Продукти: 1 кг зелен фасул, 1 кг домати, 200 г лук, 200 г моркови, 50 г олио, 3 дафинови листа, 15 зърна черен пипер, 1 суп. лъж. сол, 1,5 суп. лъж. захар, 2 скилидки чесън, 50 г зелени подправки, оцет.

Приготвяне: Измийте боба и ги нарежете на парчета с дължина 3-4 см. Изрежете краищата и изхвърлете. Доматите се бланшират и обелват.

Сварете боба за 5 минути във вряща вода. Нарежете доматите на кубчета и прехвърлете в голяма тенджера. Сложете на слаб огън да къкри - от момента на кипене в продължение на 15 минути.

Обелете и нарежете лука и морковите. Задушете ги в тиган със слънчогледово масло.

Когато доматите омекнат прибавете сол, захар, дафинов лист и черен пипер. Добавете лука с морковите. Следва и бобът. Задушете на слаб огън за 20 минути от момента на завиране.

След 20 минути добавете измитите и нарязани зелени подправки, оцет и обелен и нарязан чесън. Задушете за 5 минути и, без да махате от печката, разсипете в стерилизирани буркани. Затворете капака.

Охлаждат се обърнати, под кърпа (одеяло).

Приятен апетит!