Свикнали сме да мислим маковете за плевели. Особено зърнопроизводителите доста често се изправят пред истинско предизвикателство, що се отнася до чистите им и еднородни посеви.

А не е ли красива гледката? Поле, обагрено в полюшващи се алени цветове, слънце, няколко пухкави бели облачета и усещане за свобода...Красива или не, маковете са заклеймени плевели.

Но, това съвсем не се отнася за всички. Ето ги и примерите!

Пъпките му са големи колкото кокоше яйце

Цъфти в идеалния момент

Papaver orientale или ориенталският мак е естествено разпространен в Кавказ, някои части на Турция и Иран.

Цветото е събрало цялата красота от този свят и доста напомня за него, било то и само заради името си. Този мак е многогодишен. Напролет образува сравнително голяма листна розетка със също толкова внушителни, определено различни, листа. Цветоносните стъбла се издигат над розетката и завършват с цветни пъпки.

Забележете! Пъпките на ориенталският мак са с размерите на кокоше яйце. Меко казано огромни и впечатляващи.

Ориенталският мак цъфти в идеалния момент. Когато пролетните луковични цветя вече прецъфтяват и губят своята красота, а летните цветя тепърва набират сили, макът отваря огромните си и ярки цветове. Разпукването на пъпките е изумително.

Смачканата “кърпичка”, която първоначално се подава от чашелистчетата, скоро се превръща в очарователен цвят. Алени, оранжеви, прасковени, розови, пурпурни, лилави, бели, с отличителни петна в центъра или без- има цвят за всеки вкус.

Не е придирчив към почвата

Едно подхранване е напълно достатъчно

Трудно ще намерите ориенталски мак в контейнер, но не е невъзможно. По-лесно ще се снабдите със семена или коренче от съседката. Когато засаждате/засявате ориенталски мак, трябва да помислите добре и да му изберете правилното място с правилните съседи.

Макът не е капризен спрямо почвената характеристика. Би се чувствал добре във всяка почва, стига да не е прекалено тежка и преовлажнена. Леко кисело, неутрално или алкално рН в границата 5,5-7,5 е подходящо.

Поне 6 часа слънчево греене са необходими за оптимално развитие и обилен цъфтеж. Вода е необходима само тогава, когато засъхне горният почвен слой и не преди това. Достатъчно е еднократно подхранване в началото на сезона. Ако изпълните тези условия, ще се радвате дълги години на прекрасни и здрави растения.

Има уловка!

В летните жеги растението отмира

В летните жеги растението отмира. От тук следват два проблема.

Първият е, че обикновено градинарите си мислят, че ориенталският мак страда поради липсата на вода. Поливат ли, поливат, но накрая растението загива.

Грешка! Този мак следва свой цикъл на развитие. Цъфти в подходящите условия, а през лятото отмира, за да съхрани енергията си за следващ активен период. Отмирането няма почти нищо общо с водата, а по-скоро с температурата и генетичните заложби. Обилното поливане, когато растението преминава в покой, не води до нищо добро. Запомнете това!

Вторият проблем е естетически. В разгара на лятото, когато ориенталският мак заспи, на мястото му “зейва дупка” с внушителни размери (като тези по българските пътища).

И все пак има решение. Например, да маскирате “дупката” с кълбовидна хризантема или други късно цъфтящи растения. Вариант е да отредите на маковете място, скрито в предната си част от по-ниски растения (стелещи евонимуси, почвопокривна винка, едри сортове хости и др.). 

Кога и как се размножава

Има лесен трик

Да се върнем отново на цикъла на развитие. Горе долу той протича така: пролетно време се развива розетка, следва цъфтеж, а след него настъпват жегите.

Есента отново условията са подходящи за развитие, но тогава се появяват малки, нови розетки. Младите листа остават да зимуват в доста ранен стадии, но няма да загинат. И така всяка година макът ще нараства. И не се притеснявайте! Няма опасност да се превърне в плевел.

Та, от тук следва, че най-подходящото време за вегетативно размножаване е преди или след периода на покой. Взима се хубав, добре развит и месест корен и от него се нарязват малки сегменти по 2-3 см.

Кореновите резници се поставят в торфена смес подобно на обикновените стъблени. Грижата за тях не се различава. Трябва да има достатъчно влага, за да се събуди някоя спяща пъпка, от която да се оформи новата розетка.

Ако разделяте голяма туфа, се старайте да нанасяте възможно най-малко щети.

От семена става, но с малък успех

Размножаването от семена също не е трудно, но тук кълняемостта е под въпрос. Необходима е светлина, както и натрупване на отрицателни температурни суми, което не винаги е възможно.

Все пак е достатъчно да подготвите определен участък в градината. Почвата трябва да е рохка и влажна. Разпръснете семенцата и не ги покривайте.

Поддържайте подходяща влага, но не прекалено. Ако всичко е наред и семената са годни, те ще поникнат за около 2 седмици. Младите растения могат да се пикират в много ранна възраст.

Когато са достигнали около 2-3 см, трябва засадят на постоянните си места. Имайте предвид, че цветето не понася пресаждане след достигане на определен стадии. Затова, ако се захващате със семена, или ги засейте директно и се надявайте, или се спрете на торфени саксийки. Те удобно си намират място навсякъде, където е възможно контролиране на условията.

Можете да отглеждате ориенталски мак в градината, както вече стана ясно. Саксийно отглеждане не се препоръчва.