Пазете децата!

Есента е тук, а заедно с нея всеки двор се превръща в консервена фабрика. Дори децата са завладяни от обирането и приготовленията на зимнината. Работата е много, времето е малко, но ние решихме да насочим вниманието ви към плодовете, които не стават за ядене. С отровни плодчета се окичват много от декоративните растения в двора, а и бурените извън тях.

Ако имате малки деца, може би е по-добра идея да не отглеждате отровни, бодливи или други растения, които могат да навредят на малчуганите. Алтернативен вариант е да ограничите достъпа на децата до тях. При всички положения, ако се случи, малкото човече да погълне отровни плодчета, веднага се обърнете към специалисти.

Градината е любимо място за игри

Важно е да бъде безопасна

Обикновено смятаме дома си, двора или градината за най-безопасните места на света. На открито прекарваме голяма част от ежедневието си през топлите месеци. А и няма по-сладка гледка от веселите игри на децата с кучето, котето или козлето.

Все пак, ако искате красива и същевременно безопасна цветна градина, ще трябва да вземете мерки. Само наблюдението на децата и обясненията кое какво е, яде ли се или не са крайно недостатъчни.

Застраховайте се! Не отглеждайте отровни и опасни растения, колкото и красиви да са, поне докато малчуганът не порасне достатъчно.

Рицинът е отровен

Семената му приличат на бобчета

Хвалим растението, че гони къртици. Така е! В някои случаи се получава, а в други- не. Но от гледна точка на едновременното отглеждане на рицин и малко дете, съветът ни е да се отървете от рицина.

Цялото растение е силно отровно (листата, стъблото, цветовете, плодовете и семената). Самите семена много приличат на шарени бобчета и дори възрастен човек може да се обърка. Ако отглеждате рицин, се уверете, че той е недостъпен за децата. Когато прибирате семената, задължително ги надписвайте и ги дръжте далеч от досега на детето.

Поглъщането на която и да било част на рицина може да доведе до гадене, повръщане, диария, болки в корема и др.

Рицинът се отглежда лесно. Растението не е студоустойчиво, но един сезон му стига да достигне завидни размери, да цъфти и да даде семена. Красив е и доста внушителен. За целите на декоративното градинарство се използва в големи градини и паркове. Твърдението, че гони къртици е само бонус към атрактивния му вид.

Зокумът също

Бабите да внимават

Всяка част от този прекрасен храст е отровна (стъблата, листата, цветовете, семенните кутиики и семената. Поглъщането дори на малко количество от растението може да доведе до залитане, повръщане, диария, проблеми със сърцето, разширяване на зениците, кома и дори смърт.

Олеандърът е любимец най-вече на възрастните дами. Те го отглеждат от години в стари тенекии или пробито тенджере. Все пак интересът и на младите към храста се засили в последните години. Това може би се дължи на пътешествията до Гърция и други по-топли държави, където зокумът расте покрай пътищата.

Растението се отглежда лесно. Справя се добре със засушаване и горещини. Зимата трябва да се прибира, защото не издържа на нашите зими. Все пак бъдете внимателни, защото семенните кутийки на растението много приличат на зелени чушки.

Дурантата - непозната, ,красива и отровна

Само птиците ядат плодчетата без проблем

Duranta erecta е изгряваща звезда на нашия пазар. Тя е прекрасно растение с още по-прекрасни синьо-лилави или снежно бели цветове в изобилие. Те са събрани в големи съцветия пододбни на гроздове. Плодовете, които се образуват след прецъфтяване са кръгли, не много големи, първо зелени, а впоследствие добиват приятен оранжев цвят. Отровните части на тази красавица са листата и плодовете. Поглъщането им може да доведе до гадене, повръщане, сънливост, гърчове, висока температура, ускорен съредечен ритъм и т.н.

Тропическото растение може да се срещне с имената небесно цвете, златна роса, гълъбови боровинки. Дурантата се развива добре в саксия. Обича слънчеви изложения и редовни поливки. Цъфтежът продължава от пролетта до първите сериозни застудявания. Тогава трябва да се прибере. (повече за дурантата ще ви разкажем в някой от следващите броеве). 

“Боровинките” на лантаната не се ядат

Растението цъфти повече от обилно

Лантаната е онова разкошно цвете с променливите цветове. Тя е издръжлива на засушаване, понася отлично горещините и прякото жарко слънце през лятото. Реално, без много грижи се скъсва да цъфти. Привлича много полезни насекоми, дори на 8-мия етаж.

У нас лантаната се отглежда успешно само в саксия, защото мръзне. Има данни, че семенцата попаднали в подходящи условия презимуват успешно навън и се развиват на следващата година, но това не е потвърдено.

Цъфтящият храст има лоша слава в страните, където презимува навън. Счита се за опасен плевел, а на някои места даже е забранен за отглеждане. У нас, освен студа, негови врагове са маната и белокрилката.

Въпреки всичко, лантаната е невероятна и много издръжлива. Заслужава си отглеждането. В групата на отровните плодчета е, защото нейните са точно такива. Поглъщането на неузрелите "боровинки" може да доведе до стомашни болки и мускулна слабост.

Други растения, с които да внимавате

Всички знаем, че цветята не са за ядене, но въпреки това сред тях има и ядливи. Типичен пример за такива са латинките, виолетките, невенът и т.н. При всички полежения, ако решите да пробвате цветовете на вкус, първо се уверете, че нямате алергии и не прекалявайте с количествата.

Отровни растения в царството на цветята има много. В ежедневието ни присъстват най-вече дифенбахията, различните млечки, в това число и коледната звезда, цикаса, кучето грозде, дафнето, повечето луковични цветя, калите, ангелския тромпет и т.н. За ядене не стават плодчетата на котонеастера, пиракантата, калините, офиката, вибурнумите и още, и още.

Внимавайте и пазете децата!