Напояването на зеленчуците зависи от много фактори

16 юни 2019
Зеленчуци
16722
 

Напояването на зеленчуците е от изключително значение за правилния им растеж и развитие. Много са факторите, от които зависи кога и с колко вода да се полива. Определящи са: видът на зеленчука и изискванията му към вода, както и фазата му на развитие, валежите през периода, почвената структура и влагозапасеност.

Естествено е младите растения да имат по-малко нужда от вода, в сравнение с по-късните фази от развитието им - особено при нарастване на плодовете.

При растенията, които имат по-плитко разположена коренова система, поливките през вегетацията са повече на брой и с по-малко вода. При други като зеле и картофи се полива по-рядко и с повече вода.

Освен това през пролетта, когато в почвата има повече влага или пък падат повече дъждове, както е тази година, зеленчуковите растения се поливат по-рядко.

През лятото, когато почти липсва влага в почвените слоеве, растенията трябва да се поливат повече.

Структурата на почвата също играе роля в преценката за поливането. При тежки почви се напоява по-рядко, а при леки песъчливи - по-често.

За да се определи кога да се правят поливки на зеленчуковите растения, трябва да се вземат под внимание и външните промени, които настъпват при растежа и развитието им. Признаците се проявяват като промяна на цвета, леко увяхване и т.н. Тъмнозеленият цвят на листата на пипера и доматите подсказва за намаляла почвена влага. Окапването на цветовете и завръзите може да е вследствие на голямо почвено засушаване. Завехналите листа на зеленчуците през по-топлите часове на деня показват, че тургорът на растенията е понижен, а това е резултат от недостатъчна влага в почвата.

Нуждите се определят от фазата на развитие

Големи са при нарастване на плодовете

Както вече обърнахме внимание, напояването зависи и от фазата на развитие на зеленчуците. По време на растежа и развитието си растенията имат различна необходимост от вода. Има периоди, когато растенията трябва да се поливат редовно и по-често.

Доматите се поливат редовно при зачервяването на плодовете, при масовото узряване и при беритбите.

Пиперът се нуждае от вода след прецъфтяването и оплождането на първите цветове, както и при масовото плододаване.

Краставиците се напояват при образуването на първите завръзи, при масовото плододаване и при беритбите.

Зелето има нужда от повече вода през периода преди завиване на зелките и при завиването им.

По време на плододаването е важно да се поливат още патладжана, зеления фасул, зеления грах, тиквичките и др.

След поникването е препоръчително да се полеят морковите, магданоза, лука, дините, пъпешите, листните видове - спанак, салати, марули.

При всички кореноплодни видове - морковите, магданоза, пащърнака, салатното цвекло и др., важната поливка е в началото на формирането на кореноплодите.

ПРАВИЛА

Зеленчуковите растения трябва да се поливат в сутрешните или в късните следобедните часове на деня.

Ако напояването се извърши в горещите часове на деня, тъй като има рязка разлика в температурата на почвата и на въздуха, някои от зеленчуковите растения - пипер, патладжан, краставици, пъпеши и др., са подложени на стрес.

Водата да не много студена

Събирайте дъждовната

Препоръчително е зеленчуците да се поливат с престояла вода, тъй като така растенията не се стресират.

Затова често се дават съвети градинарите да имат контейнери за вода. Удачно е те да се поставят под водосточните тръби, за да се събира дъждовната вода в тях.

Когато по-топлолюбивите зеленчукови растения се поливат с вода, която е с температура под 14-16 градуса, те се втрънчват.

Препоръчително е поливната вода да е около 19-20 градуса. Оптимална температура на водата за поливане на зеленчуци е около 25 градуса. 

Растенията показват, когато тя им липсва

Кои са външните признаци

При недостатъчно вода в растителните тъкани, зеленчуците чрез външни признаци показват, че това е така.

