За този стил, който има конструктивистки корени, са характерни различните геометрични форми. Освен това характерната за другите градини симетрия не е присъща на минимализма.

Кривите линии не се използват. По-скоро ще са ясни прави или начупени - правоъгълници, триъгълници, насложени един върху друг.

В такава градина декоративните елементи са минимални. Дори обикновените цветни лехи тук са редки.

Няма такива малки архитектурни форми като кръгли беседки, например. Вместо това виждате прости геометрични форми или правоъгълни перголи.

Повечето от тях дори не са покрити с растения. Особеност на стила е, че формите на структурите се повтарят и хармонизират с формите на планиране.

Максимално отворено пространство

Минимализмът в ландшафта предполага, че по-голямото пространство остава незаето от насаждения, нито от архитектурни структури.

Трябва да има открити площи, например за спорт - бадминтон, тенис, голф. Ако на мястото има плувен басейн, той също е отворен.

Друга особеност на този стил в дизайна на обекта е наличието на езеро, поне малко.

Формата му също трябва да бъде ясно геометрична. Ако е фонтан, то е във формата на правоъгълник, триъгълник или квадрат. Дори формите, близки до кръга, не са характерни за минимализма.