Мароканският скакалец - кога е опасен

20 юли 2019
Зеленчуци
6750
1 2 3 4
 

По принцип скакалците са насекоми, които често виждаме в градината, но рядко се намножават толкова, че да станат сериозен вредител по културите.

Мароканският скакалец е видът, който най-често се среща у нас. Разпространен е предимно по ливади и пустеещи земи, но се намира и в насаждения с бобови, зеленчукови, овощни, технически култури и други.

Когато скакалците са повече, започват да живеят стадно и тогава стават особено опасни. Възможно е да се съберат цели ята, които да нападнат културните растения и да ги унищожат.

Възрастното насекомо е с жълто-кафяво до ръждиво-кафяво тяло, на петна. Ларвите приличат на възрастните, но са без крила. Развитието им преминава през пет фази.

Мароканският скакалец развива едно поколение през годината и зимува като яйце, в яйчни мехчета, които се намират непосредствено под почвената повърхност. Ларвите се излюпват неравномерно, в продължение на 2-3 месеца. Процесът започва от края на април - началото на май. Ако насекомите са по-малко, те водят индивидуален начин на живот. Ако се размножат в голяма популация, развиват стаден, което ги прави опасни.

Ларвите се хранят като нагризват листата, пъпките, връхните части, дори плодовете. Възрастните насекоми се появяват в края на май - началото на юни. Те нападат всички надземни части на растенията.

Скакалците се размножават в края на юни - началото на юли, когато температурата е поне 22 градуса. В този период неприятелите се насочват към влажни места, като прелитат огромни разстояние, и могат да изядат всичко по пътя си. Тъй като насекомите набавят вода чрез растителната храна, в сухо време повредите са повече.

Един скакалец за един ден може да изяде растителна храна, която е равна на теглото му.

Пръскайте срещу ларвите, те не летят

Препоръчват се контактни инсектициди

Специалистите съветват борбата срещу мароканския скакалец да е насочена срещу ларвите. Тъй като нямат крила, са по-слабо подвижни и по-лесно могат да бъдат унищожени. След като развият крила насекомите стават много трудни за проследяване, тъй като бързо прелитат на големи разстояния.

При химична борба се прилагат контактни инсектициди. Препоръчително е обаче да се имат предвид културите, които се отглеждат в градината, когато се избира препарат. Има доста регистрирани рз-продукти, но сред най-известните на любителите са: вазтак нов, децис, дурсбан, нуреле Д и др.

Може да се използва и препаратът димилин 480 СК. Подходящ е срещу ларвите, като той може да има и забавен ефект - те умират при следващото линеене. При възрастните предизвиква стерилност и те или не снасят, или снесените яйца не се излюпват, през следващата година. 

Още от Зеленчуци
0

От това как ще се приберат зеленчуците, зависи да се запазват вкусовите им качества, а освен това се съхраняват по-дълго време. Най-добре е зеленчуците да се берат в хладните часове на деня,

0

Кожицата им трябва да е здрава Прибирайте картофите, когато стъбла и листа са изсъхнали. Това значи, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.

0

Извършва се внимателно През август късните домати продължават да растат усилено. В този период се формира второто стъбло на двустъблените растения. Доматите от това производство също се колтучат.

0

През цялата си вегетация празът изисква много вода. Затова поливайте редовно растенията, за да образуват дебели и качествени стъбла. Освен тона ви припомняме, че празът има нужда и от други грижи. .

0

Пиперът определено е влаголюбива култера. Логично е в топлото време растенията да се поливат повече. Разбира се, необходимо е да напоявате с мярка, тъй като излишната влага, също е вредна. .

Последни новини
0

Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Средното възнаграждение на възрастните хора се е вдигнало с 54,32 лв. за 4 г. Таванът спестил 15 млн. лв. през миналата година Пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, както и за издръжка

Тв журналистката пак ще прави предаването си “Отблизо” по обществената телевизия и в новия тв сезон. Това обяви самата тя към своя публикация в инстаграм. Там показа кадри от сватбен ритуал, с който започва живота на всяко младо семейство в село Брезница. Те ще бъдат включени и в нейното издание. “Гледайте “Отблизо с Мира” от 15 септември

Ученици от семейства, пристигнали в Англия и Шотландия от Източна Европа, търпят нарастващи изблици на расизъм и ксенофобия, показва проучване, цитирано от “Гардиън”. Децата се оплакват, че учителите не само не ги защитават, но сами участват в тормоза или се подсмихват отстрани. 77% от запитаните казват, че са били жертва на малтретиране