Безопасно ли е да се яде месо от заразените свине?

26 юли 2019
Домашен лекaр
24021
Няма снимка
СНИМКА: Pixabay
 

Агенцията за безопасност на храните отговаря: Няма опасност за здравето на хората, ако консумират свинското месо и продукти с вложено свинско месо, добити от свине, заразени с вируса на африканска чума по свинете. 

Обаче има принципно правило за свинското: срещу тении, трихинели, токсоплазми печеното да е достигнало 71-77 градуса вътре.

Няма опасност за здравето на хората, ако консумират свинското месо и продукти с вложено свинско месо, добити от свине, заразени с вируса на африканска чума по свинете (АЧС). Месни продукти, включително луканки и сурово-сушени колбаси не представляват риск за здравето на хората.

Месо и месни продукти с вируса на АЧС, които не са преминали термична преработка, могат обаче да разпространят заболяването сред възприемчивите животни. Всички мерки, които Българската агенция за безопасност на храните налага, са във връзка с предотвратяване и ограничаване на разпространение на заболяването. В тази връзка термичната кулинарна обработка на месото като пържене, печене или задушаване служи за прекъсване на веригата за вероятното разпространяване на заболяването.

Това отговори Българската агенция за безопасност на храните на въпросите на в. “24 часа”, свързани с колебанията на гражданите дали свинското месо е безусловно годно за консумация, дори да е добито от свине, които са били съмнителни за заболяването, или дори има данни, че са били заразени с вируса.

Въпреки че някои религии като исляма и юдаизма не допускат яденето на свинско, то е най-често консумираното червено месо в световен мащаб. Това го прави и най-проучваната месна храна за рискове от пренос на заболявания към човека и създаване на правила за кулинарна обработка.

Адекватно приготвеното свинско може да бъде полезна част от здравословното хранене. То е източник на висококачествен белтък, ефективен за растежа и поддържането на мускулната маса, дава на организма важното кръвотворно отлично усвоимо т.нар. хемово желязо.

Популярна хипотеза свързва холестерола и съдържанието на наситени мазнини в месото с повишен риск от сърдечни заболявания. Въпреки това холестеролът в храната има малък или никакъв ефект върху нивата на холестерола при в повечето хора (без фамилно предразположение за свръхпроизводство на холостерол) и много учени не го считат за здравословен проблем. Те смятат, че умерената консумация на постно свинско месо като част от здравословното хранене е малко вероятно да повиши риска от сърдечни заболявания. По-тревожно е, че контролирани проучвания отбелязват връзка между риска от червено месо и рака на дебелото черво особено за месо, приготвено при висока температура или вложено в колбаси с нитрити. Това е причината гастроентеролозите да призовават за ограничаване на свинското наред с меса от групата и на колбасите.

По отношение на готвенето на свинското специалистите по хранене препоръчват да се избягва консумацията на сурово или недостатъчно термично обработено месо. Рискът е в него да са останали живи ларви на тении, кръгли червеи, които причиняват трихинелоза, причинителите на токсоплазмозата и др.

У нас не е разпространена практика, но използването на термометър при готвенето на месо създава повече увереност, че се гарантира безопасност - особено за все още неопитни в кухнята. Температурата се мери във вътрешността на приготвяното цяло парче печено. Според най-презастраховащите препоръки топлината там трябва да е 77 градуса.

При варене на парчета практически ориентир е да са добили равномерен цвят на сготвено отвън и в сърцевината.

Още от Домашен лекaр
0

Сега зреят плодовете на хеномелеса Те са истинска витаминозна бомба Японската дюля е внесена у нас отдавна, но се отглеждала предимно като украсно растение

0

Похапването на плодове е отличен начин да поддържаме здравословното си състояние и значително да намалим риска от заболявания. Плодовете (във всякакви форми и размери) са безценен източник на

0

Много хора имат навика да хапват стабилно на вечеря, а малко преди лягане да завършват вечерта с още нещо - пуканки пред телевизора, сладичко или още няколко хапки от вкусната вечеря

0

Той може да намали ефекта на някои лекарства Сокът от грейпфрут, портокал или ябълка може да понижи абсорбцията на някои лекарства, повлиявайки и техния ефект, предупреждават канадски учени

0

Изследователите, цитирани от британския в-к Dayly Mail, откриха, че редовната консумация на аспержи поддържа нивото на кръвната захар под контрол и в големи дози дори увеличава производството на

Последни новини
0

Така те стават по-меки и миришат по-силно Веднага след отбиването на котетата специалистите препоръчват да им се дава сухата храна с добавяне на вода. Така гранулите стават по-меки

0

Изграждат се в някое защитено кътче на двора Култивационните съоръжения, каквито са парниците и оранжериите, вече не са рядкост за много от любителските градини

0

Когато телетата се отглеждат при подходящи условия, дневният прираст отговаря на нормите. Хигиенните недостатъци на помещението могат значително да намалят здравословното състояние на младите животни

0

Търговските дружества, с които тютюнопроизводителите са сключили договори, ще продължат да изкупуват тютюн след 5 януари 2020 година. Това съобщи председателят на Националната асоциация на

0

Заради повишаването на температурите у нас е възможно след години да отглеждаме пшеница не само в Добруджа, прогнозират учени. И още - да се грижим за култури

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Росица, майката на шестте деца от генералтошевското село Кардам, едно от които – 9-годишният Стефан, почина, е напуснала дома им преди дни. Това съобщи в социалната мрежа организаторката на благотворителната кампания в подкрепа на семейството Вили Димитрова от Генерал Тошево. Според кмета на Кардам Георги Събев, тя е заминала миналия четвъртък

Маратонските климатични преговори в Мадрид приключиха днес, като преговарящите отложиха за догодина ключовото решение как да регулират световния пазар за въглеродни емисии, предаде Асошиейтед прес. След две седмици дискусии в испанската столица по въпросите за глобалното затопляне делегатите на близо 200 държави приеха декларации

Гръцки магисграти дадоха доживотен затвор на 60-годишен грък, който според доказателствата в съда, е убил на остров Крит 38-годишната Антонина Зоева, родена в град Сливен.  Тялото ѝ не бе намерено и въпреки това съдът даде максимална присъда за умишлено убийство. По време на процеса подсъдимият не направи самопризнания