Причиняват обриви и не само

Знайни и незнайни ловци на преживявания изминават километри по гори и поляни, правят величествени снимки на на редки растения, катерят планини, събират билки или просто си правят букети от диви цветя.

Нека да е ясно - не слагаме всички ентусиасти под общ знаменател! Знаем, че има запознати, които се съобразяват с писаните и неписани закони.

Но знаем, че има и такива, които въобще не се замислят какво късат, само защото е красиво. Те не се замислят, че някои растения са защитени или застрашени от изчезване, а не на последно място, могат да бъдат опасни за здравето им.

Подготвихме този текст за страницата билки поради ред причини. Опитните билкари знаят, че някои растения много си приличат. Знаят и, че разликата между отровата и лекарството е в дозата. Да, някои силно отровни растения се прилагат за лечение при различни заболявания, но за здравите хора могат да бъдат изключително опасни.

Най-застрашени от незнанието и непознаването на растенията са децата. Внимавайте!

Знаем ли какво да очакваме?

Както розите имат бодли и се пазим от тях, така и копривата ни е добре известна със своята огнена ласка. И въпреки че последствията от допира с нея се изразяват в моментно и бързо отшумяващо кожно раздразнение, то има растения, които оставят много по-трайни и болезнени спомени.

Кожни раздразнения, причинени само от допир с някои растения

Основно са 3

Химично дразнене

Причинява се от химично вещество, отделяно от растителните тъкани.

Най-типичният пример за това е отровният бръшлян, които не расте у нас, но има и други, които ще рагледаме след малко. Реакцията на човешкият организъм е строго индивидуална - от остра до никаква.

Светлинна чувствителност

Има растения, които дразнят кожата само, ако са огрени от слънчевите лъчи.

Обривите са най-дразнещи при същите условия.

Механично дразнене

Тук спадат всички растения с бодли, тръни, с парещи или не власинки, остри листа и т.н. Необходимо е разкъсване на кожата, за да се стигне до реакция, но и само одраскването е достатъчно и болезнено.

При минимално съмнение за алергична реакция вследствие от допир с растения задължително измийте обилно мястото с вода. Потърсете лекарска помощ и не предприемайте самолечение!

Най-честите заподозрени

Всички представители на семейство Млечки (Euphorbiaceae) отделят бял млекоподобен сок, когато тъканите им бъдат наранени. Въпросният растителен сок може да доведе до дразнене на кожата, сърбеж и обриви, особено при по-чувствителна кожа.

Внимавайте, когато си берете букет от диви цветя или плевите в градината. Пазете най-вече нежните части на тялото и лицето. Ако сокът попадне по кожата ви, измиите мястото обилно с вода. Типичните представители на семейството у нас са около 37 вида, предимно тревисти растения. Декоративни, като коледната звезда, исусовият венец и рицинът, също са зачислени тук, затова внимавайте дори и с цветята в дома ви. Ще разпознаете млечките по типичното устройство и разположение на цветовете и млечният сок, ако ги откъснете.

До неприятности може да се стигне, ако обработвате (вадене, сушене, засаждане и др.) луковиците на зюмбюла.

Люспите, самата луковица, както и останаите надземни части на това цвете могат да предизвикат алергична реакция като сърбеж, обрив и дори по-тежки състояния. Ако пипате луковицата, носете ръкавици, не се пипайте по лицето, шията или други по-нежни части на тялото. Сърбежът отшумява в повечто случаи сам, но се препоръчва и промиване с вода на засегнатите участъци. При по-остри симптоми се консултирайте с лекар.

Ето още няколко културни цветя, от които можете да очаквате неприятности: лилиум, хризантема, мушкато, маргарит, лалета, нарциси, клематиси и др.

Хора с чувствителна кожа и склонни към алергични реакции могат да пострадат и от иначе безобидното и нежно лютиче.

Лъскавите, наситено жълти цветове привличат вниманието, но няма смисъл да се берат за букети. Венчелистчетата опадат много бързо, а освен това е възможно да си създадете голям проблем. Допирът може да доведе до моментална реакция, а може и изобщо да не се прояви такава. Обикновено, когато сокът на растението попадне върху чувствителна кожа, се появява зачервяване, сърбеж, ситен обрив, парене. Малките пъпчици могат да прераснат в мехури, изпълнени с течност. Сокът на редица растения - магданоз, домати, лале, тютюн, може да се превърне в силен алерген, особено, ако е изложен под въздействието на UV-лъчите.

Едно от най-опасните растения е гигантският хераклеум. Той има внушителни размери и красиви, бели съцветия, подобни на цветни чадъри. Огряно от слънцето растението може да причини изгаряния от трета степен и доста други проблеми във времето.

За щастие у нас все още не е навлязло, но е въпрос на време. Ако пътурате в съседни държави, внимавайте. У нас се срещат съвсем малко видове от рода и досега не е известно да са причинили тежки алергични реакции.

Снимката показва поражения от огромното и опасно растение. У нас може да срещнете неговият братовчед - див девесил, който е значително по-дребен и не толкова токсичен.

До опасна алергична реакция може да се стигне, ако си наберете букет от билката росен. Резултатът е силен сърбеж, пареща болка и дори мехури.

Внимавайте, когато се борите и с различни градински растения или плевели. Например хмелът със свойте ръбести стъбла и остри власинки със сигурност ще причини сравнително трайни механични наранявания по кожата. Цинията и хелихризумът също могат да предизвикат реакция, както и редица растения с по-силно овласяване.

l l l

С две думи - пазете се! Носете дълги ръкави и панталони всеки път, когато ще си имате работа с тези зелени “злодеи”. Все пак трябва да кажем, че алергичните реакции са строго индивидуални и тясно свързани с имунната система и общото състояние на човешкия организъм. Сами носите отговорност за знанието или незнанието си.