От гостоприемен дом там съседите и редакцията опитаха първите сладки чепки Болгар и Оряховски мискет
В малък китен двор в село Бараково показаха как трябва да започне един истински домашен гроздобер, носещ в себе си и традицията, и настроението, и емоциите на приятелството.
За лозите, които са четири сорта, се е грижил местния майстор от селото Кирил, който явно трябва да бъде похвален. Така им е баял, че в това капризно за лозите време, всичко зрее и е опазено без поражение от болести и неприятели. Явно майстор лозар си е този Кирил.
Както се полага, първите в селото гроздове бяха откъснати от него и за него, от гостуващ почти международен екип, поканен от прекрасните домакини. Това са две млади девойки, станали приятелки покрай това, че са докторантки и заедно борят обществените науки.
“Португалката” е от България, но живее и учи в Лисабон, казва се Цветомира Загорова. Довела е своята дружка японката Мио от Токио у нас, за да задоволи любопитството ѝ и да я запознае с българския живот и бит, да ѝ покаже природата и плодовете ни.
Мио бе във възхита от България, от хората, от гроздобера, от виното на домакина Любо. Двете с удоволствие откъснаха и опитаха от сортовете Болгар и Оряховски мискет и първите чепки дариха на Киро. После отрязаха и за любезните домакини и за себе си.
Ритуално сложиха първата гроздова реколта на масата под асмите, но почерпиха и съседите, както и редакцията ни.
Мио научи компанията да казва на японски език наздраве - “кампай”. Тази дума звучеше цяла вечер в малкия кокетен двор в село Бараково.
Дай Боже повече такива стопани, даряващи настроение, събиращи майсторлък и гости.
Коментари