Държим на високото качество на сортовете пшеница, защото сме отговорни за храната, казва новият директор на ИГРГ Садово доц. Катя Узунджалиева

Интервю на Радина Иванова

- Доц. Узунджалиева, с какво вашият институт е неповторим?

- Институтът е в състава на Селскостопанска академия и в него се намира най-голямата генбанка на Балканския полуостров - Национална генбанка на България, в която поддържаме над 60 000 семенни образеца.

- Каква е оценката Ви за тазгодишния открит ден в института, който направихте неотдавна?

- Лично аз съм удовлетворена от организацията на Деня на фермeра в Садово. Благодарна съм на колегите, които участваха.

Смея да твърдя, че в сравнение с предишни години, откритият ден е много по-масово посещаван, много по-успешен. Установихме добри контакти с колеги, с фирми от бранша и смятам, че това ще бъде много полезно за нашата бъдеща дейност.

- Кои са основните ви партньори?

- Добре работим с колегите от Садово - Ай Ди Империал (Семенарска къща Садово). Тук бяха "Бореалис", "Суми Агро Груп", "Меди плюс Р", "Хим Агро България". Те са и спонсори и се надявам, че с тях ще продължим сътрудничеството и ще привлечем нови фирми.

- Имат ли досег до науката, която правите, обучаващите се днес в специализираните учебни заведения студенти?

- Студенти идват постоянно - от Аграрния университет - Пловдив, от Тракийския университет - Стара Загора, от Лесотехническия университет в София. Постоянно посещават генбанката, ботаническата градина, лабораторията по качество на пшеницата. Напоследък нея се стремим да я развиваме и да се получават добри резултати, да докажем, че нашите пшеници са на ниво и добри.

- На това акцентира и по-време на обиколката вашият колега Иван Алексиев. Каза, че институтът много държи на качеството и че това е неговата основна движеща сила.

- Да, точно така. Идеята е нашите сортове пшеница да бъдат по-скоро с високо качество, отколкото с висок добив.

Да, високият добив също е важен, но качеството заслужава голямо внимание, защото все пак това е пшеницата, с която се храним ние, хранят се нашите деца и тя трябва да отговаря на високи стандарти. Нужно е да мислим за поколенията напред и да обърнем внимание нам родните сортове.

- Кои са новите сортове в ИРГР Садово?

- За тази година имаме един нов сорт пшеница - Надита, който бе представен от доц. д-р Златина Ур по време на открития ден. Даден е още един сорт пшеница за изпитване, също и един сорт фъстъци.

Предстои да бъдат евентуално одобрени. Действаме по текущите задачи, като се стараем да компенсираме негативите от предишни години. Много е трудно, но се надяваме, че ще успеем.

- А какво планирате да правите?

- Малко е трудно да говоря за бъдещи планове, защото всичко е свързано с финанси. Институтът в Садово винаги е бил на едни от водещите места сред звената на Селскостопанска академия и сред цялата научна общност в България. И смятам, че трябва да направим всичко възможно да си възвърнем тези позиции.

На първо място трябва да се вземат спешни мерки за ремонт на Националната генбанка. Самата сграда не е ремонтирана от много дълго време, оборудването е старо.

Амбициите ни са насочени най-напред натам, тъй като благодарение на тази генбанка съществува целият институт. Поели сме международни ангажименти в рамките на различни международни договори и стратегии. Така че ние просто трябва да направим всичко възможно генбанката ни да отговаря на европейските стандарти.

Благодарение на нея ние сме членове и на европейската програма по растителни и генетични ресурси, където се изработиха критерии, на които трябва да отговаря всяка една генбанка. Ние сме задължени да ги покрием. Ще направим всичко възможно да го направим, иначе оставаме извън борда