Кучетата са социални животни, те имат богат "език" и обичат да се чувстват членове на голяма силна глутница. Затова играта със стопанина е различна от тази с други кучета.

Но всъщност много домашни кучета са лишени от общуване със себеподобни в периода на активна социализация (от 2 до 6 месеца). В такъв случай любимецът ви може да се страхува от други кучета или обратното - да реагира на тях агресивно.

Такава реакция по отоншение на себеподобни обикноевно е свързана с негативен опит от общуване

При това любимецът ви може да не харесва кучета от определена порода: ако в детството му го е обидило рошаво куче - да се нахвърля на всички дългокосмести и т.н.

Също така кучетата често не разбират как да реагират на "различни" непознати. От това страдат породи със странна външност - например брахицефали (къса и широка муцуна, обикновенно с обратна ножицовидна захапка) като пекинези, боксери, ши-тцу, булдог, мопс и др.; дребни кучета (това куче ли е или плъх?!) като той-териери, йоркширски териери.

Нормално е на разходка кучетата да могат да се запознаят, да се подушат и ако поискат - да си поиграят заедно.

Много е жалко, когато като видят друго куче, някои се задавят от лай и да увисват на нашийника. Това е явно поведенческо разстройство и обикновено за него е виновен стопанинът на кучето.

Кучешките приятели са нещо много ценно и вашият любимец го знае

Кучетата, които не намират общ език със себеподобните си, не са общували достатъчно в детството си
Кучетата, които не намират общ език със себеподобните си, не са общували достатъчно в детството си