Шанги или шанежки са типично руско ястие и представляват кръгли отворени пайове, приготвени от тесто с мая или маслено тесто. Шанежките винаги са солени, а пълнежите могат да са най-различни - от традиционната извара и картофено пюре до сложни смеси от гъби, елда, варено яйце и др.

След изпичане се намазват със заквасена сметана или разтопено масло.

Продукти: За тестото: 450 г брашно, 1 яйце, 1/2 ч. чаша прясно мляко, 1 суп. лъж. заквасена сметана, 1 суп. лъж. масло, щипка сол

За пълнежа: 500 г пресни гъби, 1 глава лук, 2 яйца, 500 г картофи, връзка магданоз (копър), щипка прясно смлян черен пипер, 100 г масло.

Приготвяне: От брашното, топлото прясно мляко, яйцето, 1 суп. лъж. заквасена сметана и супена лъжица масло се замесва твърдо тесто. Покрийте с кърпа и оставете 30 минути.

През това време сварете обелените картофите, добавете 1 яйце и сол. Смачкайте и направете пюре. Ситно нарязаните лук и гъби се запържват. Посолете и поръсете с черен пипер.

В купа смесете картофеното пюре и запържените гъби. Добавете нарязаните на ситно зелени подправки и разбъркайте добре.

Разделете тестото на равни парчета. Разточете кори (блатове) с диаметър 10 см. В средата на кръгчетата поставете от пълнежа. Внимателно прищипете краищата (виж на снимката). Отгоре намажете с разбито яйце и печете във фурна, предварително загрята до 180 градуса за 25-30 минути до получаването на златист загар.

Поръсете готови шанежки с разтопено масло и, ако желаете, с нарязани магданоз и копър.