Не чешете мястото. Помагат компрес със сода, борен спирт, настойка от невен

Комарите са кръвосмучещи насекоми, които са най-активни рано сутрин или вечер, при оптимални температури около 25-27 градуса. В България се срещат около 40 вида. Само женският индивид кръвосмуче, мъжкият се храни със сокове от растения. Един женски комар снася от 80 до 250 яйца на влажни места или в застояла вода - кладенци, дупки на дървета, блата и др. Тези насекоми са преносители на повече от 50 вирусни и бактериални инфекции, паразитози като малария, филариоза, жълта треска, туларемия и др.

Различните хора реагират по различен начин на ухапването от комари - от пълна нечувствителност, през средносилна реакция до висока чувствителност. При някои хора може да се достигне дори до алергичен шок, при което е необходимо веднага да се потърси медицинска помощ.

Ухапването е съпроводено с парене и сърбеж, които се дължат на слюнката, която отделя женският комар. Кожата се подува и се появява характерен сърбеж.

Не чешете мястото на ухапване! Ще помогне компрес със сода, борен спирт, настойка от невен. Ако се появи оток, сложете бучка лед. В аптечната мрежа съществува голямо разнообразие от средства за борба с комарите. Репелентите се нанасят главно по откритите части на тялото, като с някои от тях могат да се обработват и дрехите. Тяхната ефективност зависи от температурата и влажността, като при усилена физическа работа или обилно изпотяване тя значително намалява. Също така се предлагат електроуреди, т.нар. изпарители, в които се поставят таблетки, течности или изгарящи спирали. Те са особено подходящи за дома, но не се препоръчват за хора с алергии и бебета, тъй като крият реален риск за тяхното здраве.