Безопасно ли е да се яде месо от заразените свине?

26 юли 2019
Домашен лекaр
21951
Няма снимка
СНИМКА: Pixabay
 

Агенцията за безопасност на храните отговаря: Няма опасност за здравето на хората, ако консумират свинското месо и продукти с вложено свинско месо, добити от свине, заразени с вируса на африканска чума по свинете. 

Обаче има принципно правило за свинското: срещу тении, трихинели, токсоплазми печеното да е достигнало 71-77 градуса вътре.

Няма опасност за здравето на хората, ако консумират свинското месо и продукти с вложено свинско месо, добити от свине, заразени с вируса на африканска чума по свинете (АЧС). Месни продукти, включително луканки и сурово-сушени колбаси не представляват риск за здравето на хората.

Месо и месни продукти с вируса на АЧС, които не са преминали термична преработка, могат обаче да разпространят заболяването сред възприемчивите животни. Всички мерки, които Българската агенция за безопасност на храните налага, са във връзка с предотвратяване и ограничаване на разпространение на заболяването. В тази връзка термичната кулинарна обработка на месото като пържене, печене или задушаване служи за прекъсване на веригата за вероятното разпространяване на заболяването.

Това отговори Българската агенция за безопасност на храните на въпросите на в. “24 часа”, свързани с колебанията на гражданите дали свинското месо е безусловно годно за консумация, дори да е добито от свине, които са били съмнителни за заболяването, или дори има данни, че са били заразени с вируса.

Въпреки че някои религии като исляма и юдаизма не допускат яденето на свинско, то е най-често консумираното червено месо в световен мащаб. Това го прави и най-проучваната месна храна за рискове от пренос на заболявания към човека и създаване на правила за кулинарна обработка.

Адекватно приготвеното свинско може да бъде полезна част от здравословното хранене. То е източник на висококачествен белтък, ефективен за растежа и поддържането на мускулната маса, дава на организма важното кръвотворно отлично усвоимо т.нар. хемово желязо.

Популярна хипотеза свързва холестерола и съдържанието на наситени мазнини в месото с повишен риск от сърдечни заболявания. Въпреки това холестеролът в храната има малък или никакъв ефект върху нивата на холестерола при в повечето хора (без фамилно предразположение за свръхпроизводство на холостерол) и много учени не го считат за здравословен проблем. Те смятат, че умерената консумация на постно свинско месо като част от здравословното хранене е малко вероятно да повиши риска от сърдечни заболявания. По-тревожно е, че контролирани проучвания отбелязват връзка между риска от червено месо и рака на дебелото черво особено за месо, приготвено при висока температура или вложено в колбаси с нитрити. Това е причината гастроентеролозите да призовават за ограничаване на свинското наред с меса от групата и на колбасите.

По отношение на готвенето на свинското специалистите по хранене препоръчват да се избягва консумацията на сурово или недостатъчно термично обработено месо. Рискът е в него да са останали живи ларви на тении, кръгли червеи, които причиняват трихинелоза, причинителите на токсоплазмозата и др.

У нас не е разпространена практика, но използването на термометър при готвенето на месо създава повече увереност, че се гарантира безопасност - особено за все още неопитни в кухнята. Температурата се мери във вътрешността на приготвяното цяло парче печено. Според най-презастраховащите препоръки топлината там трябва да е 77 градуса.

При варене на парчета практически ориентир е да са добили равномерен цвят на сготвено отвън и в сърцевината.

Още от Домашен лекaр
0

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет

0

Ежедневната консумация на сирене може да бъде ключ към щастлив живот, показват последни научни изследвания. Учени от Копенхагенския университет са установили

0

Постоянният шум в ушите не може да бъде пренебрегнат, това може да е признак на няколко заболявания. Лекарите казаха, че засиленият симптом може да показва опасност за здравето

0

От 27 до 29 септември се очакват геомагнитни смущения, предупреждават от Центъра за прогнози на космическото време към Американската национална агенция за изследване на атмосферата и океаните.

0

Ежедневната консумация на ядки намалява риска от затлъстяване и съпътстващите го заболявания, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА. До тези заключения стигнаха учени от Харвардския

Последни новини
0

Най-подходящи условия за съхраняването на късните сортове, които сте прибрали от градината, са: температура от 0 до 12 градуса и относителна влажност на въздуха между 75-90% Най-често в домашни

0

Световната банка ревизира леко нагоре прогнозата си за икономическия растеж в България. Преди няколко месеца международната институция залагаше на ръст от 3% през 2019 г., а сега очакванията са за 3

0

Първото разгонване на ремонтните прасета трябва да стане 170-180-ия ден. Но с интензивно хранене това може да стане и след 150-ия ден. В този случай средният дневен прираст е 750 г

0

Защото ветровете са истинско бедствие за пчелина.Но на този факт все още не се обръща внимание от пчеларите. Един открит отгоре кошер, без покривна кутия (покрит само с телена мрежа)

0

Как само за 4 години губещата ППК “Зора”, с. Каран Върбовка се превърна в успешна с добри производствени резултати, разказва председателят ѝ Николай Петков Ваня Велинска

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Засилено полицейско присъствие има пред Националната футболна база в Бояна, съобщи репортер на NOVA за GONG.BG. Около 50-60 служители на реда са влезли в базата, а към този момент няма информация защо са вътре. Час по-рано шефът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка след призива на премиера Бойко Борисов да се оттегли от поста заради расисткия

По последна информация МВР не пуска Джок, а му прави обиск на вещите, за да му конфискува паспорта, написа адвокатът на австралиеца Калин Ангелов във Фейсбук преди минути.  По-рано днес австралийски дипломати влязоха в центъра за чужденци в Бусманци, където от 20 септември е Полфрийман. Предполага се, че те са му занесли документите

Световната банка ревизира леко нагоре прогнозата си за икономическия растеж в България. Преди няколко месеца международната институция залагаше на ръст от 3% през 2019 г., а сега очакванията са за 3.2%, следвани от забавяне през 2020 г. до 3% и леко ускорение до 3.1% през 2021 г. Това става ясно от есенния доклад "Миграция и изтичане на мозъци" за