Освен недостига на вода, пролетното хранене също е опасно

Най-големият риск през пролетта са зелените фуражи. Всички стопани знаят правилото, че когато зайците ядат зелени фуражи, пият по-малко вода. Но специалистите напомнят, че недостигът на вода води до:

намаляване на апетита;

понижаване на прираста;

повишава се рискът от аборт при бременните животни;

възможна е появата на канибализъм.

Добрият стопанин не бива да пренебрегва правилото при изхранването със зелена трева. А то е тревата непременнода е завехнала!

Стопаните трябва да са много внимателни през пролетта, когато започнат да заменят сеното на зайците си с прясна зелена трева. Вярно е, че след зимата изхранването на зелена трева води до икономии на фураж, когато обикновено сеното е на изчерпване. Презимувалите зайци се нахвърлят на зелената трева.

Защо е опасна зелената трева

1) За подрастващите животни тя е нов фураж. А по-възрастните са успели да я "забравят" през зимата.

2) Зелената трева е много сочна. И зайците се сблъскват с редица трудности в храносмилането. През зимата стомасите им са се адаптирали съм сено и друг сух фураж. Затова след потребяване на зелена трева започват подувания, метеоризъм и диария

3) Задължително всички зелени треви се изсушават, и то на сянка, и след това се дават на зайците.

Зайцевъдите трябва да отчитат и още една особеност: поемане от растенията на натрупалите се в зелената трева вредни химични вещества от почвата. Това особено важи за тревата, поникнала край пътища и промишлени предприятия.

Внимание! Другата опасност е рискът от даване на отровните растения

Защото, ако тези възрастни растения могат да бъдат идентифицирани от зайцевъдите, докато са млади и недооформени, лесно могат да попаднат в хранилката на зайците.

Затова всички зелени треви се изсушават. След изсушаването повечето отровни растения напълно или частично престават да са отровни и стават условно ядивни.