Интернет на нещата може да донесе икономически ползи до $4-11 трилиона до 2025 г.

Алма Давидова

Какво e общото между глобалната корпорация Google и селското стопанство? Повече, отколкото си мислите... Иновационните разработки, които прави Google и инвестира огромни средства, може радикално да променят подхода към хранително-вкусовата промишленост.

Всеки е чул прогнозата, че до 2050 г. населението ще нарасне до 10 милиарда души. Като се има предвид нарастващото търсене, потребление и постепенното изчерпване на природните ресурси, това ще бъде проблем.

Според изчисленията на USDA, производителността на култивираните култури ще намалее до 2021 г. с 1,5%.

През последните години земеделските стопани са използвали нови технологии, опитвайки се да увеличат добивите на култури, като използват по-малко ресурси.

Но тези технологии бяха приети на части, което доведе до по-малко желани резултати. Това е мястото, където Google намери своята ниша.

Той успешно работи с интегрирани системи в продължение на много години. Например, коли с автопилот, които използват не само сензори, но и данни (статични и динамични) и алгоритми, в комбинация с научни разработки. Такива информационни технологии в селското стопанство ще бъдат незаменими.

Ясно е, че много производители на селскостопанска техника отдавна произвеждат безпилотни модели и иновативно оборудване. Новите технологии за прецизно земеделие, които използват навигационни системи и сензори, потенциално позволяват на земеделските производители да приспособят параметрите си до най-точния квадратен метър.

Подобни точни решения увеличават ефективността на производството, но не решават сложните проблеми на световния глад. Интересното е, че всички те по някакъв начин работят с инструментите на Google.

Успешното земеделие изисква

научно разбиране на генетичната структура на растенията

за да е ясно как растението ще реагира на определени ресурси в неговата среда (почва, влажност, температура) и различни стресори (хранителни вещества, плевели, насекоми, болести).

И в този случай Google, като глобална корпорация, може да комбинира два взаимосвързани процеса - генетични изследвания и развитие в прецизното земеделие, тъй като и двата процеса разчитат на данни и анализи на компанията.

Феноменът на автономните машини

на Google

показа, че една корпорация може да създава машини, способни да анализират изчерпателно данните. Технологичната база на корпорацията в селското стопанство ще бъде технологията на Интернет на нещата /Internet of Things/, която се състои в това, че обектите, снабдени със сензори и датчици, могат не само да събират данни, но и да ги обменят.

Според различни проучвания, Интернет на нещата може да донесе икономически ползи до $4-11 трлн до 2025 година. Именно използването на елементи на прецизно земеделие през следващите години ще допринесе не само за финансови ползи, но и за

промяна в концепцията за земеделие

Те включват полеви карти, спътникови изображения и изследвания на БЛА,а също и статистика от много години в рамките на едно поле.

Учените днес говорят за Google като обединяващ фактор, който може да събира и съхранява огромни количества данни в Интернет, наричайки това явление Интернет на земеделието. Всъщност, това е една голяма библиотека с

данни за всеки сегмент от всяко поле в света

Най-важното тук е постоянният свободен достъп до данни.

Според експертите на Google ключът към ефективното селско стопанство е комбинацията от иновативни технологии и оптимизиране на вече натрупаните данни.

В близко бъдеще Google ще обхване не само събирането и съхранението на данни, но и подобряването на аналитичните инструменти и метаданни, за да се засили и базата данни в селското стопанство и да се помогне на земеделския производител да взима правилните решения.

По материали от Analytics Inform