Ето и някои изменения, по които може да се ориентирате, че на растенията им липсва вода:

при домати и пипер - листата стават тъмнозелени;

при пипер - завяхване на листата и през утринните часове;

при краставици, тиквички, зелен фасул, зелен грах, листни видове, морковите и др. кореноплодни - листата потъмняват и през по-топлите часове на деня завяхват;

при зелеви - увяхване на листата през топлите часове на деня, както и увеличаване на восъчния налеп по листната повърхност.

Картофената мана е важна болест

Напада домати и картофи

Болестта се среща по доматите от всички производства, отглеждани в градината или в парници и оранжерии. Причинителят напада всички растителни части. Първите признаци се появяват по най-долните листа. Петната са воднисти, разположени по периферията и във връхната част. Първоначално тъканите на нападнатите части завяхват, а по-късно - покафеняват и загиват. Ако нападението е силно, растенията изглеждат като опърлени.

Заразата може да обхване листните и цветните дръжки, както и стъблата на растенията. По тях се образуват сухи кафяви петна, които се разрастват и като пръстен обхващат цялото стъбло. Това води до загиване на растението над повредената тъкан.

Маната напада само зелените плодове. По тях се появяват сухи, кафяви, грапави, твърди петна.

Пръскането на доматите в градината започва след като болестта се появи по картофите.

Прървоначално се извършват профилактични третирания, а след това се използват продукти със системно действие, които имат лечебен ефект.

Алтернарията също е много опасна

Артернарията е много опасна болест, наред с картофената мана. Заразата започва от най-долните листа, където се образуват дребни, тъмнокафяви петна. В началото те лесно се различават, тъй като имат тъмни концентрични кръгове.

При образуване на много петна, те се сливат и листът изсъхва. Постепенно заразата преминава и по горните листа и обхваща цялото растение.

Болестта напада още стъблото, листните дръжки, цветните китки. Понякога заразата започва от цветните китки и остава незабелязана, което е много опасно, тъй като води до окапване на цветовете и завръзите.

Алтернарията напада и плодовете. В областта на дръжчената ямичка се образуват големи, черни, кръгли петна.

БОРБАТА Е ОБЩА

Срещу маната и алтернарията се използват едни и същи фунгициди.

Подходящи са акробат плюс ВГ - 0.2%, верита ВГ - 0,15%, витра 50 ВП - 0,15% , икуейшън про - 0,04%, инфинито СК - 0,16%, консенто СК - 0,2%, куадрис 25 СК - 0,075%, пенкоцеб 80 ВГ - 0,2%, ридомил голд МЦ 68 ВГ - 0,25%, шампион 50 ВП - 0,15% и др.

Листните въшки са враг за зеленчуците

Срещат се много видове

Доматите, а и останалите зеленчукови видове, се нападат от различни видове листни въшки - прасковена, памукова, доматена и др.

Ларвите, нимфите и възрастните насекоми смучат сок от цветовете и върховете на младите растения. При дейността си отделят медена роса, която привлича мравките. Вследствие на повредата листата могат да се деформират или не според вида на въшките, но загиват.

Нападнатите растения са с нарушени физиологични процеси, изостават в развитието си и образуват некачествени плодове.

Освен пряката вреда въшките нанасят и косвена, тъй като пренасят и опасни вирусни болести, които не могат да се лекуват.

Въшките се развиват най-добре при по-ниски температури и по-висока влажност на въздуха. Тъй като развиват много поколения през годината, срещат се през цялата вегетация на растенията.

Подходящи инсектиди са: актара 25 ВГ - 0,007%, дека ЕК - 0,05%, децис 100 ЕК - 0,012%, калипсо 480 СК - 0,02%, конфидор енерджи - 0,06%, ланат 25 ВП - 0,1%, нексид 015 СК - 0,02%, протеус 0-тек - 0,06% и др.

Памуковата нощенка се крие в плодовете

Памуковата нощенка е важен вредител по доматите. Развива три поколения през годината.

