Отровни плодчета

20 септември 2019
Цветя
24696
1 2 3 4 5 6 7
 

Пазете децата!

Есента е тук, а заедно с нея всеки двор се превръща в консервена фабрика. Дори децата са завладяни от обирането и приготовленията на зимнината. Работата е много, времето е малко, но ние решихме да насочим вниманието ви към плодовете, които не стават за ядене. С отровни плодчета се окичват много от декоративните растения в двора, а и бурените извън тях.

Ако имате малки деца, може би е по-добра идея да не отглеждате отровни, бодливи или други растения, които могат да навредят на малчуганите. Алтернативен вариант е да ограничите достъпа на децата до тях. При всички положения, ако се случи, малкото човече да погълне отровни плодчета, веднага се обърнете към специалисти.

Градината е любимо място за игри

Важно е да бъде безопасна

Обикновено смятаме дома си, двора или градината за най-безопасните места на света. На открито прекарваме голяма част от ежедневието си през топлите месеци. А и няма по-сладка гледка от веселите игри на децата с кучето, котето или козлето.

Все пак, ако искате красива и същевременно безопасна цветна градина, ще трябва да вземете мерки. Само наблюдението на децата и обясненията кое какво е, яде ли се или не са крайно недостатъчни.

Застраховайте се! Не отглеждайте отровни и опасни растения, колкото и красиви да са, поне докато малчуганът не порасне достатъчно.

Рицинът е отровен

Семената му приличат на бобчета

Хвалим растението, че гони къртици. Така е! В някои случаи се получава, а в други- не. Но от гледна точка на едновременното отглеждане на рицин и малко дете, съветът ни е да се отървете от рицина.

Цялото растение е силно отровно (листата, стъблото, цветовете, плодовете и семената). Самите семена много приличат на шарени бобчета и дори възрастен човек може да се обърка. Ако отглеждате рицин, се уверете, че той е недостъпен за децата. Когато прибирате семената, задължително ги надписвайте и ги дръжте далеч от досега на детето.

Поглъщането на която и да било част на рицина може да доведе до гадене, повръщане, диария, болки в корема и др.

Рицинът се отглежда лесно. Растението не е студоустойчиво, но един сезон му стига да достигне завидни размери, да цъфти и да даде семена. Красив е и доста внушителен. За целите на декоративното градинарство се използва в големи градини и паркове. Твърдението, че гони къртици е само бонус към атрактивния му вид.

Зокумът също

Бабите да внимават

Всяка част от този прекрасен храст е отровна (стъблата, листата, цветовете, семенните кутиики и семената. Поглъщането дори на малко количество от растението може да доведе до залитане, повръщане, диария, проблеми със сърцето, разширяване на зениците, кома и дори смърт.

Олеандърът е любимец най-вече на възрастните дами. Те го отглеждат от години в стари тенекии или пробито тенджере. Все пак интересът и на младите към храста се засили в последните години. Това може би се дължи на пътешествията до Гърция и други по-топли държави, където зокумът расте покрай пътищата.

Растението се отглежда лесно. Справя се добре със засушаване и горещини. Зимата трябва да се прибира, защото не издържа на нашите зими. Все пак бъдете внимателни, защото семенните кутийки на растението много приличат на зелени чушки.

Дурантата - непозната, ,красива и отровна

Само птиците ядат плодчетата без проблем

Duranta erecta е изгряваща звезда на нашия пазар. Тя е прекрасно растение с още по-прекрасни синьо-лилави или снежно бели цветове в изобилие. Те са събрани в големи съцветия пододбни на гроздове. Плодовете, които се образуват след прецъфтяване са кръгли, не много големи, първо зелени, а впоследствие добиват приятен оранжев цвят. Отровните части на тази красавица са листата и плодовете. Поглъщането им може да доведе до гадене, повръщане, сънливост, гърчове, висока температура, ускорен съредечен ритъм и т.н.

Тропическото растение може да се срещне с имената небесно цвете, златна роса, гълъбови боровинки. Дурантата се развива добре в саксия. Обича слънчеви изложения и редовни поливки. Цъфтежът продължава от пролетта до първите сериозни застудявания. Тогава трябва да се прибере. (повече за дурантата ще ви разкажем в някой от следващите броеве). 

“Боровинките” на лантаната не се ядат

Растението цъфти повече от обилно

Лантаната е онова разкошно цвете с променливите цветове. Тя е издръжлива на засушаване, понася отлично горещините и прякото жарко слънце през лятото. Реално, без много грижи се скъсва да цъфти. Привлича много полезни насекоми, дори на 8-мия етаж.

