Продукти: 600-700 г брашно, 4 яйца, 3 л вода, 1 кг спанак (пресен или замразен), 300 г твърд кашкавал (пармезан, гауда, холандски), 1 ч.л. сол, 250 г масло, 50 г зехтин.

Приготвяне: Подгответе предварително спанака: поставете измития зеленчук в тенджера и го сложете на бавен огън. Когато листата омекват и си пуснат сока, добавете зехтина.

Междувременно настържете кашкавала.

В малка купа смесете брашното и яйцата и замесете тестото за бъдещото руло. По консистенция то трябва да наподобява тесто за кнедли. Дайте му време да се отпусне (около 40 минути).

Пригответе чиста ленена кърпа или тензух. Разточете тестото на дълги ивици (с дебелина не повече от 3 мм). За да направите това, използвайте точилка или машина за приготвяне на паста (ако разполагате с такава). Можете да разточите тестото и на голяма кръгла кора. Това няма да развали външния вид на ястието. Поставете ивици тесто върху ленената кърпа. Подредете така ивиците, че да се получи голяма кора. Разстелете отгоре спанака, така че да се получи равномерен слой върху цялото тесто. Поръсете спанака обилно с кашкавал (използвайте около 200 грама). Завийте тестото на руло. Увийте рулото от тестото в тъканта, след което го завийте на охлюв. (виж снимката)

Предварително кипете водата, сипете сол и потопете рулото в нея. Варете около 20 мин. Когато рулото е готово, го извадете и го оставете за няколко минути да изстине. След като извадете от кърпата и нарежете "наденицата" на малки парченца.

Сложете парчетата в стъклен съд за печене и поръсете с останалия кашкавал. Нарежете маслото на малки парченца и ги поставете отгоре върху филийките на руло.

Печете ястието във фурна при температура 180 градуса за 15-20 минути. (ХФ)