Недостигът ѝ крие риск за здравето им

Ограничаването на водата на зайците води до патологични промени в кръвта, до сгъстяването й, нарушаване на терморегулацията. Липсата на вода дори влошава апетита и забавя функционалната дейност на стомаха и разстройва храносмилателната система.

Нарушението на нормалните физиологични процеси става причина за: намаляване растежа на космената покривка; спад на живо тегло и на млечността на зайкините.

Опитните зайцевъди знаят, че след раждането зайкините изпитват повече нужда от вода

И при липсата й пият урина.

Но недостигът на вода за пиене може да предизвика нефрит (бъбречно заболяване). А той често е причина за голяма смъртност в зайчарника.

Нуждата от води зависи от: състава на дажбата; ,температурата на въздуха; възрастта; физиологичното състояние; космената покривка.

Зайците задоволяват потребността си от вода за сметка на влагата, съдържаща се в изхранваните фуражи. И, разбира се, от приема на вода за пиене.

Когато зайците се хранят с гранулиран фураж, нуждата от вода за пиене рязко нараства.

Ограничаването на вода с 26-30 процента (при хранене с гранулирани фуражи) намалява наддаването при подрастващите зайчета със същите проценти.

Потребността на зайкините от вода се увеличава по време на бременност и особено през втората й половина. Защото тогава се формира плодът и се увеличават околоплодните води, както и през лактационния период.

Дневната потребност от вода е:

За бременна зайкиня достига до 1 л, а на лактиращата - 2-2,5 л.

Зайчетата на 26-27-седмична възраст се нуждаят от 1,7 до 2,4 литра вода на 1 кг сухо вещество във фуражите.

Осигурете всекидневно на бременната зайкиня по 1 л прясна и чиста вода за пиене
Осигурете всекидневно на бременната зайкиня по 1 л прясна и чиста вода за пиене