У нас лантаната се отглежда успешно само в саксия, защото мръзне. Има данни, че семенцата попаднали в подходящи условия презимуват успешно навън и се развиват на следващата година, но това не е потвърдено.

Цъфтящият храст има лоша слава в страните, където презимува навън. Счита се за опасен плевел, а на някои места даже е забранен за отглеждане. У нас, освен студа, негови врагове са маната и белокрилката.

Въпреки всичко, лантаната е невероятна и много издръжлива. Заслужава си отглеждането. В групата на отровните плодчета е, защото нейните са точно такива. Поглъщането на неузрелите "боровинки" може да доведе до стомашни болки и мускулна слабост.

Други растения, с които да внимавате

Всички знаем, че цветята не са за ядене, но въпреки това сред тях има и ядливи. Типичен пример за такива са латинките, виолетките, невенът и т.н. При всички полежения, ако решите да пробвате цветовете на вкус, първо се уверете, че нямате алергии и не прекалявайте с количествата.

Отровни растения в царството на цветята има много. В ежедневието ни присъстват най-вече дифенбахията, различните млечки, в това число и коледната звезда, цикаса, кучето грозде, дафнето, повечето луковични цветя, калите, ангелския тромпет и т.н. За ядене не стават плодчетата на котонеастера, пиракантата, калините, офиката, вибурнумите и още, и още.

Внимавайте и пазете децата!

Още от Цветя
0

До края на месеца, а в някои райони и до първата деседневка на ноември, все още ще могат да се садят луковични цветя с пролетен цъфтеж. Заниманието е приятно, не изисква много труд

0

Пита Милан Койчев от с. Малчика и уточнява, че у дома се отопляват с климатик Грижата за индришето не е много по-различна от тази за мушкатото. През топлата част от годината растението трябва да е

0

Няколко са, но са прекалено големи Ева от Пловдив се свърза с нас по телефона с този въпрос, като поясни, че розите са млади, катерливи и имат божествен аромат по време на цъфтеж

0

За пореден път си крада клонки от бугенвилия, нали уж крадено цвете се хваща лесно! Да, ама не! Колкото пъти пробвам, толкова пъти се провалям. Кажете как се вкоренява тази бугенвилия

0

"Кога и как мога да преместя това красиво цветенце на по-подходящо място", ни пита Илияна Николова от с. Чепинци, Софийско Цветенцето, както го наричате, не бива да бъде местено на по-подходящо място

Последни новини
0

Изисквания: Да не са твърде стари, но също така не и много светли Когато пристъпите към подреждане на гнездото, стеснете входовете на кошера. Така ще предотвратите евентуално "ограбване" по време на

0

Антракнозата е другата важна болест по ореха, която засяга всички зелени части. Най-характерни са повредите по листата. По тях се образуват закръглени кафяви петна с по-тъмнокафява периферия.

0

Започва прием на проектни предложения по подмярка 4.2.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по тематичната подпрограма" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от

0

Използването на сорбенти за инактивация на микотоксините в дажбата може да доведе до ограничена абсорбция на микроелементи, включително на хелатни форми

0

Между 14 и 16 октомври 2019 година се проведе обучение на тема „Внедряване на добри практики на Европейския съюз“ в новия високотехнологичен тренировъчен център на Сдружение „Просперитет и развитие

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Освен срещу Димитров е повдигнато обвинение срещу кандидати за съветници от БСП и партията на Татяна Дончева В най-богатия морски регион се говори, че един глас вече струва 300 лева. Винаги печеля с 8000 гласа. “Как да ги купя?!”, попита заплашеният със задържане градоначалник “Пазете Несебър, ние може да отсъстваме за няколко дни

Продължаваме с грижата за хората от всяка възраст, казва независимият кандидат-кмет за четвърти мандат За 12 г. постигнахме много, имам ясна стратегия за града - Г-н Димитров, предизборната кампания е към края си. Проведохте десетки срещи, отчетохте свършеното през трите си мандата във всяко съставно селище

Германският концерн "Фолксваген" не търси ново място за завода си, заяви член на управителния съвет на компанията, цитиран от „Ханделсблат“. Пред журналисти Андреас Тостман, който отговаря за производството, поясни, че Фолксваген следи внимателно турската офанзива в Сирия. „Не сме притиснати от времето и затова решението ни