Ориентировъчно първото поколение се появява през първата и втората десетдневка на май, второто - лети през юни, а третото - през септември. По доматите най-сериозни са пораженията от второ поколение.

Гъсениците нападат всички части на растението. Първоначално нагризват листата, бутоните, цветовете, а по-късно нападат и зелените плодове. Те се вгризват в тях и се хранят с вътрешността им.

Една гъсеница може да повреди от 2 до 5 плода.

Борбата срещу нощенките е ефективна, когато е насочена срещу младите гъсеници, преди да са се вгризали в плодовете.

Използват се: дека ЕК - 0,03%, децис 2,5 ЕК - 0,012%, ланат 25 ВП - 0,1%, нуреле Д - 0,08%, цитрин макс - 0,01% и др.

Листоминиращи мухи и молци

Неприятелите се разпознават по характерните мини, които образуват, най-често по листата на растенията. Те могат да са с различна форма - като петна, ивици, с разклонения и др., в зависимост от вида на вредителя.

Борбата срещу тях е доста трудна, защото те развиват много поколения през годината, което води до създаване на устойчивост към инсектицидите при неправилното им използване.

Затова е препоръчително градинарите да имат на разположение няколко системни продукта с проникващо действие, които да се редуват.

Още от Зеленчуци
0

По принцип скакалците са насекоми, които често виждаме в градината, но рядко се намножават толкова, че да станат сериозен вредител по културите. Мароканският скакалец е видът,

0

Бактериално увяхване е друга важна бактериална болест, която напада краставичите растения. Тя се характеризира със завяхване на отделни части по листата,

0

Краставиците се нападат бактериен пригор или т. нар. ъгловати петна. Болестта се причинява от бактерия. Симптомите на заразените растения са появата на хлоротични ъгловати петна по листата

0

Почвата трябва да е достатъчно влажна и в дълбочина Напояването на картофите е един от факторите, който определят количеството и качеството на реколтата.

0

Отглеждане на грах като втора култура не е широко разпространена практика у нас. При създаване на подходящи условия обаче може да се отглежда. За целта изберете сорт,

Последни новини
0

Фермерите се стремят максимално да ограничат използването на химикали Доц. д-р Енчо Мянушев, Трентино, Италия Италианската фирма “Мезакорона” е най-големият производител на грозде от доминиращите

0

Забелязва се това лято в много райони Дали заради честите дъждове или по други причини, свързани с небалансирано подхранване на растенията, тази година по лозята и асмите в много райони на страната

0

Атмосферното налягане ще се задържи почти без промяна - малко по-високо от средното за месеца. Ще бъде слънчево, след обяд с купеста, над планинските райони от Западна и Централна България и

0

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки

0

Състояние на кошера без отваряне - съветите към пчеларите са на pchelar.eu. 1. Ако на преградната дъска има лазене, стрелкане една към друга, лутане без летеж - липса на майка 2.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Атаката срещу НАП е много тежък инцидент, по-тежко би било само ако някой би заличил, или променил данните. Не вярвам, че един такъв пробив е просто игра или има за цел да покаже, че някой е велик. Това има за цел да разклати правителството, ако е организирано отвън - целта е да се разклати държавата.

Търговията на Китай със селскостопански продукти от страните в инициативата „Един пояс, един път" бележи ръст за 2018 г., като обемът и е бил 77 милиарда долара, съобщиха от Министерството на земеделието и селските райони в петък. Китай е стартирал повече от 650 инвестиционна проекта в селското стопанство на стойност 9,44 милиарда долара,

Актьорът Васил Банов посреща рождения си ден, докато е на почивка в Гърция. Най-вероятно ще празнува в някой от тамошните ресторанти. “Има много заведения в Халкидики”, казва актьорът. “Пожелавам си здраве и работа”, допълва той. Тази година хората свързват името му с още един от емблематичните образи в телевизията - този на местния прокурор