Екологично отглеждане на лозя и производство на вино в Италия

20 юли 2019
Растениевъдство
8433
1 2 3 4 5 6
 

Фермерите се стремят максимално да ограничат използването на химикали

Доц. д-р Енчо Мянушев, Трентино, Италия

Италианската фирма “Мезакорона” е най-големият производител на грозде от доминиращите сортове Пино Гриджо и Шардоне от собствени масиви в района на гр. Трентино, Италия.

Лозята на “Мезокорона” са разположени в област, богата на природни забележителности, история и традиции. Планинските върхове на Доломитите се намират в сърцето на Италианските Алпи, в най-северната част на Италия, точно под Австрия.

Те се редуват с равнини и естествени тераси, където винаги са се отглеждали лозя. Тук “Мезокорона” отглежда много от своите лозя - 98% от тях са структурирани по системата пергола. Такава е традицията по тези места, като лозята се берат на ръка. Това е скъп метод, но дава възможност селектирането на гроздето да се прави на ръка и да има непосредствен контакт между човек и лозе.

Районът се радва на топъл средиземноморски климат и кристално ясно слънце. Разнообразният ландшафт от долини и езера създава условия за микроклимат за засаждане на разнообразни сортове грозде, като Теролдего отглеждано в Пиана Роталиана, Пино Гриджо и Шардоне - в долината Алто Аридже, а Мерло и Каберне - близо до езерото Гарда.

“Мезокорона” отглежда лозовите си сортове единствено по местата, които са най- подходящи за техния растеж. Внимателното премахване на излишните листа и следенето на развитието на лозата позволяват гроздовете да се предпазват максимално от слънцето, да се осигурява добра циркулация на въздуха в грозда и така да се проветряват, че да не се задържат по него плесени и др. и да се получава чисто и висококачествено грозде.

Много важно за “Мезокорона” е установеният екологичен подход при отглеждането на лозята, а оттам и природоравновесното производство на вина. Това не означава, че вината са органик, но максимално са ограничени както химикалите в третирането на лозята, така и негативното влияние на самия процес на отглеждане.

За да се получат по-високи добиви и по-чиста продукция, е необходимо да се спазват няколко по-важни условия:

да се намали до минимум използването за торене на азотни торове, а да се внасят чисти и добре разложени оборски торове;

- борбата с плевелите да се води, като се използват специални треви, които задушават вредните плевели;

там, където има възможност, да се използва слама, която може да се внася при оранта през есента, подобрявайки физико-химичния състав на почвата;

може да се използва както ръчна, така и машинна обработка на почвата, особено между редовете;

растящата в редовете между лозите трева предпазва почвата от водна ерозия, при подрязването й самите отпадъци служат като като естествен тор и така се намалява използването на минерални торове;

с цел да се регулира съобразеното с опазването на околната среда култивиране и отглеждане на нови лозя и за да се насърчава устойчивото земеделие, има техническа комисия, която наблюдава въвеждането на всеки нов метод и или продукт, като предварително се правят тестове и проучвания.

За да се създаде високо качество на системата, е необходимо да има силна връзка със земеделския производител. Затова група мениджъри работят рамо до рамо с тях и ги съветват при вземането на решения, както и ги информират за технически подобрения. А целта е:

за да се намали химическата обработка, са въведени алтернативни методи, като например правилното използване на мед и сяра (разрешени при биологичното отглеждане), използването на полезни насекоми или "сексуалното объркване" (феромони) - биологична система, която се използва срещу вредителите;

научно обосновани напоителни системи, осигуряващи оптимално използване на водните ресурси, които гарантират, че водата ще стигне, там където е необходимо. Тази система се грижи за увеличаване на производството за гарантиране на изискванията по качеството на гроздето съгласно здравните стандарти, както и на тези по опазването на околната среда.

Всичките тези методи пазят естествения баланс на лозята и предотвратяват евентуални заболявания. Те са значително по-трудоемки и по-скъпи от традиционното отглеждане на лозята. Затова пък отказът от употреба на пестициди многократно компенсира допълнителните разходи.

Отпадните води се третират с биологични пречистватели (технологии на базата на активна кал), преди да бъдат върнати обратно в реката.

По-голямата част от използваната в района електрическа енергия идва от водноелектрически централи.

Голямо внимание се обръща на намаляването на опаковките и на сортирането на отпадъците за рециклиране.

