Но абсолютно устойчиви няма

Много наши читатели непрекъснато се интересуват за това кои сортове са по- или най-устойчиви на дадени патогенни зарази.

Ние често публикуваме отговори, но сега искаме да направим и едно учточнение...

И да обясним, че не трябва да се изпада в заблуди, защото има устойчиви сортове, но това не означава, че нямат никаква нужда от пръскане с препарати.

Понятието за устойчивост се схваща твърде буквало от мнозина лозари. А сортовете, за които става дума, че са издържливи на дадени болести, колкото и да са такива, също се нуждаят от предпазване с препарати в критични моменти от вегетацията, когато са масово нападнати от патогени или вредители.

Но въпросът е, че при тях

броят на пръсканията просто е сведен до минимум

Или по друг начин казано, ако обикновено защитаваме лозите и асмите с растителнозащитни продукти, като ги пръскаме по 8-10, че и до 12-13 пъти, в зависимост от агроклиматичните условия на региона и от дадената в климатично отношение година, то тези така наречени устойчиви сортове се налага да бъдат третирани едва 2-3-4 пъти.

Такъв е например сорт Кондарев 6

Гроздето му е едро и без семе. Предназначено е за консумация в прясно състояние, за пазара и за съхраняване.

То е среднозреещо, лозите са силнорастящи и плодоносят добре при смесена резитба.

Гроздът е среден до голям (600 г). Зърното е едро, продълговато до цилиндрично . Кожицата е средно дебела, крехка, жълтозелено оцветена до кехлибарена.

Има изключително приятен вкус, съдържанието на захари е до 20,5% ниска киселинност - 3,85 г/л. Може да се отглежда до 400-500 м надморска височина.

Гроздето е подходящо и за компоти, сладка и конфитюри.