Все повече хоби лозари се интересуват от сортовете безсеменно грозде.

Желаят много да засадят такива в своите любителски градини, дворовете и на вилите.

Направихме всичко възможно да съберем базата от данни, с която разполага в страната ни и която да им поднесем, за да се ориентират по-добре и навреме, ако желаят да направят това още тази есен.

Предложенията, които има у нас, са различни - на някои институти, на лозарски разсадници, някои от които могат да се похвалят с отлично качество на работата и етика спрямо клиентите.

Ще ви ги поднесем. Пъ к вие прочетете, набавете информация и от производителите и избирайте.

Султанина е популярен

Бял среднозреещ сорт

Султанина е десертен сорт грозде, произхождащ от Средна Азия и Близкия Изток.

Широко разпространен е в Иран, Ирак, Афганистан, Сирия, Турция, Гърция, САЩ, Австралия, Чили и Китай.

Среща се и в България, най-вече в южните по-топли райони.

Известен е още и с наименованията Бяло едро без семе, Бял кишмиш, Ак кишмиш, Жълт кишмиш, Томпсън сийдлес (САЩ).

Сортът не е устойчив на мана и оидиум но гроздето е сравнително устойчиво на сиво гниене.

Лозите са чувствителни към ниски температури и засушаване. Проявяват склонност и към изресяване.

Зрее през втората половина на септември.

Гроздовете са средни, цилиндрично-конични, крилати, с маса около 180-230 грама. Зърната са малки, овални, жълто-зелени или янтарно-жълти.

Кожицата е тънка, прозрачна. Консистенцията е месеста, с приятен вкус.

Това е типично десертен сорт. Гроздето се използва главно за производство на стафиди, за консумация в прясно състояние и за производство на сладка.

Предлага се от лозор разсадник "Севастиянов".

Афродита е ценен

Ражда редовно и по много

Според лозарите по родовитост сортът Афродита въобще не отстъпва на Кардинал и Хамбургски мискет.

Гроздовете са едри - около килограм, и рехави.

И зърната са едри - почти като на Болгар - леко сърцевидни - 7,5 г., овални с кехлибареножълт цвят, крехка ципа, леко хрупкаво, топящо, сладко месо.

Започва да зрее около 10 август

което е едно от предимствата, за които го търсят.

Има нормална студоустойчивост за десертни лозя. Не се забелязва милерандаж.

Добивът на грозде е около 2 тона/дка. Гроздето съдържа 16% захари и 6 г/л киселина.

За него много лозари казват, че е перфекният сорт.

Не случайно на сравнителен конкурс между всички безсеменни бели десертни сортове в България сортът бе класиран на първо място с бал 8,5 (по 10-то балната система) през 2018 година.

А при международно изпитване на безсемени десертни сортове през далечната 1999 г. в Италия от 14 безсемени Афродита е била на първо място с добив 5 000 кг от декар на трета година, при капково напояване.

Патентован е в Италия и Швейцария.

От декар се получават около 2 тона грозде.

Гроздето от сорта е с идеален търговски вид и вкусови качества.

Елица е рядкост

Узрява в първата десетдневка на август

Гроздовете на сорт Елица са средно големи, рехави.

Зърната са големи - тежат 5 грама, те са овални, жълтозелени до кехлибарено жълти.

Месото е хрупкаво, твърдо, с приятен вкус.

Няма семки, а рудиментите въобще не се чувстват при ядене.

Добивът грозде от сорт Елица е от 1,8 до 2 тона/дка.

Гроздето съдържа 18% захари и 4 г/л киселини.

Отличава се като много подходящо за прясна консумация, за стафиди и компоти.

Предлага се от "Бабриков".

Кишмиш е находка

Червен десертен сорт от Молдова

Кишмиш е червен сорт грозде без семки.

Получен е чрез кръстосване на сортовете Кардинал и Кишмиш розов.

Създаден е в Молдовския научноизследователски институт по лозарство и винарство. Разпространен е в Молдова и Украйна, главно в Средното Поволожие, тачен е и у нас.

Средно ранен сорт.

Гроздето му узрява в края на август - началото на септември. Лозите са от средно до силно растящи.

Издръжлив на ниски зимни температури, устойчив на оидиум

Гроздът е средно голям до голям, коничен, разклонен, средно плътен и рехав.

Масата на гроздовете е от 200 до 600 грама.