Винарската изба я сравняват с космическа совалка. В същност тя е една от ,най-модерните винарни в цяла Италия и с право можем да я наречем произведение на изкуството.

Направена е по дизайн на архитекта Алберто Джепето, изцяло е интегрирана в природата и е построена с натурални материали. Тя не е просто изба или винарна, а истинска “цитадела на виното”.

Разположена е дълбоко в основите на величествените Доломити, станала е емблема на съвременните енологични новости. Тук събирането и сортирането на гроздето е като в един логистичен център, а винификацията е истинско предизвикателство. Проектът е дело на енолози, лозари, инженери и архитекти, създали тази витрина на винопроизводството.

Има съоражения за измерване на гроздовата захар, както и на други характеристики на гроздето, следва пресоване. След това, за да се намали употребата на климатични инсталации, суровината минава през разположени под земята помещения за ферментация, съоръжени с цистерни от неръждаема стомана.

Там при ,постоянен ,контрол на ,влажността ,на въздуха отлежават бъчви от барик и се правят множество лабораторни тестове, за да се постигне постоянство в качеството на виното. Бутилиращите и пакетиращите линии са модерни и съобразени с природата.

Впечатлени сме и от осветените от слънцето, със стъклени прегради и стени работни офиси на тимовете от мениджъри, отговорни за крайния продукт и марката на вината Пино Гриджо и Шардоне с дегустационни характеристики като сухо и освежаващо вино, с деликатни аромати на круши и бадеми, допълнени от лека пикантност и свеж финал.

Още от Растениевъдство
0

Как само за 4 години губещата ППК “Зора”, с. Каран Върбовка се превърна в успешна с добри производствени резултати, разказва председателят ѝ Николай Петков Ваня Велинска

0

Производителите на картофи от района на Велинград могат да вземат участие в кръглата маса, която се организира по време на празника на картофите, който ще се проведе на 19 октомври.

0

Среща семинар на 22 октомври в Ловеч Националната служба за съвети в земеделието и Аграрният университет в Пловдив ще проведат съвместна информационна среща семинар за ефективното отглеждане на

0

Ваня Велинска Присъединяването ни към Европейския съюз се оказа пагубно за интензивните ни сектори. От водещ производител и износител на зеленчуци се превърнахме във вносител

0

Целта е пренасочването на 1 трилион тона въглероден диоксид към почвата чрез финансиране на фермерите, използващи възстановяващи практики Боряна Плашкова През април тази година стойностите на

Последни новини
0

. 150 вида стоки са в списъка Търговското представителство на САЩ обяви въвеждането на мита върху стоки от Европейския съюз в размер на 7,5 милиарда долара

0

Жителят на Кънектикът /САЩ/ Алекс Ноел постави местен рекорд, като отгледа най-голямата тиква. Той показа плод с размерите на малка кола на панаира в Топсфийлд в Нова Англия, съобщиха от CNN

0

Нови случаи на Африканска чума по свинете /АЧС/ са установени при отстреляни диви прасета край Венец и каолиновското село Сини вир по време на първия за сезона групов лов

0

Селското стопанство е изправено пред нови климатични предизвикателства, с които традиционният селскостопански сектор вече не може да се справи. Това е посочено в стратегията на Министерството на

0

В Италия бe разкрит огромен скандал с измами с храни, свързан с грозде на стойност милиони евро, използвано за направата на фалшив балсамов оцет, информира euronews.com

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Днес президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов подаде оставка, която ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет на заседанието в петък, съобщиха от БФС на своя сайт. Позицията му е следствие от създалото се напрежение в последните дни; обстановка, която е в ущърб на българския футбол и на Българския футболен съюз

Шефът на ВКС напусна, когато Боян Магдалинчев повдигна въпроса за обръщението му  Изявлението на председателя на ВКС Лозан Панов, че съдиите трябва да побързат по делото "Полфрийман", а вътрешният министър да изпълни определението на апелативния съд, нажежи страстите в съдийската колегия на ВСС. След края на заседанието представляващият съвета

Бандата на Николай Мечков е пребивала собственици на хотели и магазини, за да сключват договори за охрана с фирми на техни подставени лица. Това събощиха на брифинг разследващите от ГДБОП и Специализираната прокуратура. Освен това тормозили конкуренти да се откажат от бизнеса си. Занимавали се и с лихварство в Бургас и региона