В разгара на лятото зеленчуковите борси преливат от зеленчукова продукция, внесена на ниски цени от Полша, Македония или Турция, съобщава агросайтът Синор.бг.

А в началото на миналата седмица в столичната борса в кв. "Дружба" тирове с домати от Полша са стоварили маса стока.

В резултат на което цената на розовия домат падна до критично ниски нива от 0,40 до 0,60 стотинки за килограм. За това са сигнализарил земеделски производители от Пловдивско и Пазарджишко.

Дъмпинг

„Който е заложил късни сортове домати, направо гори, тъй като при този дъмпинг скоро цената на килограма ще падне до 30-40 ст., изплакали са стопани, пожелали анонимност. Себестойността за производство на розовия домат от българските фермери расте. Само за брането дневната надница е скочила на 50 лв. на ден.

Пълно отчаяние

Това означава, че при срива в цените целият бранш ще бъде на загуба, затова и стопаните. Никой не разбира защо се стимулират търговците, внасящи планини от домати, а се потискат производителите.

Ромска подкрепа

Според земеделците дори програмите за реклама на български зеленчуци зад граница според тях са пълна безсмислица, защото ефектът от тях е никакъв. От пет години на изложението „Зелена седмица“ в Берлин чиновниците обещават да съдействат на млади производители от Пазарджишко да продават розов домат в центъра на германската столица. И до днес обаче подобен магазин нито е отворен, нито е създадена хладилна база, която да улесни градинарите за подобна търговия. „Добре че беше една частна фирма от български роми, която ни подаде ръка и сега продаваме малки количества розов домат в Берлин“, посочиха земеделци от региона.