При добри условия на отглеждане гроздовете имат тегло и над 1 килограм обаче.

Зърната са средни по големина, удължени.

Масата на зърното достига от 2,4 до 4 г.

Месото е плътно. Консистенцията е месесто-сочна, сладка, с лек мискетов аромат. Семена няма.

Кожицата на зърното е средно дебела, крехка, златисто-розова и розово-червена, с фин восъчен налеп.

Това е един висококачествен безсеменен и високодобивен сорт.

Съдържанието на захари е от 17 до 21%, а на киселините - 6-7 грама.

Гроздето може дълго време да се запази свежо, което е негово предимство.

Сортът се отличава с това, че е универсален - той е годен за прясна консумация, за сушене и за производство на вино.

Предлага се от разсадник " Димитър Севастиянов".

Хибрид VI-4 е от Пловдив

Получен е в Опитното лозе на Аграрния университет в града под тепетата

Сортът Хибрид VI-4 е получен от кръстосването на десертния сорт Италия с безсеменния сорт Султанина.

Зърната му са едри, продълговати. Консистенцията е месеста и хрупкава.

Използва се за направата на стафиди, които стават едри и кехлибарени.

По родовитост сортът отстъпва на хибрид V-6, но на асми плододава добре.

Гроздът му е голям, полусбит или рехав. Зърното е много едро и силно продълговато.

Ципата на гроздовете е жълто-зелена до кехлибарена.

Месото е сладко, хрупкаво и с приятен вкус.

Грозде от сорт Хибрид VI-4 е подходящо както за консумация в прясно състояние, така и за производство на стафиди, сладка и т.н.

Сортът е средно ран сорт - зрезе от 20 септември до 5 октомври.

Предлага се от разсадника на Димитър Севастиянов и от АМВ АГРО. 

Кралски рубин

Нарича се още Руби Сидлес

Сортът е размножен върху по-големи площи в САЩ и Италия. У нас е внесен отдавна - през 1984 г.

Масата на един грозд е около 1000 грама, но отделни гроздове достигат и до 2-3 кг.

Зърното е средно голямо, овално. Кожицата на зърното е дебела, жилава до крехка, червеникаво червено до тъмночервено оцветена.

Консистенцията е твърда, месеста, с приятен неутрален вкус.

Зърната са напълно безсеменни. Средната маса на едно зърно е около 5 до 6 грама.

Спада към много късните сортове

Гроздето му узрява около средата на месец октомври. Лозите са силно растящи с много висока родовитост.

В Калифорния например се препоръчва резитба с чепове на две очи. Гроздовете му се прореждат

Съхранява се много добре в хладилник. Сортът е типично десертен безсеменен.

Семената са със слабо развити рудименти. Подходящо за консумация , за компоти, сладка, конфитюр, коктейли и др.

Сортът се предлага на малко места в страната, но при Димитър Севастиянов беше наличен.

Троя е червен сорт

Десертен и ранен

Троя е червен десертен сорт грозде, който узрява в третото деседневие на месец юли.

Гроздовете на сорт Троя са големи 400 г, крилати, рехави.

Зърната на гроздовете са много големи - от порядъка на 6,5 - 7,5 грама, овални, тъмночервени, оцветени.

Месото е сочно, с хармоничен вкус и има превъзходни вкусови качества.

Добивът на грозде е 1,5-1,8 тона от декар.

Гроздето съдържа 15% захари и 5,5 г/л киселини.

Има отличен външен вид и вкусови качества.

Предлага се от "Бабриков"

Десертен Зорница

Признат от ИАСАС през 2012 г.

Сортът Зорница е създаден в Опитното лозе на Института "Образцов чифлик" - Русе, чрез хибридизация на сортовете Русенско едро и Кинг руби.

Кръстоската е направена от Иван Тодоров, а морфологично, агробиологично и технологично проучване е извършено в сътрудничество с Галина Дякова и лозарският колектив на института.

Сортът Зорница е типичен десертен безсеменен, който зрее през втората половина на септември.

Гроздът е голям, 400 г, изравнен, а зърното е едро - 4.9 г, червено-сиво оцветено. Консистенцията му е хрупкава, а вкусът е хармоничен със специфичен приятен плодов оттенък.

Семената са в рудиментно състояние и не се усещат неприятно при консумация на гроздето.

Добивът от декар е около 1,6 тона.

Лозите имат повишена устойчивост на студ а гроздето притежава добра транспортабилност.

