Продукти: 5 кг краставици, 1 кг лук, 1/2 л олио, 5 суп. лъж. захар, 1 суп. лъж. сол, 4-5 дафинови листа, 100 г оцет, 5-6 зърна черен пипер, зелени подправки (копър, магданоз).

Приготвяне: Измийте краставиците старателно и нарежете на кръгчета. Обелете и нарежете лука на ситно.

Зелените подправки също се измиват и се нарязват на ситно. Добавете към краставиците и лука. Оставете за около 20 минути, за да могат краставиците да поематароматите.

В голяма тенджера сипете олиото и добавете сол, захар, дафинов лист, черен пипер. Прибавете и краставиците с лука. Поставете на котлона и изчакайте да заври. Веднага след като краставиците започнат да стават прозрачни, свалете от огъня и разпределете в стерилизирани буркани.

Затваряме и стерилизираме. Оставете краставичките да изстинат напълно в преобърнатите с дъното нагоре буркани и приберете на студено.