Марината за пиле

18 август 2019
Кулинария
17136
 

Шест оригинални рецепти за любимия продукт

Не е тайна, че през последните години асортиментът от пилешки продукти все повече се разширява. Съответно и броят на оригиналните рецепти за пиле се е увеличил.

Една от причините за това “нашествие” е относително достъпната цена. Вярно, че понякога месото става суховато, въпреки кетчупа и майонезата, с които ги заливате. Ето защо решихме да ви предложим шест от най-добрите маринати за любимия продукт.

Бирена

Списъкът с продукти е дълъг, но всеки един има своята роля за получаването на превъзходна марината. И резултатът е отличен.

Продукти: 200 мл соев сос, 150 г мед, 200 мл бира, 2 скилидки чесън, 1-2 щипки червен пипер, 1 стрък розмарин

Приготвяне: Прекарайте чесъна през преса. Смесете всички съставки и с получената бирено-медна смес залейте месото. Оставете в хладилник през цялата нощ.

Никой от гостите на масата няма да може да отгатне всички съставки до една. Но затова пък, ще си оближе пръстите и ще поиска още.

Пикантна

Трудно ще намерите по-добър вариант, ако харесвате пикантно пиле. Маринатата се приготвя лесно. Нужни са само пет продукта и разбира се Кралица на трапезата, т.е. пилето. Любителите на особено пикантния вкус съветваме да не пестят от червен пипер.

Продукти: 1 лук, 3 скилидки чесън, 30 мл лимонов сок, сол, смлян червен пипер (сладък или лют) на вкус

Приготвяне: Нарежете чесъна и лука на ситно. Поръсете ги със сол и червен пипер и объркайте. Добавете лимоновия сок и полейте със сместа пилешкото филе. Оставете за минимум 6 часа, идеалният вариант е да го оставите цяла нощ. Приготвянето на маринатата ще ви отнеме около 10-15 минути, но ще бъде крехко и пикантно. Задължително ще искате пак да го приготвите.

Винена

По отношение на маринатата с алкохол, си струва да експериментирате. Например виненият вариант е невероятно вкусен. Но винаги е по-добре да се убедите сами.

Продукти: 400 мл сухо червено вино, 8 суп. лъж. зехтин, 1 стрък розмарин, сол, черен пипер и мащерка на вкус

Приготвяне:

Нищо сложно. Смесете всичко продукти и полейте с маринатата месото. При стайна температура, половин час е достатъчно, за да може пилето да се маринова. След това можете да приготвите месото както ви харесва.

Изберете гарнитурата и соса към месото и вашата вечеря е готова.

Люта

Огромна част от ценителите на добрата кухня сметат, че няма нищо по-хубаво от месо с леко лют вкус. Опитайте да мариновате пилето по този начин и ще се уверите.

Продукти: 2 глави лук, 4 суп. лъж. зехтин, сол, лют и сладък червен пипер на вкус, 2 натрошени дафинови листа.

Приготвяне: Нарежете лука на ситно. Смесете с останалите продукти и разбъркайте. Втрийте получената смес в месото и оставете за 6 часа.

Внимание - получава се доста люта, така че изберете соса да бъде по-мек, най-добре сладко-кисел. Що се отнася до гарнитурата, от вас зависи да решите дали изобщо имате нужда. Можете да направите лека салата.

Италианска марината

В южната европейска страна по тази рецепта мариноват почти всички меса. Без майонеза, а със зехтин, а вместо копър и магданоз - италиански билки. Е, не може и без цитрусите.

Продукти: 25 мл лимонов сок, 5 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. чесън на прах, сол, черен пипер и сухи италиански билки на вкус

Приготвяне: Нарежете месото на хапки. Добавете всички подправки. Полейте със зехтина и лимоновия сок. Разбъркайте всичко добре. Оставете го така за половин час. И след това гответе.

Италианските билки и зехтинът са основното тайно оръжие на тази марината.

Грейпфрутова

Оригинално. Така приготвеното пиле ще бъде перфектното ястие по време на празника.

