Марината за пиле

18 август 2019
Кулинария
12762
 

Шест оригинални рецепти за любимия продукт

Не е тайна, че през последните години асортиментът от пилешки продукти все повече се разширява. Съответно и броят на оригиналните рецепти за пиле се е увеличил.

Една от причините за това “нашествие” е относително достъпната цена. Вярно, че понякога месото става суховато, въпреки кетчупа и майонезата, с които ги заливате. Ето защо решихме да ви предложим шест от най-добрите маринати за любимия продукт.

Бирена

Списъкът с продукти е дълъг, но всеки един има своята роля за получаването на превъзходна марината. И резултатът е отличен.

Продукти: 200 мл соев сос, 150 г мед, 200 мл бира, 2 скилидки чесън, 1-2 щипки червен пипер, 1 стрък розмарин

Приготвяне: Прекарайте чесъна през преса. Смесете всички съставки и с получената бирено-медна смес залейте месото. Оставете в хладилник през цялата нощ.

Никой от гостите на масата няма да може да отгатне всички съставки до една. Но затова пък, ще си оближе пръстите и ще поиска още.

Пикантна

Трудно ще намерите по-добър вариант, ако харесвате пикантно пиле. Маринатата се приготвя лесно. Нужни са само пет продукта и разбира се Кралица на трапезата, т.е. пилето. Любителите на особено пикантния вкус съветваме да не пестят от червен пипер.

Продукти: 1 лук, 3 скилидки чесън, 30 мл лимонов сок, сол, смлян червен пипер (сладък или лют) на вкус

Приготвяне: Нарежете чесъна и лука на ситно. Поръсете ги със сол и червен пипер и объркайте. Добавете лимоновия сок и полейте със сместа пилешкото филе. Оставете за минимум 6 часа, идеалният вариант е да го оставите цяла нощ. Приготвянето на маринатата ще ви отнеме около 10-15 минути, но ще бъде крехко и пикантно. Задължително ще искате пак да го приготвите.

Винена

По отношение на маринатата с алкохол, си струва да експериментирате. Например виненият вариант е невероятно вкусен. Но винаги е по-добре да се убедите сами.

Продукти: 400 мл сухо червено вино, 8 суп. лъж. зехтин, 1 стрък розмарин, сол, черен пипер и мащерка на вкус

Приготвяне:

Нищо сложно. Смесете всичко продукти и полейте с маринатата месото. При стайна температура, половин час е достатъчно, за да може пилето да се маринова. След това можете да приготвите месото както ви харесва.

Изберете гарнитурата и соса към месото и вашата вечеря е готова.

Люта

Огромна част от ценителите на добрата кухня сметат, че няма нищо по-хубаво от месо с леко лют вкус. Опитайте да мариновате пилето по този начин и ще се уверите.

Продукти: 2 глави лук, 4 суп. лъж. зехтин, сол, лют и сладък червен пипер на вкус, 2 натрошени дафинови листа.

Приготвяне: Нарежете лука на ситно. Смесете с останалите продукти и разбъркайте. Втрийте получената смес в месото и оставете за 6 часа.

Внимание - получава се доста люта, така че изберете соса да бъде по-мек, най-добре сладко-кисел. Що се отнася до гарнитурата, от вас зависи да решите дали изобщо имате нужда. Можете да направите лека салата.

Италианска марината

В южната европейска страна по тази рецепта мариноват почти всички меса. Без майонеза, а със зехтин, а вместо копър и магданоз - италиански билки. Е, не може и без цитрусите.

Продукти: 25 мл лимонов сок, 5 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. чесън на прах, сол, черен пипер и сухи италиански билки на вкус

Приготвяне: Нарежете месото на хапки. Добавете всички подправки. Полейте със зехтина и лимоновия сок. Разбъркайте всичко добре. Оставете го така за половин час. И след това гответе.

Италианските билки и зехтинът са основното тайно оръжие на тази марината.

Грейпфрутова

Оригинално. Така приготвеното пиле ще бъде перфектното ястие по време на празника.

Продукти: 1 грейпфрут, 1 лук, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. винен оцет, 200 мл вода

Приготвяне: Смачкайте чесъна и лука. Смесете ги със сока от грейпфрут и другите съставки. Добавете пилето към сместа и оставете за 4 часа.

Не си заслужава да експериментирате, ако грейпфрутът не е сред любимите ви плодове. Можете да го замените с прясно изцеден портокалов сок, но така ще получите съвършено друга марината и съвсем различен вкус.

Въпреки изобилието от продукти и възможности, много често домакините по стар навик мариноват пилешкото месо с майонеза. Време е да се откажем от това. Първо, пилето не е така вкусно и второ, прекаленото използване на майонеза не е полезно. (ХФ)

Още от Кулинария
0

Това е най-лесната рецепта за сладко от сливи. При нея не се налага продължително варене на плодовете или мъчително и досадно претриване през цедка. Получава се доста гъсто, и много вкусно сладко

0

Тортата "Панчо" е много популярен и невероятно вкусен десерт. Приготвя се лесно и в същото време изглежда много празнично. Много е лека и сочна, заради заквасената сметана

0

1. Доматен сос Подходящ за барбекю и шишчета (най-добре за свинско и телешко месо). Рецепта: 1 литър доматен сок с пулпата (доматено пюре или пасирани домати)

0

Крушата е много вкусен и изключително здравословен плод. Сочната узряла круша съдържа голямо количество витамини, пектин, фибри, танини. По време на консервиране повечето от тези вещества остават в

0

Продукти: 500 г телешко месо, 300 г пресни гъби, 2 глави лук, 150 г холандско сирене, 125 г трапезна майонеза, млян черен пипер, сол Приготвяне: Измийте пресните гъби и ги сложете в тенджера с

Последни новини
0

Това е най-добрият начин за подхранване на пчелните семейства. За тази цел в подходящ съд се смесва 8% течен, нектарен мед (от здрави семейства) с 20% мека вода (дъждовна

0

През септември и октомври се прибират орехите. Зрелостта на плодовете е сортова особеност, като съответно в планинските и полупланинските райони тя настъпва по-късно.

0

Според тях от фонда е създаден хаос с наредбите, по които се избират доставчици по програмите „Училищен плод“ и „Мляко“, пише БНР. Двете програми имат осигурено европейско финансиране и битката за

0

Максимално постижимата плътност без риск от разкъсване на бали, намаленото замърсяване на фуражите за животни и елиминирането на остатъци от канап, останали на балата или на полето

0

Количеството на меда се определя най – точно чрез претегляне на всяка пита с ръчно пружинно кантарче или се преценява окомерно. Когато количеството на храната е недостатъчно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Израелски учени реконструираха скелета на праисторически човек по ДНК, намерена в пръста на 13-годишно момиче, починало преди 70 000 години, съобщиха световните информационни агенции. За денисовците - древни сродници на неандерталците, е известно малко. Съществуването им стана ясно неотдавна. Първите свидетелства за тях бяха открити през 2008 г

Георги Икономов ще поиска доверието на съгражданите си за трети път с постигнатото през последните 8 г. - най-голямото е превръщането на града в целогодишна туристическа дестинация Люспи на управляващата партия правят инициативен комитет в подкрепа на независимия кандидат Иван Кадев, зад когото застават БСП, “Воля”

Италианският дизайнер Джорджо Армани избра лек и въздушен силует с меки цветове и свободни кройки за линията "Емпорио", представена на Миланската седмица на модата, съобщи Ройтерс. Ветеранът, наричан "Крал Джорджо" в Италия, нарече колекцията пролет/лято 2020 "Въздух", подчертавайки ефирността на дрехите, предаде БТА