вардим, град Свищов и с.Царевец, съобщи община Свищов на сайта си. Екипите на ВиК – Район Свищов са на терен и съвместно с екипи на ВиК „Йовковци“ – Велико Търново ще направят всичко възможно аварията да бъде отстранена, се казва в съобщението

Днес, 18 януари, на среща в Министерски съвет беше отправена молба за използване на водопреносната мрежа на София, по която да преминат допълнителни количества вода от водосбора на язовир „Белмекен“ за Перник. В момента такава техническа възможност не съществува, тъй като водоснабдителните системите на София и Перник не са свързани

В петък прокуратурата започна разследване на други 25, намерени във Варна и непотърсени от софийското дружество "Блацион" ООД Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи, стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук