Тогава дръвчетата се нуждаят от азот

В дъждовни периоди, каквито имахме тази година в края на пролетта и началото на лятото, в някои райони може да има преовлажняване на почвата. Това от друга страна води до хлороза по овощните дръвчета.

Чрез водата азотът лесно се придвижва в по-долните почвени пластове, като се получава липса в коренообитаемия почвен слой.

Когато има по-малко азот, елементът се придвижва първо към по-младите части и се получава недостиг при по-старите листа.

Проблемът лесно може да се коригира чрез торене на растенията с доза азотен тор. Подхранването може да стане както почвено с амониева селитра, така и листно с подходящи листни торове, които съдържат азот.

Липса на желязо е друга причина

Признаците може да се объркат с вирусни заболявания

Много често жълтеенето на листата подсказва за проблема хлороза.

Симптомите лесно се разпознават, тъй като се изразяват в пожълтяване или побеляване на листата. Това се дължи на намаленото съдържанието на хлорофил в тях.

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждането им на силно алкални почви.

Понякога желязото е в достатъчно количество в почвата, но неговото усвояване е блокирано от високото съдържание на калций в нея.

И тук проблемът се наблюдава в години с обилни валежи през първата половина на лятото. В такъв случай се налага подхранване с допълнително количество желязо в лесноусвоима за растенията форма.

Внимание!

Когато жълтеенето се причинява от вирус, болните дръвчета трябва да се унищожат, тъй като са опасни и за останалите растения.

За да се предотврати заразяването с вирусните болести, трябва да се води редовна борба с преносителите на вирусите - въшки, трипси, цикади и др. 

Зеленият камък идва на помощ

Най-често за лечение на желязната хлороза се използва железен сулфат, познат и като зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Дозата при плододаващи дървета е 200-300 грама железен сулфат на дърво.

Недостигът на желязо може да бъде коригиран и чрез комбинирано внасяне на железен сулфат - почвено и листно. За листно третиране е необходимо да се направи 1%-ов разтвор от железен сулфат.