Шест оригинални рецепти за любимия продукт

Не е тайна, че през последните години асортиментът от пилешки продукти все повече се разширява. Съответно и броят на оригиналните рецепти за пиле се е увеличил.

Една от причините за това “нашествие” е относително достъпната цена. Вярно, че понякога месото става суховато, въпреки кетчупа и майонезата, с които ги заливате. Ето защо решихме да ви предложим шест от най-добрите маринати за любимия продукт.

Бирена

Списъкът с продукти е дълъг, но всеки един има своята роля за получаването на превъзходна марината. И резултатът е отличен.

Продукти: 200 мл соев сос, 150 г мед, 200 мл бира, 2 скилидки чесън, 1-2 щипки червен пипер, 1 стрък розмарин

Приготвяне: Прекарайте чесъна през преса. Смесете всички съставки и с получената бирено-медна смес залейте месото. Оставете в хладилник през цялата нощ.

Никой от гостите на масата няма да може да отгатне всички съставки до една. Но затова пък, ще си оближе пръстите и ще поиска още.

Пикантна

Трудно ще намерите по-добър вариант, ако харесвате пикантно пиле. Маринатата се приготвя лесно. Нужни са само пет продукта и разбира се Кралица на трапезата, т.е. пилето. Любителите на особено пикантния вкус съветваме да не пестят от червен пипер.

Продукти: 1 лук, 3 скилидки чесън, 30 мл лимонов сок, сол, смлян червен пипер (сладък или лют) на вкус

Приготвяне: Нарежете чесъна и лука на ситно. Поръсете ги със сол и червен пипер и объркайте. Добавете лимоновия сок и полейте със сместа пилешкото филе. Оставете за минимум 6 часа, идеалният вариант е да го оставите цяла нощ. Приготвянето на маринатата ще ви отнеме около 10-15 минути, но ще бъде крехко и пикантно. Задължително ще искате пак да го приготвите.

Винена

По отношение на маринатата с алкохол, си струва да експериментирате. Например виненият вариант е невероятно вкусен. Но винаги е по-добре да се убедите сами.

Продукти: 400 мл сухо червено вино, 8 суп. лъж. зехтин, 1 стрък розмарин, сол, черен пипер и мащерка на вкус

Приготвяне:

Нищо сложно. Смесете всичко продукти и полейте с маринатата месото. При стайна температура, половин час е достатъчно, за да може пилето да се маринова. След това можете да приготвите месото както ви харесва.

Изберете гарнитурата и соса към месото и вашата вечеря е готова.

Люта

Огромна част от ценителите на добрата кухня сметат, че няма нищо по-хубаво от месо с леко лют вкус. Опитайте да мариновате пилето по този начин и ще се уверите.

Продукти: 2 глави лук, 4 суп. лъж. зехтин, сол, лют и сладък червен пипер на вкус, 2 натрошени дафинови листа.

Приготвяне: Нарежете лука на ситно. Смесете с останалите продукти и разбъркайте. Втрийте получената смес в месото и оставете за 6 часа.

Внимание - получава се доста люта, така че изберете соса да бъде по-мек, най-добре сладко-кисел. Що се отнася до гарнитурата, от вас зависи да решите дали изобщо имате нужда. Можете да направите лека салата.

Италианска марината

В южната европейска страна по тази рецепта мариноват почти всички меса. Без майонеза, а със зехтин, а вместо копър и магданоз - италиански билки. Е, не може и без цитрусите.

Продукти: 25 мл лимонов сок, 5 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. чесън на прах, сол, черен пипер и сухи италиански билки на вкус

Приготвяне: Нарежете месото на хапки. Добавете всички подправки. Полейте със зехтина и лимоновия сок. Разбъркайте всичко добре. Оставете го така за половин час. И след това гответе.

Италианските билки и зехтинът са основното тайно оръжие на тази марината.

Грейпфрутова

Оригинално. Така приготвеното пиле ще бъде перфектното ястие по време на празника.

Продукти: 1 грейпфрут, 1 лук, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. винен оцет, 200 мл вода

Приготвяне: Смачкайте чесъна и лука. Смесете ги със сока от грейпфрут и другите съставки. Добавете пилето към сместа и оставете за 4 часа.

Не си заслужава да експериментирате, ако грейпфрутът не е сред любимите ви плодове. Можете да го замените с прясно изцеден портокалов сок, но така ще получите съвършено друга марината и съвсем различен вкус.

Въпреки изобилието от продукти и възможности, много често домакините по стар навик мариноват пилешкото месо с майонеза. Време е да се откажем от това. Първо, пилето не е така вкусно и второ, прекаленото използване на майонеза не е полезно. (ХФ)