Фермерите се стремят максимално да ограничат използването на химикали

Доц. д-р Енчо Мянушев, Трентино, Италия

Италианската фирма “Мезакорона” е най-големият производител на грозде от доминиращите сортове Пино Гриджо и Шардоне от собствени масиви в района на гр. Трентино, Италия.

Лозята на “Мезокорона” са разположени в област, богата на природни забележителности, история и традиции. Планинските върхове на Доломитите се намират в сърцето на Италианските Алпи, в най-северната част на Италия, точно под Австрия.

Те се редуват с равнини и естествени тераси, където винаги са се отглеждали лозя. Тук “Мезокорона” отглежда много от своите лозя - 98% от тях са структурирани по системата пергола. Такава е традицията по тези места, като лозята се берат на ръка. Това е скъп метод, но дава възможност селектирането на гроздето да се прави на ръка и да има непосредствен контакт между човек и лозе.

Районът се радва на топъл средиземноморски климат и кристално ясно слънце. Разнообразният ландшафт от долини и езера създава условия за микроклимат за засаждане на разнообразни сортове грозде, като Теролдего отглеждано в Пиана Роталиана, Пино Гриджо и Шардоне - в долината Алто Аридже, а Мерло и Каберне - близо до езерото Гарда.

“Мезокорона” отглежда лозовите си сортове единствено по местата, които са най- подходящи за техния растеж. Внимателното премахване на излишните листа и следенето на развитието на лозата позволяват гроздовете да се предпазват максимално от слънцето, да се осигурява добра циркулация на въздуха в грозда и така да се проветряват, че да не се задържат по него плесени и др. и да се получава чисто и висококачествено грозде.

Много важно за “Мезокорона” е установеният екологичен подход при отглеждането на лозята, а оттам и природоравновесното производство на вина. Това не означава, че вината са органик, но максимално са ограничени както химикалите в третирането на лозята, така и негативното влияние на самия процес на отглеждане.

За да се получат по-високи добиви и по-чиста продукция, е необходимо да се спазват няколко по-важни условия:

да се намали до минимум използването за торене на азотни торове, а да се внасят чисти и добре разложени оборски торове;

- борбата с плевелите да се води, като се използват специални треви, които задушават вредните плевели;

там, където има възможност, да се използва слама, която може да се внася при оранта през есента, подобрявайки физико-химичния състав на почвата;

може да се използва както ръчна, така и машинна обработка на почвата, особено между редовете;

растящата в редовете между лозите трева предпазва почвата от водна ерозия, при подрязването й самите отпадъци служат като като естествен тор и така се намалява използването на минерални торове;

с цел да се регулира съобразеното с опазването на околната среда култивиране и отглеждане на нови лозя и за да се насърчава устойчивото земеделие, има техническа комисия, която наблюдава въвеждането на всеки нов метод и или продукт, като предварително се правят тестове и проучвания.

За да се създаде високо качество на системата, е необходимо да има силна връзка със земеделския производител. Затова група мениджъри работят рамо до рамо с тях и ги съветват при вземането на решения, както и ги информират за технически подобрения. А целта е:

за да се намали химическата обработка, са въведени алтернативни методи, като например правилното използване на мед и сяра (разрешени при биологичното отглеждане), използването на полезни насекоми или "сексуалното объркване" (феромони) - биологична система, която се използва срещу вредителите;

научно обосновани напоителни системи, осигуряващи оптимално използване на водните ресурси, които гарантират, че водата ще стигне, там където е необходимо. Тази система се грижи за увеличаване на производството за гарантиране на изискванията по качеството на гроздето съгласно здравните стандарти, както и на тези по опазването на околната среда.

Всичките тези методи пазят естествения баланс на лозята и предотвратяват евентуални заболявания. Те са значително по-трудоемки и по-скъпи от традиционното отглеждане на лозята. Затова пък отказът от употреба на пестициди многократно компенсира допълнителните разходи.

Отпадните води се третират с биологични пречистватели (технологии на базата на активна кал), преди да бъдат върнати обратно в реката.

По-голямата част от използваната в района електрическа енергия идва от водноелектрически централи.

Голямо внимание се обръща на намаляването на опаковките и на сортирането на отпадъците за рециклиране.

Винарската изба я сравняват с космическа совалка. В същност тя е една от ,най-модерните винарни в цяла Италия и с право можем да я наречем произведение на изкуството.

Направена е по дизайн на архитекта Алберто Джепето, изцяло е интегрирана в природата и е построена с натурални материали. Тя не е просто изба или винарна, а истинска “цитадела на виното”.

Разположена е дълбоко в основите на величествените Доломити, станала е емблема на съвременните енологични новости. Тук събирането и сортирането на гроздето е като в един логистичен център, а винификацията е истинско предизвикателство. Проектът е дело на енолози, лозари, инженери и архитекти, създали тази витрина на винопроизводството.

Има съоражения за измерване на гроздовата захар, както и на други характеристики на гроздето, следва пресоване. След това, за да се намали употребата на климатични инсталации, суровината минава през разположени под земята помещения за ферментация, съоръжени с цистерни от неръждаема стомана.

Там при ,постоянен ,контрол на ,влажността ,на въздуха отлежават бъчви от барик и се правят множество лабораторни тестове, за да се постигне постоянство в качеството на виното. Бутилиращите и пакетиращите линии са модерни и съобразени с природата.

Впечатлени сме и от осветените от слънцето, със стъклени прегради и стени работни офиси на тимовете от мениджъри, отговорни за крайния продукт и марката на вината Пино Гриджо и Шардоне с дегустационни характеристики като сухо и освежаващо вино, с деликатни аромати на круши и бадеми, допълнени от лека пикантност и свеж финал.