Двама от всеки 5 европейци се интересуват лично от безопасността на храните

19 август 2019
Агробизнес
2007
Няма снимка
В Европа учените (82% - увеличение от 73% през 2010 г.), потребителските организации (79%) и фермерите (69%) се радват на най-високото ниво на доверие сред европейците, що се отнася до информацията за рисковете в храните.
 

Това сочат данните от последното проучване  на EFSA (Европейския орган за безопасност на храните. Но само 1 на 5-има европейци казват, че това е тяхната основна грижа при избора на храна.

За повечето европейци изборът им пряко зависи не от един, а от няколко фактора - цената, вкуса, здравословното хранене и хранителния произход. Всички те изграждат или влияят на хранителните им навици и избора на храна. Това са някои от многото изводи от ново проучване на Евробарометър от EFSA.

Още за изводите от данните: Резултатите от проучванията сочат, че повечето европейци (55%) имат високо ниво на осведоменост по темите за безопасност на храните. А две трети са променили поведението си в резултат на получаване на информация относно проблемите на безопасността на храните.

Първото проучване на ЕС за безопасност на храните от 2010 г. Ето и коментара на комисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андрюкайтис. „Радвам се, че все повече хора признават ценната работа на жените и мъжете, фермерите, ветеринарите, агрономите, готвачите и много други, които работят усилено всеки ден, за да се уверят, че храната, която върви по нашите чинии, е безопасна. Резултатите от това проучване показват, че европейците имат високо ниво на осведоменост по темите за безопасност на храните и се грижат какво ядат. Това ни дава още по-голяма мотивация да продължим работата си за осигуряване поддържането на нашите високи стандарти и също така се стремим да постигнем по-устойчиви модели на производство и потребление ", казва комисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андрюкайтис. 

Ето и коментара на изпълнителният директор на EFSA Бернхард Урл каза: „Изминаха почти 10 години от последното проучване на тази тема в целия ЕС. Обществото се промени толкова много през това време и начинът, по който произвеждаме и консумираме храна, също се разви. “

Проучването за 2019 г. е разработено съвместно с държавите-членки на ЕС, за да се вземат предвид новите перспективи и да се осигури по-близък контакт с гражданите. Все още позволява някои полезни сравнения с предишни проучвания. „Успокояващо е да видим, че европейците не са силно загрижени за храната в чиниите си. Вярвам, че това не е случайно, а по-скоро благодарение на напредъка в науката и технологиите, които помогнаха за подобряване на хранителните стандарти и хигиенни практики “, добави д-р Урл.

Когато безопасността на храните е задача номер 1, няма притеснителна загриженост, която да преобладава във всички страни от ЕС.

Съществуват обаче три въпроса, които се появяват най-често в 20 държави-членки на ЕС или повече:

1) злоупотребата с антибиотици;

2) използване на хормони и стероиди при селскостопански животни (44%);

2) остатъци от пестициди в храните (39%) и хранителни добавки (36%) ,

Но поручването показва, че  все пак европейците изглеждат по-малко загрижени, отколкото преди, по въпроси като ГМО.

Още от Агробизнес
0

Това личи от заповед на зам.-министър Чавдар Маринов Диана Ванчева Според решение на Европейската комисия за одобряване на държавни помощи за компенсиране на щетите по земеделските култури

0

Фермерите заемат изчаквателна позиция Алма Давидова Богатата жътва на зърното по света и у нас логично потисна за известно време котировките. Но сега доброто представяне на зърнените пазари

0

AgriTechHack показа как технологиите премахват бариерите пред агросектора Екипът ONE на Александър и Борис Брестнички се класира на първо място и получи 15 хил.

0

Колебанията в мненията за реколтата се уталожиха още в началото на месец септември – този сезон се оказа добър и в количествено и в качествено отношение,

0

Кандидатите по схемите и мерките на директните плащания, ще получават вече онлайн уведомителните си писма за извършените оторизации и преведени средства от ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция.

Последни новини
0

Жълт код за силен вятър над морето е в сила за три области на страната на 18 септември. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

0

Пчели от семейства с лабораторна диагноза Nosema ceranae (нозематоза) в комбинация с вирус, деформиращ крилата и остър вирусен паралич показват признаци на масово пълзене пред кошерите

0

Законопроект, предвиждащ забраната на фермите за ценни кожи в страната от 1 януари 2021 г., е внесен в парламента. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Петя Алтимирска

0

Още в първите години трябва да се формира короната, като за целта се избират най-силните и най-дълги скелетни клони. На един храст са необходими от 3 до 5.

0

Пчелите, излюпени през август са тези, които зимуват. През август семействата се третират срещу акара Varroa destructor. Тогава трябва да се третират и семействата с НОЗЕМАТ ХЕРБ или НОЗЕМАТ ХЕРБ

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Техническият директор Пламен Костов за втори път дърпа шалтера по време на вътрешен бунт - през 2001 г. “Хоризонт” се бунтува срещу генералния директор Иван Бориславов, разказа Красимир Луканов във фейсбук Техническият директор на БНР Пламен Костов е спрял излъчването на програма “Хоризонт” на 13 септември

Тайните клиенти ще ходят по гишетата, ще следят за любезност, бързина и приятен вид. Ще пишат и на имейла и ще звънят по телефона Тайни клиенти ще ловят по сценарии мудни чиновници. Те ще следят дали администрацията не тормози хората за излишни документи. Ще отразяват и дали служителите са били достатъчно вежливи и усмихнати

“Ще бъда по-щастлив на рождения си ден, ако вместо подаръци и цветя съберем добрина. Разчитам на вашата съпричастност.” Това е написал в поканата си до старозагорци кметът на града Живко Тодоров, с която кани съгражданите си на 38-ия си рожден ден. Тържеството е в деня на личния му празник 21 септември, събота