Екологично отглеждане на лозя и производство на вино в Италия

20 юли 2019
Растениевъдство
6714
1 2 3 4 5 6
 

Фермерите се стремят максимално да ограничат използването на химикали

Доц. д-р Енчо Мянушев, Трентино, Италия

Италианската фирма “Мезакорона” е най-големият производител на грозде от доминиращите сортове Пино Гриджо и Шардоне от собствени масиви в района на гр. Трентино, Италия.

Лозята на “Мезокорона” са разположени в област, богата на природни забележителности, история и традиции. Планинските върхове на Доломитите се намират в сърцето на Италианските Алпи, в най-северната част на Италия, точно под Австрия.

Те се редуват с равнини и естествени тераси, където винаги са се отглеждали лозя. Тук “Мезокорона” отглежда много от своите лозя - 98% от тях са структурирани по системата пергола. Такава е традицията по тези места, като лозята се берат на ръка. Това е скъп метод, но дава възможност селектирането на гроздето да се прави на ръка и да има непосредствен контакт между човек и лозе.

Районът се радва на топъл средиземноморски климат и кристално ясно слънце. Разнообразният ландшафт от долини и езера създава условия за микроклимат за засаждане на разнообразни сортове грозде, като Теролдего отглеждано в Пиана Роталиана, Пино Гриджо и Шардоне - в долината Алто Аридже, а Мерло и Каберне - близо до езерото Гарда.

“Мезокорона” отглежда лозовите си сортове единствено по местата, които са най- подходящи за техния растеж. Внимателното премахване на излишните листа и следенето на развитието на лозата позволяват гроздовете да се предпазват максимално от слънцето, да се осигурява добра циркулация на въздуха в грозда и така да се проветряват, че да не се задържат по него плесени и др. и да се получава чисто и висококачествено грозде.

Много важно за “Мезокорона” е установеният екологичен подход при отглеждането на лозята, а оттам и природоравновесното производство на вина. Това не означава, че вината са органик, но максимално са ограничени както химикалите в третирането на лозята, така и негативното влияние на самия процес на отглеждане.

За да се получат по-високи добиви и по-чиста продукция, е необходимо да се спазват няколко по-важни условия:

да се намали до минимум използването за торене на азотни торове, а да се внасят чисти и добре разложени оборски торове;

- борбата с плевелите да се води, като се използват специални треви, които задушават вредните плевели;

там, където има възможност, да се използва слама, която може да се внася при оранта през есента, подобрявайки физико-химичния състав на почвата;

може да се използва както ръчна, така и машинна обработка на почвата, особено между редовете;

растящата в редовете между лозите трева предпазва почвата от водна ерозия, при подрязването й самите отпадъци служат като като естествен тор и така се намалява използването на минерални торове;

с цел да се регулира съобразеното с опазването на околната среда култивиране и отглеждане на нови лозя и за да се насърчава устойчивото земеделие, има техническа комисия, която наблюдава въвеждането на всеки нов метод и или продукт, като предварително се правят тестове и проучвания.

За да се създаде високо качество на системата, е необходимо да има силна връзка със земеделския производител. Затова група мениджъри работят рамо до рамо с тях и ги съветват при вземането на решения, както и ги информират за технически подобрения. А целта е:

за да се намали химическата обработка, са въведени алтернативни методи, като например правилното използване на мед и сяра (разрешени при биологичното отглеждане), използването на полезни насекоми или "сексуалното объркване" (феромони) - биологична система, която се използва срещу вредителите;

научно обосновани напоителни системи, осигуряващи оптимално използване на водните ресурси, които гарантират, че водата ще стигне, там където е необходимо. Тази система се грижи за увеличаване на производството за гарантиране на изискванията по качеството на гроздето съгласно здравните стандарти, както и на тези по опазването на околната среда.

Всичките тези методи пазят естествения баланс на лозята и предотвратяват евентуални заболявания. Те са значително по-трудоемки и по-скъпи от традиционното отглеждане на лозята. Затова пък отказът от употреба на пестициди многократно компенсира допълнителните разходи.

Отпадните води се третират с биологични пречистватели (технологии на базата на активна кал), преди да бъдат върнати обратно в реката.

По-голямата част от използваната в района електрическа енергия идва от водноелектрически централи.

