Европазарът на пилешко месо: Добро търсене и високи цени

21 август 2019
Агробизнес
2997
Няма снимка
Цените на европейските бройлери започнаха с нива под средните за 5-годишен период, но от април те са значително по-високи
1 2 3
 

Експертите прогнозират 3-процентно увеличение на годишния износ

Таня Демирова

Производствените пазарни обеми на пилешко месо в страните от ЕС пред 2018 г. са на стойност 19,5 млрд. долара, като увеличението в сравнение с миналата година е 13%, съобщава globaltrademag.com. Този показател отразява общите приходи на производителите и износителите (без разходите за логистика, разходите за търговия на дребно и маржа на търговците на дребно, които са включени в крайната потребителска цена).

Пазарните обеми се увеличават със средногодишно темпо +1,6% от 2007 до 2018 г. За този период се наблюдават някои забележими колебания в обемите на потребление. Най-забележими темпове на растеж са отбелязани през 2018 г. - като увеличението е 13% в сравнение с предишната година.

Производство на птиче месо в ЕС

През 2018 г. обемите на производство на птиче месо в ЕС са 13 млн. т, като са се увеличили с 3,6% в сравнение с предишната година.

Общият производствен обем е нараснал средно с +3,2% за периода 2007-2018 г.

Най-забележим ръст се наблюдава през 2009 г., когато производствените обеми са се увеличили с 8,3% на годишна база.

За разглеждания период производството на птиче месо е достигнало своя максимален обем през 2018 г. и вероятно ръстът ще продължи в средносрочна перспектива

Общият растеж при производството на птиче месо в значителна степен е обусловен от забележимото увеличение на поголовието на кокошки и относително стабилния показател на производството на птиче месо.

Тази година производството ще се увеличи с 2,5% благодарение на доброто търсене и високите цени.

Тази година цените на бройлерите стартираха с нива под средните за 5-годишен период, но от април те са значително по-високи.

Такава е и прогнозата на експертите в средносрочна перспектика.

Износът на бройлери от ЕС през 2018 г. съставлява 4,9 млн. т, което е увеличение от 4,7% по сравнение с предишната година.

Общият експортен обем показва силен ръст за периода 2007-2018 г.: обемите се увеличават със средногодишен темп от +6,4% за 11-годишен период. Но все пак се наблюдават някои забележими колебания в експортните обеми е оценката на специалистите от IndexBox.

По данни от 2018 г. експортът на пилешко чесо от страните от ЕС се е увеличил с 20% в сравнение с равнището от 2016 г.

Коментирайки първата половина на тази година, от Еврокомисията заявяват, че през първите четири месеца износът на пилешко месо бележи ръст от 13% спрямо предходната година.

Около 40% от износа на европейско пилешко месо се падат на доставките за Южна АФрика. И това са резултати въпреки въведената там предпазна мярка под формата на мито в размер 35 долара на разфасовка.

Износът на домашни птици от ЕС също се увеличава значително. Гана отбелязва ръст от 12% и сега заема 11% дял от експортния пазар на ЕС.

Увеличение от 16% се наблюдава при износа за Филипините (10% дял).

Виетнам пък е увеличил двойно вноса си от ЕС.

Ефектът от африканската чума по свинете (АЧС). Като се има предвид ситуацията с АЧС в Китай, европейският износ за азиатската страна се е повишил с 2%. Но засега Полша е единствената европейска държава, която се е възползвала от възстановения внос на този пазар през ноември 2018 г., уточняват от Еврокомисията.

За цялата година се очаква износът на пилешко месо от ЕС да се увеличи с 3%.

През първите 4 месеца на годината се увеличава и вносът на пилешко месо в ЕС в ЕС (+14%). Той е обусловен от нарастващите доставки от двата основни европейски партньора - Бразилия (+23%) и Тайланд (+11%).

Но все пак вносът на пилешко бразилско месо все още е доста под равнището от 2017 г. поради съществуващите санитарни ограничения.

Въпреки това бразилският износ на замразено пилешко се увеличава, понякога извън наличните квоти благодарение на високите цени на европейското пилешко филе.

