Какви пръскания се правят през август

03 август 2019
Овошки
41940
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 

При ябълки и круши вредят плодовите червеи

При ябълките и крушите през август е възможна появата на частично трето поколение на ябълковия плодов червей, а също и на листозавивачки.

По принцип е препоръчително пръскането срещу плодовите червеи да се прави след подаден сигнал от местните служби за прогноза.

Тъй като ранните сортове зреят и е започнала беритбата, при тях трябва да се използват инсектициди с по-къс карантинен срок.

Може да се третира с:

релдан 40ЕК - 0,12% или 12 мл/10 литра вода, контактен, 14 дни карантинен срок

афикар 100ЕК - 0,03% или 3 мл/10 л вода, контактен, 14 дни

вазтак нов 100ЕК - 0,0125% или 1,25 мл/10 л вода, контактен, 7 дни

децис 2,5ЕК - 0,03% или 3 мл/10 л вода, контактен, 7 дни

синейс 480СК - 0,043% - 4,3 мл/10 л вода, контактен, 7 дни

калипсо 480СК - 0,02% - 2 мл/10 л вода, системен, 14 дни

суперсект мега - 0,015% - 1,5 мл/10 л вода, контактен, 7 дни

децис 100ЕК - 0,012% - 1,2 мл/10 л вода, контактен, 7 дни 

Прасковите също да се третират

Извежда се борба срещу червеи и въшки

През август продължават третиранията и срещу източния плодов червей. Те се извършват също по сигнал на службата за прогноза.

При това пръскане трябва да се използват инсектициди с по-къс карантинен срок.

авант 150ЕК - 0,033% или 3,3 мл/10 л, водаконтактен, 7 дни карантинен срок

вазтак нов 100ЕК - 0,0125% - 1,25 мл/10 л вод, контактен, 7 дни

карате експрес ВГ - 0,12% или 12 г/10 л вода, контактен, 7 дни

Могат да се прилагат и други пиретроиди.

Необходимо е да се следи и за поява на листни въшки. При необходимост се извършва пръскане с някой от следните препарати:

актара 25ВГ - 0,007% или 0,7 г/10 л вода, системен, 3 дни карантинен срок

децис 2,5ЕК - 0,05% или 5 мл/10 л вода, контактен, 3 дни

калипсо 480СК - 0,02% или 2 мл/10 л вода, системен, 3 дни

моспилан 20СП - 0,0125% или 1,2 г/10 л вода, системен, 3 дни. 

ПРИ КОСТИЛКОВИТЕ

При костилковите - основно сливи, череши и вишни, се следи за поява на листни въшки. При необходимост се извършват едно или две пръскания с някой от препаратите, посочени при прасковите.

Огненият пригор е изключително опасен

Огненият пригор е много опасна болест, тъй като не се лекува. Може да се види по различни овощни видове - ябълка, круша, дюля и др.

Болестта се причинява от бактерия. Вследствие на зазараза по нападнатото дръвче се проявяват различни симптоми. Признаците на болестта могат да се видят по почти всички растителни части - цветове, плодове, клони, стъбла, корени.

Върховете на нападнатите клонки се извива и приличат на овчарска гега. При топло и влажно време заразените части си покриват с жълтеникав бактериален ексудат, който заразява и здравите части. През лятото заразените части се открояват много ясно.

Резитба помага срещу заразата

Срещу огненият пригор е препоръчително да се вземат някои мерки. Те включват:

Изрязване и унищожаване на всички нападнати части.

Клонките се режат около 70 см под мястото на инфекцията.

Раните от резитбата се замазват с блажна боя, към която се добавя 1%-ов разтвор на бордолезов разтвор или шампион.

Инструментите, с които е направена резитбата, се дезинфекцират в 10% белина или спирт за горене.

Препоръчително е да се правят и профилактични пръскания, като се използват фунгициди с активно вещество мед - бордолезов разтвор, шампион и др. Те не лекуват заразата, но действат предпазно срещу ново заразяване.

ЧИТАТЕЛ СПОДЕЛЯ

По електронната поща получихме снимки на наш читател, който ни пише, че има проблем с дюлята в градината му. По листата се забелязват петна, а кората на дървото се бели.

Тези прояви, категорични са специалистите, са типични симптоми на огнен пригор.

Още от Овошки
0

През вегетацията храстовидните сортове къпини образуват множество издънки. Някои от тях са излишни, затова трябва да се отстранят. Така че и на къпините се прави лятна резитба.

0

През лятото е препоръчително да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места и така или иначе няма да се използват за оформяне на короната.

0

Вирусните болести не се лекуват, при тях е необходимо да се вземат превантивни мерки. При болестта шарката по сливата, трябва да се води борба с листните въшки, които са приносители на болестта.

0

Шарка по сливата се причинява от вирус, а болестта е една от най-опасните за този овощен вид. По листата се забелязват бледозелените, пръстеновидни, разпръснати петна.

0

Капковото напояване е едно от най-съвременните средства за напояване на културните растения, включително за овощни дървета. Може да се изгради и в любителските градини.

Последни новини
0

Жителите на американския Стюарт във Флорида се сблъскаха с неочаквано явление. В Twitter и други социални мрежи те масово споделят снимки и видеоклипове помежду си,

0

CLAAS разшири гамата си от хедери CONVIO и CONVIO FLEX с гъвкав режещ апарат. Линията ще бъде допълнена от модели 930 и 770 с работна ширина съответно 9,3 м и 7,7 м.

0

Продукти: 600-700 г брашно, 4 яйца, 3 л вода, 1 кг спанак (пресен или замразен), 300 г твърд кашкавал (пармезан, гауда, холандски), 1 ч.л. сол, 250 г масло, 50 г зехтин.

0

Какво съветват ветеринарните специалисти? От каква възраст кученцето може да се къпе? Това е един от първите въпроси, с които се сблъскват нямащите опит стопани.

0

Отговор дават резултатите от проучването на Евробарометър за потребитгелското търсене ЕС, според проучване на EFSA. 1) Най-важните фактори за европейците при купуване на храна са: откъде идва храната

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мартин Трифонов остава за постоянно в ареста. Защитата на Трифонов обяви, че няма да обжалва мярката. Заседанието се състоя при закрити врата в областната болница в Сливен, където се намира под охрана задържания от момента на залавянето му на 16 август. Неговото състояние не е позволило да бъде транспортиран до съда, предаде БТА.

Петима са пострадали при катастрофа между три леки автомобила на път I-3 Горни Дъбник – Телиш при км 113. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ОДМВР – Плевен. Сигналът за катастрофата е постъпил в 13.18 часа. Участвали са три автомобила, от които два с румънска регистрация. Двама от пострадалите са в тежко състояние

ЦСКА продава своя основен голмайстор Али Соу в четвъртък, когато в София пристигат представители на новия му клуб, за да финализират сделката, научи "24 часа". В замяна "червените" ще подпишат с нов футболист, който идва от френското първенство. Той не е свободен агент и ще бъде купен от "'армейците". Очаквайте подробности.