Вкусна запеканка със спанак

19 август 2019
Кулинария
4230
1 2 3 4
 

Продукти: 600-700 г брашно, 4 яйца, 3 л вода, 1 кг спанак (пресен или замразен), 300 г твърд кашкавал (пармезан, гауда, холандски), 1 ч.л. сол, 250 г масло, 50 г зехтин.

Приготвяне: Подгответе предварително спанака: поставете измития зеленчук в тенджера и го сложете на бавен огън. Когато листата омекват и си пуснат сока, добавете зехтина.

Междувременно настържете кашкавала.

В малка купа смесете брашното и яйцата и замесете тестото за бъдещото руло. По консистенция то трябва да наподобява тесто за кнедли. Дайте му време да се отпусне (около 40 минути).

Пригответе чиста ленена кърпа или тензух. Разточете тестото на дълги ивици (с дебелина не повече от 3 мм). За да направите това, използвайте точилка или машина за приготвяне на паста (ако разполагате с такава). Можете да разточите тестото и на голяма кръгла кора. Това няма да развали външния вид на ястието. Поставете ивици тесто върху ленената кърпа. Подредете така ивиците, че да се получи голяма кора. Разстелете отгоре спанака, така че да се получи равномерен слой върху цялото тесто. Поръсете спанака обилно с кашкавал (използвайте около 200 грама). Завийте тестото на руло. Увийте рулото от тестото в тъканта, след което го завийте на охлюв. (виж снимката)

Предварително кипете водата, сипете сол и потопете рулото в нея. Варете около 20 мин. Когато рулото е готово, го извадете и го оставете за няколко минути да изстине. След като извадете от кърпата и нарежете "наденицата" на малки парченца.

Сложете парчетата в стъклен съд за печене и поръсете с останалия кашкавал. Нарежете маслото на малки парченца и ги поставете отгоре върху филийките на руло.

Печете ястието във фурна при температура 180 градуса за 15-20 минути. (ХФ)

Още от Кулинария
0

Това е най-лесната рецепта за сладко от сливи. При нея не се налага продължително варене на плодовете или мъчително и досадно претриване през цедка. Получава се доста гъсто, и много вкусно сладко

0

Тортата "Панчо" е много популярен и невероятно вкусен десерт. Приготвя се лесно и в същото време изглежда много празнично. Много е лека и сочна, заради заквасената сметана

0

1. Доматен сос Подходящ за барбекю и шишчета (най-добре за свинско и телешко месо). Рецепта: 1 литър доматен сок с пулпата (доматено пюре или пасирани домати)

0

Крушата е много вкусен и изключително здравословен плод. Сочната узряла круша съдържа голямо количество витамини, пектин, фибри, танини. По време на консервиране повечето от тези вещества остават в

0

Продукти: 500 г телешко месо, 300 г пресни гъби, 2 глави лук, 150 г холандско сирене, 125 г трапезна майонеза, млян черен пипер, сол Приготвяне: Измийте пресните гъби и ги сложете в тенджера с

Последни новини
0

Жълт код за силен вятър над морето е в сила за три области на страната на 18 септември. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

0

Пчели от семейства с лабораторна диагноза Nosema ceranae (нозематоза) в комбинация с вирус, деформиращ крилата и остър вирусен паралич показват признаци на масово пълзене пред кошерите

0

Законопроект, предвиждащ забраната на фермите за ценни кожи в страната от 1 януари 2021 г., е внесен в парламента. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Петя Алтимирска

0

Още в първите години трябва да се формира короната, като за целта се избират най-силните и най-дълги скелетни клони. На един храст са необходими от 3 до 5.

0

Пчелите, излюпени през август са тези, които зимуват. През август семействата се третират срещу акара Varroa destructor. Тогава трябва да се третират и семействата с НОЗЕМАТ ХЕРБ или НОЗЕМАТ ХЕРБ

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Техническият директор Пламен Костов за втори път дърпа шалтера по време на вътрешен бунт - през 2001 г. “Хоризонт” се бунтува срещу генералния директор Иван Бориславов, разказа Красимир Луканов във фейсбук Техническият директор на БНР Пламен Костов е спрял излъчването на програма “Хоризонт” на 13 септември

Тайните клиенти ще ходят по гишетата, ще следят за любезност, бързина и приятен вид. Ще пишат и на имейла и ще звънят по телефона Тайни клиенти ще ловят по сценарии мудни чиновници. Те ще следят дали администрацията не тормози хората за излишни документи. Ще отразяват и дали служителите са били достатъчно вежливи и усмихнати

“Ще бъда по-щастлив на рождения си ден, ако вместо подаръци и цветя съберем добрина. Разчитам на вашата съпричастност.” Това е написал в поканата си до старозагорци кметът на града Живко Тодоров, с която кани съгражданите си на 38-ия си рожден ден. Тържеството е в деня на личния му празник 21 септември, събота