Място за ново лозе

28 юли 2019
В лозята
32742
1 2 3 4 5 6
 

Как да го изберем още отсега

Лозовите насаждения у нас обикновено се правят през есента /по-рядко пролетта/, защото шансът за прихващане е по-висок и има вероятност за по-добър растеж на лозите през първата година.

Много стопани вече се обръщат към ново засажданеи на свободните си земи и в дворните си места.

Но трябва да вземат предвид факта, че лозовото растение има своите специфични изисквания и е по-добре те да се спазят.

Изложението и релефът на терена са основните фактори, когато избирате.

От тях зависят състава на почвата, температурата и едно много важно условие още - достъпът до слънчева светлина.

За по-хладните райони се препоръчват южно, югоизточно или югозападно изложение на лозите. При такива условия гроздето узрява по-рано и натрупва повече захари.

Има едно правило, което гласи, че колкото по-неблагоприятни са останалите условия, толкова по-южно трябва да е изложението спрямо слънцето.

Северното изложение може да бъде избирано само при условията на по-южните и по-топли области. Дори то се оказва препоръчително за по-сухите местности с горещ климат.

То вирее и на равно, и по склоновете

При различен наклон

Лозата вирее успешно както на равнинен терен, така и по склонове и хълмове с различен наклон.

Разлика при равнинен и хълмист терен

На равни места лозата се развива по-буйно и дава повече грозде, но с по-ниско качество.

Засаждането на лози по хълмове е добра стара практика и се препоръчва, защото гроздето на такъв терен става по-висококачествено, а плододаването е по-равномерно.

По склоновете лозята се огряват по-продължително, температурите са по-подходящи, а слънчевите лъчи достигат повърхността на почвата под ъгъл, близък до правия.

Тези фактори са определящи за по-високата захарност на гроздето и съдържанието на повече багрилни вещества.

По-доброто проветряване е фактор също с много плюсове.

То осигурява по-малък риск от заразяване с болести като мана и оидиум, както и по-добра устойчивост към сиво гниене.

Лозите стават по-издръжливи на ниски температури, а пръчките им узряват по-добре.

Обича да има сезони

Това помага за узряването

Лозята виреят най-добре в условията на умерен климат и на места, където има ясно изразена сезонност.

Вегетацията им трае около 200 дни и затова растенията се нуждаят от тиха и дълга есен

Най-благоприятната температура за лозята е в границите между 25 и 30°С.

Горещините не са благоприятни за тях.

Стойности на термометъра над 40 градуса дори могат да се окажат и пагубни за листата и зърната на гроздето.

Минималните стойности, на които издържат лианите пък са минус 17 градуса С.

Имайте предвид тези стойности, когато избирате място за лозе.

Още от В лозята
0

Климатичната картина над страната през тази година бе много непостоянна и динамична. В много райони валежите надвишиха месечните норми, в други не достигнаха и до средните стойности.

0

Прореждането на листата се препоръчва, и то особено в години с влажно и дъждовно време в периода на узряване на гроздето. Тогава именно се създава една от предпоставките за загниване.

0

В по-влажните райони срещу оидиум се пръска и през август Болестта може да причини големи повреди по гроздето особено по късните десертни и винени сортове.

0

Основните грижи в лозята през август трябва да са свързани с напояването, борбата с плевелите, болестите и неприятелите. За запазване на почвената влага и за борба с плевелите много ще бъде от

0

Пак се пръска с препарати Много от лозарите смятат, че през месец август грижите понамаляват и лозите едва ли не нямат нужда от защита. Но този месец е много важен гроздето да се опази на финалния

Последни новини
0

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

0

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

0

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

0

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

0

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подземията му ще стават част от художествена галерия Помните ли Евгений Бакърджиев? Има хора, които остават в историята дори само с един жест, реплика или действие. Бакърджиев може да е направил много неща, но ще го помнят с разрушаването на мавзолея на Георги Димитров точно преди 20 г. Именно той ръководи, и то с огромно желание и хъс,

Учени откриха, че бактерия с форма на пръчица, причинява едни от най-тежките болести при хората като Алцхаймер, диабет и сърдечен удар. Името на бактерията е Porphyromonas gingivalis и е добре позната в денталната медицина.  Германският професор Томас Кочер казва, че микробът е „най-известният зародиш, който задейства пародонтозата

Японски, руски и еврейски мафиоти в престрелка за диаманти в България Яна Маринова е секретарка на еврейски филмови продуценти, а София Бобчева - мацка от 80-те години. Двете са част от екипа на новия филм “Екшън”, който зрителите ще видят наесен по кината. Сюжетът се заплита през историята на три хлапета,