Това е начин за управление на добива при грозде за вино

Всички смятат, че отглеждането и събирането на повече грозде означава и по-добро вино, но това не е така, противно на общоприетото схващане.

Когато гроздето е за вино, тогава е най-важно съотношението между количеството грозде и неговото качество. И по-често по-малкото плод означава по-добро качество на крайния продукт.

Това е философия на много от френските и италиански винопроизводители.

Те искат почвите им да бъдат по-малко плодородни и да не отглеждат лозите при идеални условия /като наличие на изобилна вода и безупречни почвени компоненти/, защото твърдят, че така растението ще събира сили и само да се бори и

натрупва имунитет

В търсене на този перфектен баланс се е доказало, че лозите с малко по-ниски добиви произвеждат грозде с по-високо качество. При тези условия лозата ще се мъчи да изхрани по-малко на брой гроздове и ще разпределя хранителните си вещества върху по-малко количество плод.

Това днес

практикуват традиционните

известни

винарски региони

в Европа

Примерите включват чакълестите почви по левия бряг на Бордо, често хладния и смятан за "крехък" климат на Бургундия и редките с малко количество валежи в Риоха.

Когато обаче районите са прекалено благоприятни и плодородни за лозите, се прилага т.нар. зелен гроздобер, известен на френски като vendange verte. Той е модерна практика при производството на най-качествените вина.

Премахват се

малките, незрели, недобре разити гроздове

което се прави в начален етап на тяхното развитие. Операцията насърчава лозата да насочи всичките си хранителни вещества към останалите гроздове, които отлично узряват. А освен това развиват по-многобройни и сложни ароматни съединения, които обогатяват общия букет от аромати.

Операцията се извършва ръчно, за да се постигне прецизност.

В Европа се увеличават лозарските стопанства, които по този начин преднамерено ограничават добива. А в зависимост от фазата на извършване на тази зелена резитба, те твърдят, че отстранената реколта може да бъде преработена в спиртни продукти. (ХФ)