Швейцарското приложение Castl пусна благотворителното предизвикателство KuhKussChallenge ("Целувка на крава предизвикателство"). За да привлекат вниманието към набирането на средства, организаторите на предизвикателството призоваха швейцарци, германци и австрийци да целуват крави, да снимат това и да го публикуват в мрежата.

Австрийските власти официално се обявиха против тази инициатива и помолиха гражданите да не целуват крави. Земеделският министър на Австрия Елизабет Кьостингер заяви, че пасищата не са контактен зоопарк и предупреди, че кравите може да бъдат агресивни особено ако защитават телетата си.

В Австрия вече имаше инциденти, свързани с кравите, между туристи и фермери. Например през февруари съдът в провинция Тирол задължи местен фермер да изплати 490 000 евро на роднините на жена, стъпкана до смърт от крава.

Много австрийски млекопроизводители се изказаха против това решение: с увеличаване на туристическия поток в планинските пасища на фермерите става все по-трудно да контролират животните си.

В отговор на нарастващото недоволство на собствениците на стада австрийското правителство издаде "Кодекс на добросъвестното поведение на туристи на пасището", в което призовава чужденците да не се приближават до стадата, особено като те са с кучета.