Някои евродепутати бяха малко разочаровани от речта на Урсула фон дер Лайен в Страсбург, тъй като тя не спомена земеделския сектор.

Според EURACTIV този пропуск не остана незабелязан от законодателите, които изразиха съжаление, че новоизбраният председател на Еврокомисията изобщо не спомена земеделието в първото си изказване пред пленарното заседание в Страсбург миналия вторник - 16 юли.

Тя дори дори не се спря на въпроса в двата си отговора по време на дебата с евродепутати, въпреки че беше подтиквана от Зелени евродепутати да каже нещо за амбицията в областта на климата в предложението за Общата селскостопанска политика (ОСП).

EURACTIV заяви, че улавя малко разочарование от членовете на ЕП, които се интересуваха от селското стопанство, а това е било признато за недостатък в речта й дори от депутатите от нейната собствена Европейска народна партия (ЕНП).

Неприемливо е да се обсъждат среда и климат, а да не говорим за селското стопанство, тъй като тези три понятия са взаимозависими, цитиран е депутатът от Румъния Даниел Буда, който наскоро бе избран за заместник-председател на Комисията по земеделие (AGRI).

Според него за чиста околна среда, трябва да се гарантира, че земеделските производители няма да останат най-уязвимата брънка на екосистемата и да бъдат претоварени с допълнителни екологични условия.

Според испанския евродепутат Мазали Агилар "много скоро ще я накараме да разбере, че най-добрият начин за опазване на околната среда е чрез земеделие и силна ОСП", казва тя за Урсула фон дер Лайен. Агилар е кандидат за третото заместник-председателско място на AGRI.