Препоръчвани формировки са средностъблен Гюйо и Лира. Лозите имат потенциална възможност за по-висок добив при формировка Лира и капково напояване.

В консумативна зрялост гроздето съдържа 20% захари и 5.4 грама на литър киселини. През вегетационни периоди с по-висока обща температурна сума захарността на гроздето достига до 22-23% която е благоприятна за производството на стафиди.

Гроздето не се рони и притежава много добра транспортабилност.

Сортът Зорница е с повишена зимоустойчивост и средна чувствителност на болести.

При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20 С, проявява много добра възстановителна способност.

Добри условия за своето развитие и плододаване намира на терени, където общата температурна сума за вегетацията на лозата е не по-малко от 3800-3900 С.

Гроздето е подходящо за консумация в прясно състояние и за преработка в стафиди и компоти.

Добре се съхранява в хладилник и може да се предлага и пконсумира и през зимата.

Ранно без семе

Може да се суши, става и за стафиди

Сортът е създаден от 3. Занков, И. Тодоров и Д. Митев чрез кръстосване на сортовете Болгар и Перлет през 1965 година. Признат е от Държавна сортова комисия през 1990 година.

Гроздът е средно голям, коничен, полусбит, със средно тегло 260 грама.

Зърното е средно едро до дребно, овално, със средно тегло 2.18 г.

Кожицата е тънка, крехка, жълтозелена. Консистенцията е месеста, а вкусът неутрален. Семената са в зачатъчно състояние.

Ранно без семе узрява около 10 август

40 дни преди сорт Султанина. Лозите имат среден растеж.

Добивът грозде от декар е 1,3 тона. Сортът се развива добре върху подложките Шасла 41 - В и SО-4. Изисква смесена резитба. Проявява средна студоустойчивост.

Ранно без семе е типичен безсеменен сорт. В структурата на грозда тегловно зърната заемат 98%, а чепките - 2%.

Гроздето съдържа 20% захари и 5 г/л киселини.

Зърната се откъсват лесно от дръжчицата, което улеснява почистването за стафиди.

Ранният срок на узряване позволява сушенето на гроздето да се извършва на пряка слънчева светлина или в пластмасови оранжерии.

Препоръчва се изключително за производство на стафиди, за пряка консумация и за приложение в хранително-вкусовата промишленост.

Предлага се от Институт "Образцов чифлик" в Русе.

Русенско без семе

Подходящ за прясна консумация

Сорт Русенско без семе е създаден от И.Тодоров, 3.Занков и К.Стоев чрез кръстосване на сортовете Болгар и Хибрид Vт-4 през 1969 г. Признат е от Държавна сортова комисия ощи през 1981 г.

Гроздът е средно голям, коничен, полусбит, със средно тегло 300 г. Зърното е средно едро, продълговато, със средно тегло 3.2 грама.

Кожицата е дебела, жълтозелена, при презряване става слабо розова. Консистенцията е месеста, а вкусът - неутрален. Рудиментите на семената не се усещат при консумация на гроздето и на стафидите.

Сорт Русенско без семе узрява към 20 септември около 20 дни преди Султанина. Лозите имат среден растеж и добра продуктивност.

Добивът ат дукяр е 1,4 тона.

Сортът има повишена студоустойчивост и добра устойчивост на сиво гниене. Изисква смесена резитба.

Гроздето съдържа 20.3% захари и 7.9 г/л киселини.

Сорт Русенско без семе е подходящ за производство на грозде за консумация в прясно състояние и за приготвяне на стафиди.

Високите вкусови качества се обуславят от благоприятното съотношение на захарите и киселините.

Феникс

Без аналог в световната селекция

Този сорт с мека семка е без аналог в световната селекция.

В неговото създаване е участвала генетична плазма от над 25 десертни сортове на различни еколого-географски групи.

Узрява в началото на септември.

Зърната са големи 5-6 грама, овални, синьо-черно оцветени.

В меките семки се съдържат много антиоксиданти, които се приемат от човешкия организъм

Гроздето е с отлични вкусови качества.

Консумира се заедно с меките семки, които предават спецефичен и много приятен аромат на масло от лозови семена.

Гроздето на този сорт съдържа осем пъти повече феноли с антиоксидантна и антирадикалова активност в сравнение със семенните сортове.

Добивът на грозде е 1,5-2 тона от декар.

Автор е известният проф.Бабриков.