Ползите от зърнопроизводство с минимална обработка на почвата са безпорни:

- спестява време

- снижава себестойността на продукцията

- намалява амортизацията на машините

- силно ограничава замърсяването на околната среда

Отчитайки това, конструкторите от италианската фирма МаterMacc отделиха значително време и ресурс за разработката на сеялка, която да покрива всички изисквания за директна сеитба. В това се включват такива важни показатели като прецизен контрол на сеитбената норма и дълбочината за полагане на семената, висока производителност, нисък разход за подръжка, например при директната сеитба, работните органи, които са в контакт с почвата са подложени на многократно по-високо износване, отколкото при сеитбата върху обработени площ и - това е сеялката UST (UNIVERSALS SEEDING TOOL). По същество това е иновативна технология за сеитба под повърхността на почвата и е разработена за запазване структурата й със съкращаване на обработките и ползване на всички зимни, фуражни, както и за покривни култури.

За високите качества на умната машина говорят нейните основни параметри, които включват:

- бункер за семена и минерална тор с общ обем 3000 литра, 2000 литра за семена и 1000 литра за тор

- хидравлично задвижван вентилатор за пневматичен транспорт на семена (40 л/мин)

- дозатор за семена и минерална тор

- обемни и независими дозатори с разделно разпределение за всеки ред

- транспортни колела с ниско налягане за намаляване уплътняването на почвата (600/50-R 22.6 за модел UST 450 и 700/50-R 22.6 за модел UST 600)

- колела за притъпкване и контрол на дълбочината на сеене с размери 17х 8.00-R 8

- носеща рамка за работните органи

UST сеялката използва ралник като сеещ работен орган с малки криле (патентован) който повдига горния слой на почвата, поставя семената на твърдо легло, гарантира еднаква дълбочина на изсяване. След което почвеният слой покрива семената, а притъпкващите гуми уплътяват семената. Тази техника на сеитба изключва семената да попаднат в растителни остатъци (както е при сеещите дискове) и едновременно с това ралникът реже плевелите ако има покълнали такива.

Конструкторите са предложили оригинално решение - сеещите ралници са монтирани на независима рамка с плаващо положение. Тази система на окачване позволява ралниците да следват релефа на почвата. От друга страна така се разпределя равномерно натоварването между отделните носещи рамки по хидравличен път. Сеещите ралници са разположени на 5 реда за оптимално разстояние между тях и избягване на задръстването от растителни остатъци. Високият просвет от 600 мм способства сеитбата дори и при полета с голяма остатъчна растителност.

Чрез предните колела може да става контрол на дълбочината. Нагласянето на сеещата дълбочина се контролира прецизно чрез колела с ниско налягане с размер 26х 12- 12. Сеялката е снабдена със сгъваема рама с транспортна широчина по-малка от 3.0 метра и триточков теглич за перфектно следене дирите на трактора, кат. 2-ра или 3-а, с ос на въртена за добра маневреност. В машината има монтирана фотоклетка на всеки семепровод. Така се контролира семепотока и операторът получава предупреждение за евентуално задръстване.

Забиването на работния ралник в почвата се осъшествява на 23 см. Той се изработва от много износоустойчива легирана стомана. Към него има насочващ дифузьор за семепровода и торопровода, както и предпазен болт, който гарантира защита на работния ралник от претоварване при полета с камъни или много сухи почви. Поставен е и винт за регулиране ъгъла на работния ралник. Конструкторите са използвали паралелограмно окачване на работния ралник за

копиране профила на полетата

А високата износоустойчивост се постига чрез специалното острие от волфрамова стомана.

Агронимическите предимства, характерни за системата "щадящо земеделие", които се получават чрез сеялката UST са няколко:

- сеещият ралник оставя растителните остатъци на повърхността, за да нямат контакт със семената и остранява покълналите плевели

- намалените механични обработки на почвата водят до подобряване на структурата й и увеличава минералните и органични субстанции в почвата, увеличава популацията на микроорганизмите.

- защитава почвата от ерозия и загуба на минерали

- увеличава задържането на водата в почвата

- хранителните елементи са налични от фазата на покълване на семената и се намалява нуждата от торене във фазата на растеж на културите

- по-добро проникване на дъждовната вода в почвата и по-бърз растеж на растенията

- по-лесен и ефикасен механичен контрол на плевелите.

При пневматична сеялка UST е необходима по-малка мощност за работа и сътветно по-малка консумация на гориво. Това се дължи на факта, че при една и съща работна широчина сеялката UST използва по-малко на брой работни органи т.е по-малко натоварване, по-малка мощност за теглене и по-нисък разход на гориво.

Сеещите дискове при обикновените сеялки са повече на брой (при сеялки с една и съща работна широчина) и имат повече бързо износващи се детайли. Те подлежат на по-честа смяна в сравнение със сеялката UST, при които се сменят само остриетата и крилата на ралниците. Налице е още една здначителна икономия на материали...

Сеялките със сеещи дискове при въртенето си насичат част от растителните остатъци и ги смесват с част от почвата, което забавя развитието на кореновата система на растенията и съответно растежа им. Затова UST има съществени предимства със сеещ ралник в сравнение с директна сеялка използваща сеещи дискове.

Икономическите ползи

от употребата на директна сеялка UST са значителни. При използването на сеялката UST е пресметнато в пари, че вследствие отпадането на подготовката на почвата, без предсеитбена оран и култивиране или дискования се спестява средно около 50% от разходите, направени при традициония начин на сеитба и около 30% от разходите при сеитба с минимална обработка. Сеялката UST може също да бъде използвана успешно за биопроизводство на зърнени култури, защото улеснява развитието на кореновата система на растенията и така защитата на културите от болести е по-лесна.

Използване при различни култури

Със сеялката UST може да се сеят всички житни култури, също соя, фуражни култири както и малки семена и покривни култури. Контролът на сеибата става въз основа на стандарт ISOBUS, който е напълно съвместим с всеки трактор с ISOBUS оборудване при контрол до 20 реда. Със специалната технология Monotronic 32 се постига точност и прецизност при:

- контрол на семепотока с аларма за липса на семена

- частично и общо отчитане на засятата площ

- висока работна скорост

- определяне на средно растояние между всеки ред

- отчитане на среден брой семена за всеки ред

- контрол до 32 реда

Сеялката UST има малко части, които се подложени на интензивно износване, т.е. разходите за подoръжка са минимални. Въпреки това екипът на фирма Агроин, изключителен представител на MaterMacc, гарантира пълно обезпечаване след продажба и гаранционен сервиз. А професионалните мобилни сервизни екипи на компанията са гаранция за безпроблемната работа на сеялките.