Голямо внимание се обръща на намаляването на опаковките и на сортирането на отпадъците за рециклиране.

Винарската изба я сравняват с космическа совалка. В същност тя е една от ,най-модерните винарни в цяла Италия и с право можем да я наречем произведение на изкуството.

Направена е по дизайн на архитекта Алберто Джепето, изцяло е интегрирана в природата и е построена с натурални материали. Тя не е просто изба или винарна, а истинска “цитадела на виното”.

Разположена е дълбоко в основите на величествените Доломити, станала е емблема на съвременните енологични новости. Тук събирането и сортирането на гроздето е като в един логистичен център, а винификацията е истинско предизвикателство. Проектът е дело на енолози, лозари, инженери и архитекти, създали тази витрина на винопроизводството.

Има съоражения за измерване на гроздовата захар, както и на други характеристики на гроздето, следва пресоване. След това, за да се намали употребата на климатични инсталации, суровината минава през разположени под земята помещения за ферментация, съоръжени с цистерни от неръждаема стомана.

Там при ,постоянен ,контрол на ,влажността ,на въздуха отлежават бъчви от барик и се правят множество лабораторни тестове, за да се постигне постоянство в качеството на виното. Бутилиращите и пакетиращите линии са модерни и съобразени с природата.

Впечатлени сме и от осветените от слънцето, със стъклени прегради и стени работни офиси на тимовете от мениджъри, отговорни за крайния продукт и марката на вината Пино Гриджо и Шардоне с дегустационни характеристики като сухо и освежаващо вино, с деликатни аромати на круши и бадеми, допълнени от лека пикантност и свеж финал.

Още от Растениевъдство
0

Изготвят се индивидуални рецепти, които са съобразени с производственото направление на стопанството Разнообразни треви, които могат да се комбинират в тревни смеси, предлага фирма Флориян.

0

Има ръст в производството на грах, пъпеши, дини, фасул, пролетен ечемик, овес и сорго. Към 8 август 2019 г. при повечето от основните пролетни култури, с изключение на картофи, домати,

0

Ще идват и у нас чрез обмяна на опит В края на юли експерти от националната служба за съвети, заедно с нашифермери, посетиха град Бордо във Франция и пристигнаха обратно тук с много интересни

0

Картината и в Северна, и в Южна България не е цветуща * Където лозите са опазени, да се надяват на приятна реколта Диана Ванчева Нова болест порази тази година лозовите масиви.

0

Доц. д-р Енчо Мянушев Значението на почвената реакция като фактор, лимитиращ почвеното плодородие, може да се определи още веднага на изследваната площ от специалиста почвовед.

Последни новини
0

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти.

0

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти,

0

Той съдържа протеин около 17%, ниско съдържание на скорбяла - 19%, богат на мед, магнезий и селен За бременни кобили: * на 1-2-годишни възраст - 3-3,

0

Защото: * тогава инвазията на паразита е най-голяма - пораженията, които може да нанесе върху семействата са най-осезателн, напомнят от agrosaveti; * уврежданията върху пчелите са чуствителни; *

0

Голям пожар гори край софийското село Реброво, съобщи комисар Никололай Николов, директор на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", пише БГНЕС.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

1. На касата в магазина сте. Забелязвате, че малко пред вас на опашката са двама колеги, които обаче не ви виждат. Чувате как единият говори лошо за шефа си. Какво ще направите? а) Ще ги поздравя, така ще престанат разговора си, който не смятам, че и аз трябва да слушам. б) Ще разкажа на останалите си колеги какво съм чул/а

Оптималният кърмачески период е 2 години Освен че е единствен начин за бебетата до около 6-месечна възраст да получават всички важни за здравия им растеж и развитие хранителни вещества, кърменето има редица дълготрайни ползи за здравето както на майката, така и на детето, дори и през по-късните етапи на неговото развитие.

На туристическа разходка и на почивка на море се отдадоха лица от екрана. Водещият на сутрешния блок на Би Ти Ви Антон Хекимян излезе в отпуск за 3 седмици и отпътува на юг, като не пропусна да покаже колко красиво място е избрал за своята ваканция. Миналата седмица беше в Истанбул, като първо посрещна големия празник Успение на Света Богородица