Климатът атакува царевицата

20 юни 2019
Агробизнес
6255
1 2
 

Лошите сезони за фермерите ще зачестят

Алма Давидова

С увеличаване на глобалната температура само с 1.5 градуса C, най-лошите сезони за производителите на царевица могат да започнат много по-често да се повтарят.

Днес тази зърнена култура е световен лидер. През последните години глобалното производство на зърнени култури непрекъснато нараства.

Освен това, пшеницата и оризът станаха най-популярни сред фермерите, оставяйки след себе си вторични култури, сред които, например е ечемикът.

САЩ са безспорен лидер в производството на царевица и основен двигател за увеличаване на производствените нива през последните 15 години.

Европейският съюз е на четвърто място, като отстъпва на Бразилия. През последното десетилетие 28-те държави-членки на ЕС произвеждат средно 65 млн. тона царевица годишно.

Екстремните метеорологични явления ще станат обичайни и ще предизвикат сериозни загуби на култури

Учените от Съвместния изследователски център - JRC, на Европейската комисия, създадоха симулация на ефектите от глобалното повишаване на температурата от 1,5°C и 2°C за производството на царевица в основните региони.

Според проучването, с увеличаване на глобалните температури с 1,5°C, горещите вълни и тежките суши, които сега се наблюдават веднъж на всеки десет години, могат да станат чести явления още в началото на 2020 година.

Липсата на каквито и да било мерки за смекчаване и адаптиране към изменението на климата ще означава, че най-лошите производствени загуби на фермерите ще се повтарят с плашеща честота.

Повишаването на температурата от 2°C обаче вече ще предизвика такива явления, като нехарактерно високи температури и суша, които не са били регистрирани преди това. Последиците от подобно изменение на климата ще окажат отрицателно въздействие и на големите и на малките производители.

Местните фермери и развиващите се страни ще пострадат най-много.

Загубите на култури ще бъдат забелязвани в различни части на света, но не и едновременно. Местните производители, концентрирани предимно в тропическите региони в развиващите се страни, първо ще изпитат тези ефекти.

Европа ще пострада малко по-късно. Според учените в най-лошия случай европейският континент ще усети ефектите от изменението на климата от 2020 година.

Европейските агробизнесмени вече срещат реалността на глобалното затопляне. Високите температури през лятото на 2018 г. причиниха непоправими щети на културите в повечето европейски страни.

Според резултатите от симулацията на учените от JRC , производителите на селскостопански продукти в Германия, Полша, Унгария, Румъния и България ще бъдат сред първите, които ще се сблъскат с големи загуби в реколтата от царевица.

Италия - най-големият производител на царевица на Средиземно море - ще бъде атакувана до 2040-та.

Производството на царевица е невъзможно без напояване в северната част на Италия, въпреки че други европейски страни, които са по-малко засушени, правят това без напояване.

Въпреки това има потенциал за адаптиране към новите реалности, при условие, че се въведе устойчиво напояване, съвместимо с други видове водоползване, казва Матео Зампиери , специалист от Съвместния изследователски център.

През 2013 г. Европейската комисия прие стратегия на ЕС за адаптиране към изменението на климата. Целта е да се създаде устойчивост на климата и готовност на всички равнища на управление за ефективно реагиране на последиците от глобалното затопляне.

Стратегията включва:

Улесняване на дейностите на всички държави-членки на ЕС. Комисията призовава всички държави да приемат интегрирани стратегии за адаптиране и предоставя финансова подкрепа за тяхното разработване и прилагане.

Устойчивост на климата на равнище ЕС, с по-нататъшно насърчаване на адаптацията в най-уязвимите сектори, като селското стопанство, рибарството и развитието на селските райони. Това ще гарантира по-голяма устойчивост на европейската инфраструктура, както и насърчаване на застраховането срещу природни и причинени от човека бедствия.

Гарантиране на по-информирани решения, чрез премахване на недостатъчната осведоменост за адаптацията.

Мерки за смекчаване на изменението на климата в рамките на Общата селскостопанска политика

Общата селскостопанска политика (ОСП) може да бъде инструмент за прилагане на мерки, насочени към намаляване на щетите и насърчаване на смекчаването в сектора.

SWAps включват мерки за опазване на биологичното разнообразие, защита на почвата, разнообразяване на сектора чрез инвестиции и трансфер на знания и иновации, както и подкрепа за управление на риска.

Предложението на Комисията относно ОСП 2020 придава голямо значение на изменението на климата и включва нови конкретни цели както за смекчаване, така и за адаптиране.

По материали от Phys.org

Още от Агробизнес
0

Екип на Euronews посещава лешникова овощна градина и лозови масиви в Италия, за да види как новото поколение роботи може да помогне на фермерите и агрономите да направят земеделието по-евтино и

0

Промените в климата биха могли да намалят наполовина производството на зърнени култури в Южна Европа до 2050 г., предупреждава Европейската агенция по околна среда (ЕАОС)

0

Утре, 12 октомври, от 10:30 ч., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще открие 15–тото юбилейно национално животновъдно изложение в Сливен, съобщиха от МЗХГ

0

От 14 октомври Държавен фонд „Земеделие“ започва прием на заявления по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за

0

Ситуацията в САЩ: • Царевица: добивите се оценяват на 168,4 бушeла / акър срещу 167,5 бушела / акър, очаквани от търговците, и 168,2 буш / акър прогнозирани от USDA миналия месец.

Последни новини
0

Продължителността на кучешката разходка зависи от породата и възрастта на кучето За спокойните, декоративни или възрастни кучета е достатъчна разходка да 1,5-2 часа дневно

0

По какво може да се установи липсата на майка в пчелното семейство през късна есен? Присъствието на тъpmeu в кошера през есента е сигурен признак за липса на майка в пчелното семейство

0

Най-хубавото на домашното фъстъчено масло е, че в него няма консерванти! Продукти: 2 ч. чаши обелени и препечени фъстъци, 3 суп. лъж. мед, 1/2 ч. лъж. сол, 3-4 суп. лъж

0

Ако засаждате нови дръвчета, много важно е да съобразите къде точно да ги разположите. Това, разбира се, се съобразява с вида на дръвчетата, както и с изискванията им.

0

Няколко са, но са прекалено големи Ева от Пловдив се свърза с нас по телефона с този въпрос, като поясни, че розите са млади, катерливи и имат божествен аромат по време на цъфтеж

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Това домакинство оставя огромно богатство за поколенията - Чак през 2032 г. България може да получи такова домакинство - Около 20 млн. лева отидоха за събития - Остават два месеца и половина до приключване на европейската столица на културата в Пловдив. Успешна ли беше тя, г-н Тотев, и какво лично вие видяхте и преживяхте?

Над половин милион семейства в САЩ вече живеят по този начин Xоливудската актриса Деми Мур постави много въпроси за семейните отношения с биографичната си книга “Отвътре навън”, която се превърна в бестселър в САЩ. Тя разказа какво е да растеш с майка алкохоличка, която да те продаде на 15-годишна възраст за 500 долара на мъж, за да те изнасили.

В категория "Новини" сайтът на "24 часа" е на челната позиция както със своята десктоп версия, така и с мобилната За пореден месец сайтът на "24 часа" (24chasa.bg) е най-големият новинарски сайт в България - и в класацията на десктоп сайтовете, и при мобилните, показват данните на метричната система Gemius за септември