Къде може да се отглежда видът
Прасковата е сред овощните видове, които не могат да се отглеждат навсякъде у нас. В желанието си да имат прасковено дръвче в градината много любители опитват, но след няколко години остават разочаровани.
С какво да се съобразите
Прасковата е чувствителна на зимните студове. Опасни за плодните пъпки са температури под минус 22-24 градуса.
Проблеми са и повратните пролетни мразове, тъй като видът излиза по-рано от състояние на покой.
Най-подходящи са места с надморска височина около 300-400 метра, с топла зима и без резки температурни колебания през пролетните месеци.
Мястото да е равно или със слаб наклон, да е защитено от въздушни течения.
Препоръчително е почвата да е богата, добре аерирана.
От изключително значение е и изборът на сорт.
Редхейвън е популярен сорт
Това е най-разпространеният сорт не само у нас, но и в световен мащаб. Счита се за стандарт, тъй като има много добри качества.
Дървото е средно по размер, с кръгла корона. Сортът е устойчив на повратни студове. Цъфтежът е средноран, обилен. Дървото е самоопрашнащо се, влиза рано в плододаване.
Плодовете узряват между 20 и 30 юли. Те с тегло около 160-170 г. Жълти са на цвят, покрити частично или напълно от червена покровна украска. Месото им е много нежно, сладко, червено около костилката, която лесно се отделя.
Подходящи са за прясна консумация и за преработка.
Кардинал зрее в края на юни
Сред най-популярните праскови е. Сортът е много ранен, но цъфти по-късно. Не се нуждае от опрашител, самофертилен е.
Дървото има много добра и редовна родовитост.
Плодовете узряват между 20 юни и 5 юли. Те са средно едри - 100-150 г. Костилката не се отделя изцяло от месото.
Кожицата е дебела, златисто жълта, покрита с червена покровна украска.
Сортът не е взискателен към почвата.
Напада се от къдравост.
Глоухейвън е много родовит
Сортът е стандартен, сред най-търсените от любителите е.
Дървото е с прибрана, кълбовидна корона.
Цъфтежът е средноранен, обилен. Дървото е самоопрашващо се, много родовито.
Плодовете узряват между 10-15 август. Те са едри - 160-240 г.
Кожицата им е жълта, с червеникава окраска, с фини власинки. Костилката е голяма, лесно се отделя от месото.
Плодовете са подходящи както за прясна консумация, така и за компоти и нектари, а също и за замразяване.
КРЕЙСТХЕЙВЪН
Дървото има среден растеж, с широко-кълбовидна корона. Цъфтежът е средноранен, обилен. Сортът е самофертилен, дава високи добиви.
Плодовете узряват между 25 и 30 август. Те са с тегло около 170 г. Кожицата им е дебела, жълта, с червени ивици или петна, с нежни власинки.
Хале е сред най-старите
Това е един от най-старите сортове, но все още е много разпространен.
Дървото образува кръгла корона, с добре разположени клони.
Сортът е сравнително студоустойчив - както клонките, така и цветовете.
Той е самостерилен, добри опрашители са Глоухейвън, Крейстхейвън и др.
Плодовете узряват между 1 и 15 септември. Те са едри - около 200 г. Кожицата им е дебела, с тъмночервена. Костилката лесно се отделя от месото.
Плодовете са с универсално приложение.
Файет става все по-търсен
Това е сравнително по-слабо разпространен сорт. Все пак специалистите му обръщат внимание, тъй като има много ценни качества.
Дървото е с добре разположени клони. Сортът започва да плододава рано, дава много добри добиви.
Плодовете узряват между 5 и 10 септември. Те са тегло между 90-150 г. Кожицата им е тъмночервена, овласена.
Месото е златисто-жълто, меко, сочно, кисело-сладко. Костилката лесно се отделя от месото.
Плодовете са подходящи за прясна консумация.
Съмърсет се бере най-късно
Това е късен сорт, който набира все по-голяма популярност.
Сортът е самофертилен.
Плодовете узряват между 10 и 15 септември. Те са с тегло между 160-230 г.
Кожицата им е бледожълта, покрита с червеникава окраска. Месото е светложълто, зачервено около костилката, вкусно. Костилката се отделя от месото.
Плодовете са подходящи за прясна консумация, но стават и за преработка.
Коментари