Не е задължително традиционната френска лучена супа да се приготвя с месен бульон. Даже когато се използва вода тя става много вкусна - просто трябва да се спазва технологията.
Продукти: 1,5 кг лук, 1 глава чесън, зехтин, 1 супена лъжица кафява захар, прясно настъргано индийско орехче на върха на ножа, 8 филии багета с дебелина около 2 см, сол, прясно смлян черен пипер
Загрейте фурната до 160°C. Обелете лука и нарежете, за предпочитане тънки половинки или четвъртинки пръстени. Обелете скилидките чесън.
Вземете голяма тенджера с топлоустойчиви дръжки и дебело дъно. Сипете около 4 суп. лъж. зехтин, посолете и добавете лука. Поръсете със захар и индийско орехче. Разбъркайте.
Поставете тенджерата на средно силен котлон и запържете, като разбърквате от време на време, в продължение на 10 минути. Добавете почистените цели скилидки чесън, покрийте тенджерата с фолио и сложете във фурната на 160 градуса. Гответе 1 час, като през това време разбърквате няколко пъти.
Върнете тенджерата на котлона на среден огън и сипете 1-1,5 литра студена вода. Оставете да заври и варете 20 минути. Посолете и поръсете с черен пипер.
Докато супата се готви, запържете филиите багета в зехтина от двете страни до златисто. Поставете две парчета багета в чиния и сипете супата. Подправете със зехтин и черен пипер и сервирайте.
Коментари