Домашен гроздобер в с. Бараково на фона на “кампай”

28 август 2019
В лозята
18000
Няма снимка
Първият грозд е за башмайстора Кирил Борисов
1 2 3 4 5 6 7
 

От гостоприемен дом там съседите и редакцията опитаха първите сладки чепки Болгар и Оряховски мискет

В малък китен двор в село Бараково показаха как трябва да започне един истински домашен гроздобер, носещ в себе си и традицията, и настроението, и емоциите на приятелството.

За лозите, които са четири сорта, се е грижил местния майстор от селото Кирил, който явно трябва да бъде похвален. Така им е баял, че в това капризно за лозите време, всичко зрее и е опазено без поражение от болести и неприятели. Явно майстор лозар си е този Кирил.

Както се полага, първите в селото гроздове бяха откъснати от него и за него, от гостуващ почти международен екип, поканен от прекрасните домакини. Това са две млади девойки, станали приятелки покрай това, че са докторантки и заедно борят обществените науки.

“Португалката” е от България, но живее и учи в Лисабон, казва се Цветомира Загорова. Довела е своята дружка японката Мио от Токио у нас, за да задоволи любопитството ѝ и да я запознае с българския живот и бит, да ѝ покаже природата и плодовете ни.

Мио бе във възхита от България, от хората, от гроздобера, от виното на домакина Любо. Двете с удоволствие откъснаха и опитаха от сортовете Болгар и Оряховски мискет и първите чепки дариха на Киро. После отрязаха и за любезните домакини и за себе си.

Ритуално сложиха първата гроздова реколта на масата под асмите, но почерпиха и съседите, както и редакцията ни.

Мио научи компанията да казва на японски език наздраве - “кампай”. Тази дума звучеше цяла вечер в малкия кокетен двор в село Бараково.

Дай Боже повече такива стопани, даряващи настроение, събиращи майсторлък и гости.

Още от В лозята
0

За рецепна на ракия от моркови ни помоли по телефона нашата читателка Веска Пенчева от град Панагюрище, защото тази година допуснали грешка - загаряне и тяхната домашна ракия се получила с влошено

0

Как да разпознавате тези лози от ранна пролет, защо стават червени листата, питат читатели Не е далеч пролетта, според оптимистите, когато лозите ще излязат от зимния си покой

0

Какво означава да няма сгъстяване напролет Силното сгъстяване на дворните асми не е желателно, тъй като трудно проникват слънчевите лъчи, проветряването се ограничава

0

Попита Генка Маринова от Бургас Бодливото немско или цариградско грозде е храст, за който се твърди, че има плодове, които са от най-калоричните в сравнение с останалите ягодоплодни култури

0

С едната през февруари ще формирате, с другата ще поддържате, но къде грешите Лозата , като катерещо се растение, с помощта на ножицата и триона ние трябва да формираме различно и според нашите

Последни новини
0

Коренно различна версия на подпомагане към земеделските производители предложи вчера правителството на Великобритания, след като вече няма да се ръководи от европейската ОСП

0

Това предупреждават ветеринарни лекари За да избегнете последващи сериозни проблеми, трябва да сте по-внимателни при манипулации с над 6-килограмови прасета (над 21-дневни)

0

Над 35 млн. евро струва на България борбата с африканската чума по свинете досега. В Европа са избити 1,4 милиона прасета, а в 12 страни, 10 от които са членки на ЕС има над 3900 огнища на болестта

0

Продукти: 500 г пилешко филе, 300 г гъби (каквито имате под ръка), 70 г кашкавал, 3 суп. лъж. сметана за готвене, 1 глава лук, сол и черен пипер на вкус Приготвяне: Нарежете гъбите на кубчета и ги

0

Пастърмата е традиционно ястие от еврейската кухня. Едно време се е приготвяла само от говеждо месо, но днес се използват различни меса. Предлагаме ви рецепта за пастърма от пилешко месо

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тенденцията - да минат изцяло на самообслужване, вече пробват пазара с няколко обекта Нов начин на обслужване въвеждат част от големите бензиностанции - нощем търговските обекти се затварят и остава да работи само един служител на гише. Това установи проверка на “24 часа” на част от пътищата в Северна България

На 80 г. съм и денят ми протича съвсем обикновено: всяка сутрин влизам в операционните на ВМА и давам анестезии, когато съм дежурен, оставам до 20 ч, давам и дежурства като консултант за ВМА и страната. Най-хубавият момент е да видя благодарност в очите на излекуван пациент. Но най-развълнуван съм бил

Миналата седмица в едно от популярните телевизионни предавания, посветени на футбола, и тримата водещи се съгласиха, че у нас се усеща липсата на качествен футболен управленец. Какъвто, допълни единият от тях, бе дълги години Иван Вуцов. За съжаление, ако допреди година действащите началници на най-популярния спорт у нас можеха поне неофициално да