Е, вече я има буквата Р в името на месеца, с което работата в градината става все повече. Буркани, консерви, зимнини, пълним мазета, килери и фризери за зимата. И въпреки неотложните задачки в овощната и зеленчуковата градина, а да не забравяме и лозето, трябва да намерим време и за цветята и билките.

Предстоят подходящи метеорологични условия за засаждане, размножаване и засяване на много от най-обичаните цветя. Последното подхранване на многогодишните растения не търпи отлагане. Санитарните резитби са препоръчителни.

И въпреки че още не сме усетили есента, тя идва. Скоро листата ще се оцветят в огнени багри, денят ще намалее, а температурите ще започнат да падат. Затова бъдете подготвени за слани и вземете мерки отрано.

Сега сеем и садим дву- и многодишни

Засяването и отглеждането на растения от семена граничи с чудо. Някак мистично малкото семенце знае и действа бе да се церемони, а ние получаваме приказни цветове и вкусни плодове.

За да станете свидетели на магията на семената е достатъчно да се сдобиете с тях, да ги поставите в подходящи условия и да се грижите, докато израстнат.

Ако сега засеете сладък грах в студена леха, ралица, невен, ценатуреа, делфиниум и макове, те ще ви радват през следващата година. Същото важи за теменужките, дигиталиса, шибоя, паричките и незабравките.

През целия месец е много подходящо да се засаждат и вкореняват многогодишни растения. По-умерените температури са предпоставка за лесно прихващане и образуване на нови корени.

Освен това акумулираната в почвата топлина и достатъчната влага благоприятстват приспособяването на растенията. Не на последно място, стресът е значително по-малко. 

Неотложни задачи

Независимо колко влажен е септември не бива да занемарявате поливането. Саксийните цветя има още какво да дадат за атрактивния вид на двора и балкона. Тях може да подхранвате до края на месеца.

Декоративните дървета и храсти в най-скоро време трябва да получат последаната си дажба, а в някои райони дори вече е късно за нея. Ако закъснеете със запасяващото торене, има голяма вероятност да провокирате измръзване на младите и недобре закалени части. Затова побързайте и се спрете на тор без азот.

Имайте предвид, че корените на едрогабаритните растения са проекция на короната, но под земята. Давайте храна, но да е на правиното място.

Прекопайте почвата, за да може да се овлажнява по-добре. Направете околостъблени чаши за дърветата и храстите. Унищожете досадните плевели в лехите. И щом започне листопадът почиствайте редовно листата. В тях се крият много неприятели.

Погрижете се и за висящите саксии. Почистете и подрежете леко цветята. Хладното време и малко тор ще им вдъхнат нови сили. Така ще ви радват до първи слани.

Засадете есенни цветя. Хризантеми и ерики ще красят на свой ред градината.

Старайте се да им осигурявате много вода и да почиствате редовно прецъфтелите цветчета.

Започнете подготовка за зимата

Не всички цветя могат да останат в градината през зимата. Подгответе помещенията за чувствителните на студ и тези, чиито части лагеруват. Тук влизат зокуми, цитруси, дипладении, бугенвилии, ангелски тромпет, пеларгонии, грудките на далията и бегонията, луковиците на гладиола и др.

Все пак не бързайте. Септември обикновено е благоприятен, с циганско лято за чудо и приказ. Само следете прогнозата за времето за района, в който се намирате, за да сте спокойни.

Не е лоша идеята да проведете няколко санитарни третирания на цветята, които ще прибирате. Все пак често с тях допринасяме за презимуването на много досадни насекоми като белокрилка, листни и други въшки, трипси и акари, молци и бръмбари, а дори и плужеци.

Не е лоша идеята да заложите резници от мушкатата още сега. Доказано е, че младите растения цъфтят в пъти повече спрямо старите. А и така ще сте сред първенците с цвят следващата пролет.

Не забравяйте за луковиците

Всички пролетно цъфтящи луковични цветя се садят сега. Основно правило е засаждането да става не по-късно от десетина дни преди сериозните застудявания.

Важно е да се спазва и дълбочината на засаждане при отделните видове. А те са много - кокичета, зюмбюл, минзухари, лалета, нарциси, мускари, декоративни лукове, ириси, фритилария, хианодокса и още, и още... А, като прибавим и различните сортове и хибриди, 100% ще забравим каква е първоначалната идея.

Непознатите попълнения

Трителея в синьо и бяло

Трителеята е луковично растение със сравнително късен цъфтеж. Цветовете ѝ са многобройни, подобни на звезда, сравнително едри. За съжаление цъфтежът не продължава дълго, а веднага след него растението изпада в покой. Тогава е най-добре да се осигурят сухи условия. Хубавото е, че луковиците се намножават бързо и са с добри студоустойчиви показатели.

Трителеята ще се впише отлично в пролетно-лятната обстановка в градината. Не страда от болести и неприятели, но трябва да се пази от преовлажняване. Растението може да се срещне и под името “броуди”.

Ифейон е лесен за отглеждане

Компактно растение с късен пролетен цъфтеж. Достига височина до 15 см, което го прави идеален за предните редици на лехите. Цветовете са интересни, звездовидни, около 4 см в диаметър и с божествен сладникав аромат. Това цвете се слави с лесното си отглеждане. Предпочита добре дренирани почви и слънчево до леко засенчено местенце.

За най-добър ефект се препоръчва засаждане в група. Подходящо е да се отглежда и в контейнер. Размножава се, както чрез дедки, така и чрез семена. Няма опасност от нападение от болести и неприятели, но охлювите го обичат.

Калохортус- деликатен, но без капризи

Дребно растение с едри и много ефекти цветове. Това е Сalochortus cupido. Кръстен е на красива пеперуда. Листата са издължени, а ароматните бледорозови цветове се окичват на тънки стъбълца. Цветовете са сравнително трайни, дори потопени във вода. Растението произхожда от САЩ .

Калохортусът предпочита слънчево изложение и добре дренирана почва. Има нужда от влага в периода на цъфтеж. През лятото изпада в покой и има нужда от по-сухи условия.

Студоустойчивостта му не е много добра, затова помислете за някаква защита. Без проблем може да се отглежда и в контейнер.