Продукти: 1 грейпфрут, 1 лук, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. винен оцет, 200 мл вода

Приготвяне: Смачкайте чесъна и лука. Смесете ги със сока от грейпфрут и другите съставки. Добавете пилето към сместа и оставете за 4 часа.

Не си заслужава да експериментирате, ако грейпфрутът не е сред любимите ви плодове. Можете да го замените с прясно изцеден портокалов сок, но така ще получите съвършено друга марината и съвсем различен вкус.

Въпреки изобилието от продукти и възможности, много често домакините по стар навик мариноват пилешкото месо с майонеза. Време е да се откажем от това. Първо, пилето не е така вкусно и второ, прекаленото използване на майонеза не е полезно. (ХФ)

Още от Кулинария
0

Паниран праз Продукти: 6-7 стръка праз, 2 яйца, олио, галета, брашно черен пипер, сол Приготвяне: Нарежете праза на парчета с дължина около 8 см. Пуснете ги във вряща

0

Продукти: (за шоколадовата кексова основа) Всички продукти трябва да са със стайна температура: 80 г масло (можете да го замените с маргарин), 2 яйца, 80 г пресято пшенично брашно, 80 г захар, 2 ч

0

Продукти: 1 кг овче месо (по желание можете да го замените с друго), 2 глави лук, 1 каф. чаша ориз, 1 каф. чаша олио, червен пипер и сол на вкус, 4 домата (може и от консерва), 1/2 връзка магданоз

0

Продукти: 2 и 1/2 ч. чаша ориз, 2 стръка праз, 2-3 глави лук, 1 ч. чаша печурки ()може и стерилизирани, червен и черен пипер, джоджен, копър, 8-10 маслини (по желание), 1 и 1/2 каф. чашка олио

0

Продукти: 115 г масло, 1 глава лук, 40 г брашно, 1,200 л прясно мляко, 250 мл високомаслена сметана, 3 глави броколи, щипка смляно индийско орехче, сол и смлян черен пипер на вкус

Последни новини
0

Когато пчелите се зазимяват върху недоброкачествен мед, се предизвикват нарушения във функцията на храносмилателния тракт, Появява се диария и масово пчелите се презаразяват с ноземни спори

0

Със сигурност топлата зима ще провокира по-ранната поява на луковата муха в градината. Кои са акцентите: . Неприятелят снася яйцата си до почвата, близо до луковите растения или върху тях.

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Лещата е едно от най-старите културни растения отглеждани от дълбока древност. Произхожда от Югозападна Азия. Египтяните, евреите

0

Днес от запад отново ще започне увеличение на облачността, а около обяд ще има и валежи от дъжд, които в следобедните и вечерните часове на много места в Западна България ще преминат в сняг

0

Пазарите все още не са наясно с последствията от коронавирусната епидемия. Появата на нови огнища във Франция буди безпокойство и може да повлияе на икономическата активност

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се изказа изключително ласкаво за бившата си половинка Мария Шарапова. В сряда рускинята, която спечели пет титли от Големия шлем и общо 36 за 19 години в професионалния тенис, обяви, че слага край на кариерата си. Григор коментира новината пред популярния канал "Тенис", цитиран от Би Ти Ви

Шефката на Басейнова дирекция в Пловдив Цветелина Кънева е била освободена снощи срещу парична гаранция от 5 000 лева. Днес сутринта обаче отново е арестувана и изведена от дома си от служители на КПКОНПИ, научи "24 часа" от свои източници.  Очаква се в 14.00 часа днес в Окръжния съд в Пловдив да бъде разгледано искането на прокуратурата за

Евакуираните ученици и преподаватели с правителствения самолет от Италия ще останат под карантина две седмици. Петя Борисова – майка на десетокласник, обясни, че състоянието на сина й е добро, предаде bTV.  „Децата са изолирани, спазват се мерките в къщи. Мисля, че няма място за притеснение и паника в града“, каза жената