Това сочат данните от последното проучване  на EFSA (Европейския орган за безопасност на храните. Но само 1 на 5-има европейци казват, че това е тяхната основна грижа при избора на храна.

За повечето европейци изборът им пряко зависи не от един, а от няколко фактора - цената, вкуса, здравословното хранене и хранителния произход. Всички те изграждат или влияят на хранителните им навици и избора на храна. Това са някои от многото изводи от ново проучване на Евробарометър от EFSA.

Още за изводите от данните: Резултатите от проучванията сочат, че повечето европейци (55%) имат високо ниво на осведоменост по темите за безопасност на храните. А две трети са променили поведението си в резултат на получаване на информация относно проблемите на безопасността на храните.

Първото проучване на ЕС за безопасност на храните от 2010 г. Ето и коментара на комисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андрюкайтис. „Радвам се, че все повече хора признават ценната работа на жените и мъжете, фермерите, ветеринарите, агрономите, готвачите и много други, които работят усилено всеки ден, за да се уверят, че храната, която върви по нашите чинии, е безопасна. Резултатите от това проучване показват, че европейците имат високо ниво на осведоменост по темите за безопасност на храните и се грижат какво ядат. Това ни дава още по-голяма мотивация да продължим работата си за осигуряване поддържането на нашите високи стандарти и също така се стремим да постигнем по-устойчиви модели на производство и потребление ", казва комисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андрюкайтис. 

Ето и коментара на изпълнителният директор на EFSA Бернхард Урл каза: „Изминаха почти 10 години от последното проучване на тази тема в целия ЕС. Обществото се промени толкова много през това време и начинът, по който произвеждаме и консумираме храна, също се разви. “

Проучването за 2019 г. е разработено съвместно с държавите-членки на ЕС, за да се вземат предвид новите перспективи и да се осигури по-близък контакт с гражданите. Все още позволява някои полезни сравнения с предишни проучвания. „Успокояващо е да видим, че европейците не са силно загрижени за храната в чиниите си. Вярвам, че това не е случайно, а по-скоро благодарение на напредъка в науката и технологиите, които помогнаха за подобряване на хранителните стандарти и хигиенни практики “, добави д-р Урл.

Когато безопасността на храните е задача номер 1, няма притеснителна загриженост, която да преобладава във всички страни от ЕС.

Съществуват обаче три въпроса, които се появяват най-често в 20 държави-членки на ЕС или повече:

1) злоупотребата с антибиотици;

2) използване на хормони и стероиди при селскостопански животни (44%);

2) остатъци от пестициди в храните (39%) и хранителни добавки (36%) ,

Но поручването показва, че  все пак европейците изглеждат по-малко загрижени, отколкото преди, по въпроси като ГМО.