Полезен ли е медът от рапица? Какво съдържа рапичният мед и защо има толкова много привърженици и толкова много критици? Да изясни противоречието се наема honeyholyland.wordpress.com. 

Рапицата (Brassica napus), известна още и като канола, е растение с ярко жълти цветове, което се отглежда и култивира масово по света. Основните ѝ приложения са за фураж, производство на рапично олио, биодизел, като съставка в различни технически масла, медицински и козметични продукти и др. Поради лесното си отглеждане и широкото приложение рапицата е широко разпространена земеделска култура в цял свят. В много страни рапицата е основната маслодайна култура. Името на рапицата идва от латинската дума за "ряпа", а към същото семейство се причисляват брюкселското зеле и броколите.

На пролет пашата на пчелите е ограничена, а рапицата цъфти в точния момент!Но защо рапицата е едновременно приема толкова добре и отхвърляна от много?  Но разбира се, силно миришещите яркожълти цветове на рапицата привличат неустоимо и пчелите! Сериозна причина за това е, че рапицата цъфти рано напролет (тази година още в началото на април), в продължение на 30-40 дни, точно когато пчелните семейства имат голяма нужда от цветен прашец и нектар за тяхното пролетно развитие.

От растението се събира много голямо количество пчелен прашец, а се произвежда и рапичен мед, който е широко разпространен и познат в България.

Характеристиките на меда от рапица:

има бял цвят, силен сладък вкус и много добри хранителни качества, съдържа ценни витамини и минерали. Рапичният мед е труден е за произвеждане, защото е много гъст и кристализира изключително бързо – едва седмица след изваждането.