Експертите прогнозират 3-процентно увеличение на годишния износ

Таня Демирова

Производствените пазарни обеми на пилешко месо в страните от ЕС пред 2018 г. са на стойност 19,5 млрд. долара, като увеличението в сравнение с миналата година е 13%, съобщава globaltrademag.com. Този показател отразява общите приходи на производителите и износителите (без разходите за логистика, разходите за търговия на дребно и маржа на търговците на дребно, които са включени в крайната потребителска цена).

Пазарните обеми се увеличават със средногодишно темпо +1,6% от 2007 до 2018 г. За този период се наблюдават някои забележими колебания в обемите на потребление. Най-забележими темпове на растеж са отбелязани през 2018 г. - като увеличението е 13% в сравнение с предишната година.

Производство на птиче месо в ЕС

През 2018 г. обемите на производство на птиче месо в ЕС са 13 млн. т, като са се увеличили с 3,6% в сравнение с предишната година.

Общият производствен обем е нараснал средно с +3,2% за периода 2007-2018 г.

Най-забележим ръст се наблюдава през 2009 г., когато производствените обеми са се увеличили с 8,3% на годишна база.

За разглеждания период производството на птиче месо е достигнало своя максимален обем през 2018 г. и вероятно ръстът ще продължи в средносрочна перспектива

Общият растеж при производството на птиче месо в значителна степен е обусловен от забележимото увеличение на поголовието на кокошки и относително стабилния показател на производството на птиче месо.

Тази година производството ще се увеличи с 2,5% благодарение на доброто търсене и високите цени.

Тази година цените на бройлерите стартираха с нива под средните за 5-годишен период, но от април те са значително по-високи.

Такава е и прогнозата на експертите в средносрочна перспектика.

Износът на бройлери от ЕС през 2018 г. съставлява 4,9 млн. т, което е увеличение от 4,7% по сравнение с предишната година.

Общият експортен обем показва силен ръст за периода 2007-2018 г.: обемите се увеличават със средногодишен темп от +6,4% за 11-годишен период. Но все пак се наблюдават някои забележими колебания в експортните обеми е оценката на специалистите от IndexBox.

По данни от 2018 г. експортът на пилешко чесо от страните от ЕС се е увеличил с 20% в сравнение с равнището от 2016 г.

Коментирайки първата половина на тази година, от Еврокомисията заявяват, че през първите четири месеца износът на пилешко месо бележи ръст от 13% спрямо предходната година.

Около 40% от износа на европейско пилешко месо се падат на доставките за Южна АФрика. И това са резултати въпреки въведената там предпазна мярка под формата на мито в размер 35 долара на разфасовка.

Износът на домашни птици от ЕС също се увеличава значително. Гана отбелязва ръст от 12% и сега заема 11% дял от експортния пазар на ЕС.

Увеличение от 16% се наблюдава при износа за Филипините (10% дял).

Виетнам пък е увеличил двойно вноса си от ЕС.

Ефектът от африканската чума по свинете (АЧС). Като се има предвид ситуацията с АЧС в Китай, европейският износ за азиатската страна се е повишил с 2%. Но засега Полша е единствената европейска държава, която се е възползвала от възстановения внос на този пазар през ноември 2018 г., уточняват от Еврокомисията.

За цялата година се очаква износът на пилешко месо от ЕС да се увеличи с 3%.

През първите 4 месеца на годината се увеличава и вносът на пилешко месо в ЕС в ЕС (+14%). Той е обусловен от нарастващите доставки от двата основни европейски партньора - Бразилия (+23%) и Тайланд (+11%).

Но все пак вносът на пилешко бразилско месо все още е доста под равнището от 2017 г. поради съществуващите санитарни ограничения.

Въпреки това бразилският износ на замразено пилешко се увеличава, понякога извън наличните квоти благодарение на високите цени на европейското пилешко филе.

През април Украйна достигна рекордни равнища на износ в ЕС по либерализираната митническа тарифа. Постигната е доовореност с Украйна за таван от 50 000 т при внос по тази линия.

До края на годината от Еврокомисията очакват вносът на пилешко месо да се увеличи с 5%, като се имат предвид високите цени в ЕС.

У НАС: ЦЕНИ НА ЕДРО - 3,10 ЛВ./КГ

Прогнозираното увеличение на консумацията на пилешко месо у нас в краткосрочен план и стабилното развитие на производството ще поддържат цените на едро на нива около 3,10 лв./кг, смятат специалистите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

28,3 хил. т месо от бройлери (+8% на годишна база) са произведени в кланиците ни до април 2019 г.

С 65% ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ГЛОБАЛНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ КЪМ 2035 г.

Според Еврокомисията се очаква годишното потребление на пилешко месо да продължи да се увеличава - с около 0,6 кг на глава от населението - до 25,4 кг. И ако производствените цени на свинското месо се пренесат на цените на дребно, това вероятно ще доведе до допълнително потребление на пилешко месо.

А според експерти от Международния независим институт по пазарна икономика птицевъдството ще се превърне в най-бързоразвиващия се отрасъл и към 2035 г. глобалното потребление на пилешко месо ще се увеличи с 65%.

За тригодишен период Украйна се превърна в третия по мащаб вносител на пилешко месо в ЕС - 108,5 хил. т годишно Снимка: IndexBox AI Platform
За тригодишен период Украйна се превърна в третия по мащаб вносител на пилешко месо в ЕС - 108,5 хил. т годишно Снимка: IndexBox AI Platform
Динамика на развитие на пазара на пилешко месо в Европейския съюз за периода 2017-2030 г. Графика: European poultry the power of quality
Динамика на развитие на пазара на пилешко месо в Европейския съюз за периода 2017-2030 г. Графика: European poultry the power of quality