През април Украйна достигна рекордни равнища на износ в ЕС по либерализираната митническа тарифа. Постигната е доовореност с Украйна за таван от 50 000 т при внос по тази линия.

До края на годината от Еврокомисията очакват вносът на пилешко месо да се увеличи с 5%, като се имат предвид високите цени в ЕС.

У НАС: ЦЕНИ НА ЕДРО - 3,10 ЛВ./КГ

Прогнозираното увеличение на консумацията на пилешко месо у нас в краткосрочен план и стабилното развитие на производството ще поддържат цените на едро на нива около 3,10 лв./кг, смятат специалистите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

28,3 хил. т месо от бройлери (+8% на годишна база) са произведени в кланиците ни до април 2019 г.

С 65% ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ГЛОБАЛНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ КЪМ 2035 г.

Според Еврокомисията се очаква годишното потребление на пилешко месо да продължи да се увеличава - с около 0,6 кг на глава от населението - до 25,4 кг. И ако производствените цени на свинското месо се пренесат на цените на дребно, това вероятно ще доведе до допълнително потребление на пилешко месо.

А според експерти от Международния независим институт по пазарна икономика птицевъдството ще се превърне в най-бързоразвиващия се отрасъл и към 2035 г. глобалното потребление на пилешко месо ще се увеличи с 65%.

Още от Агробизнес
0

Това личи от заповед на зам.-министър Чавдар Маринов Диана Ванчева Според решение на Европейската комисия за одобряване на държавни помощи за компенсиране на щетите по земеделските култури

0

Фермерите заемат изчаквателна позиция Алма Давидова Богатата жътва на зърното по света и у нас логично потисна за известно време котировките. Но сега доброто представяне на зърнените пазари

0

AgriTechHack показа как технологиите премахват бариерите пред агросектора Екипът ONE на Александър и Борис Брестнички се класира на първо място и получи 15 хил.

0

Колебанията в мненията за реколтата се уталожиха още в началото на месец септември – този сезон се оказа добър и в количествено и в качествено отношение,

0

Кандидатите по схемите и мерките на директните плащания, ще получават вече онлайн уведомителните си писма за извършените оторизации и преведени средства от ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция.

Последни новини
0

Жълт код за силен вятър над морето е в сила за три области на страната на 18 септември. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

0

Пчели от семейства с лабораторна диагноза Nosema ceranae (нозематоза) в комбинация с вирус, деформиращ крилата и остър вирусен паралич показват признаци на масово пълзене пред кошерите

0

Законопроект, предвиждащ забраната на фермите за ценни кожи в страната от 1 януари 2021 г., е внесен в парламента. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Петя Алтимирска

0

Още в първите години трябва да се формира короната, като за целта се избират най-силните и най-дълги скелетни клони. На един храст са необходими от 3 до 5.

0

Пчелите, излюпени през август са тези, които зимуват. През август семействата се третират срещу акара Varroa destructor. Тогава трябва да се третират и семействата с НОЗЕМАТ ХЕРБ или НОЗЕМАТ ХЕРБ

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Техническият директор Пламен Костов за втори път дърпа шалтера по време на вътрешен бунт - през 2001 г. “Хоризонт” се бунтува срещу генералния директор Иван Бориславов, разказа Красимир Луканов във фейсбук Техническият директор на БНР Пламен Костов е спрял излъчването на програма “Хоризонт” на 13 септември

Тайните клиенти ще ходят по гишетата, ще следят за любезност, бързина и приятен вид. Ще пишат и на имейла и ще звънят по телефона Тайни клиенти ще ловят по сценарии мудни чиновници. Те ще следят дали администрацията не тормози хората за излишни документи. Ще отразяват и дали служителите са били достатъчно вежливи и усмихнати

“Ще бъда по-щастлив на рождения си ден, ако вместо подаръци и цветя съберем добрина. Разчитам на вашата съпричастност.” Това е написал в поканата си до старозагорци кметът на града Живко Тодоров, с която кани съгражданите си на 38-ия си рожден ден. Тържеството е в деня на личния му празник 21 септември, събота