Как да го изберем още отсега

Лозовите насаждения у нас обикновено се правят през есента /по-рядко пролетта/, защото шансът за прихващане е по-висок и има вероятност за по-добър растеж на лозите през първата година.

Много стопани вече се обръщат към ново засажданеи на свободните си земи и в дворните си места.

Но трябва да вземат предвид факта, че лозовото растение има своите специфични изисквания и е по-добре те да се спазят.

Изложението и релефът на терена са основните фактори, когато избирате.

В много по-топлите южни области може да се избере и северно изложение на редовете на лозите
В много по-топлите южни области може да се избере и северно изложение на редовете на лозите

От тях зависят състава на почвата, температурата и едно много важно условие още - достъпът до слънчева светлина.

За по-хладните райони се препоръчват южно, югоизточно или югозападно изложение на лозите. При такива условия гроздето узрява по-рано и натрупва повече захари.

Има едно правило, което гласи, че колкото по-неблагоприятни са останалите условия, толкова по-южно трябва да е изложението спрямо слънцето.

Северното изложение може да бъде избирано само при условията на по-южните и по-топли области. Дори то се оказва препоръчително за по-сухите местности с горещ климат.

То вирее и на равно, и по склоновете

При различен наклон

Лозата вирее успешно както на равнинен терен, така и по склонове и хълмове с различен наклон.

Разлика при равнинен и хълмист терен

На равни места лозата се развива по-буйно и дава повече грозде, но с по-ниско качество.

Засаждането на лози по хълмове е добра стара практика и се препоръчва, защото гроздето на такъв терен става по-висококачествено, а плододаването е по-равномерно.

Лозе на баир не е подходящо според народната поговорка, но иначе склоновете са добри за отглеждане
Лозе на баир не е подходящо според народната поговорка, но иначе склоновете са добри за отглеждане

По склоновете лозята се огряват по-продължително, температурите са по-подходящи, а слънчевите лъчи достигат повърхността на почвата под ъгъл, близък до правия.

Тези фактори са определящи за по-високата захарност на гроздето и съдържанието на повече багрилни вещества.

По-доброто проветряване е фактор също с много плюсове.

То осигурява по-малък риск от заразяване с болести като мана и оидиум, както и по-добра устойчивост към сиво гниене.

Лозите стават по-издръжливи на ниски температури, а пръчките им узряват по-добре.

Обича да има сезони

Това помага за узряването

Лозята виреят най-добре в условията на умерен климат и на места, където има ясно изразена сезонност.

Вегетацията им трае около 200 дни и затова растенията се нуждаят от тиха и дълга есен

Най-благоприятната температура за лозята е в границите между 25 и 30°С.

Горещините не са благоприятни за тях.

Стойности на термометъра над 40 градуса дори могат да се окажат и пагубни за листата и зърната на гроздето.

Минималните стойности, на които издържат лианите пък са минус 17 градуса С.

Имайте предвид тези стойности, когато избирате място за лозе.

Лозята най-обичат температури от 25 до 30 градуса и по-дълги и топли есени
Лозята най-обичат температури от 25 до 30 градуса и по-дълги и топли есени