Нуждата от вода на зайците зависи от много фактори

19 май 2019
Домашна ферма
4302
Няма снимка
Когато зайците се хранят с гранулиран фураж, потребността от вода за пиене рязко нараства
1 2
 

Недостигът ѝ крие риск за здравето им

Ограничаването на водата на зайците води до патологични промени в кръвта, до сгъстяването й, нарушаване на терморегулацията. Липсата на вода дори влошава апетита и забавя функционалната дейност на стомаха и разстройва храносмилателната система.

Нарушението на нормалните физиологични процеси става причина за: намаляване растежа на космената покривка; спад на живо тегло и на млечността на зайкините.

Опитните зайцевъди знаят, че след раждането зайкините изпитват повече нужда от вода

И при липсата й пият урина.

Но недостигът на вода за пиене може да предизвика нефрит (бъбречно заболяване). А той често е причина за голяма смъртност в зайчарника.

Нуждата от води зависи от: състава на дажбата; ,температурата на въздуха; възрастта; физиологичното състояние; космената покривка.

Зайците задоволяват потребността си от вода за сметка на влагата, съдържаща се в изхранваните фуражи. И, разбира се, от приема на вода за пиене.

Когато зайците се хранят с гранулиран фураж, нуждата от вода за пиене рязко нараства.

Ограничаването на вода с 26-30 процента (при хранене с гранулирани фуражи) намалява наддаването при подрастващите зайчета със същите проценти.

Потребността на зайкините от вода се увеличава по време на бременност и особено през втората й половина. Защото тогава се формира плодът и се увеличават околоплодните води, както и през лактационния период.

Дневната потребност от вода е:

За бременна зайкиня достига до 1 л, а на лактиращата - 2-2,5 л.

Зайчетата на 26-27-седмична възраст се нуждаят от 1,7 до 2,4 литра вода на 1 кг сухо вещество във фуражите.

Още от Домашна ферма
0

Кожата на зайчетата е набръчкана Дали новородените зайчета получават достатъчно кърма ще разберете по външния им вид. Нахранените зайчета лежат спокойно в гнездото с пълни коремчета.

0

Да, но има риск да не изхрани кончето Половата зрялост при повечето кобили настъпва на 16-18 месеца. Но на тази възраст бременността води до недоразвиване на организма на кобилата и особено на

0

Животните пият най-охотно след хранене и доене За 24 часа кравата прави 30-40 хиляди дъвкателни движения. От тях по време на хранене 10-12 хиляди и по такъв начин преживя фуража около 7 часа за 1

0

Маслеността на кравето мляко, което доите, основно и пряко зависи от породата на кравата: Джерсей дават мляко с най-висока масленост - рекордът е 14%, а средните стойности - 5,

0

Под самка или в инкубатор Самките на пауните са добри мътачки. Те започват да снасят от втората си година - до 10-15 яйца. Яйцата им трябва всекидневно да се събират от полога.

Последни новини
0

След горещините през почивните дни в страната отново дойдоха бури и порои. Валежите засегнаха Североизточна и Югозападна България. В някои райони на Стара планина паднаха и градушки.

0

Ресурс от 26 300 000 лв. по помощта de minimis утвърди Управителният съвет на ДФ „Земеделие” за животновъдите, отглеждащи крави и юници, биволи, овце-майки и кози-майки.

0

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“-РА утвърди финансов ресурс в размер на 600 000 лв. по схема de minimis на земеделските стопани в сектор „Пчеларство" за компенсиране на разходи,

0

При изграждането на изкуствени маточни килийки, след като восъкът застине, шаблонът се потопява още 2-3 пъти, но все по-плитко с по 1-2 мм. Така се получават маточни килийки с по-тънки стени,

0

Ротавирусната инфекция и колибактериозата в свинефермата водят до значителни икономически загуби. Шансовете за възстановяване на болните животни са малки, лечението е скъпо и неефективно.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калоянчев е Ван дер Любе, дъновистка - баба Парашкева Първият филм за Георги Димитров е заснет през 1956 г. от съветския режисьор и сценарист Лев Арнщам. През 1971 г. Христо Христов снима “Наковалня или чук”, а през 1981 г. испанецът Хуан Антонио Бардем режисира “Предупреждението”. “Урок на историята” е сниман в София,

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Разследващият руски репортер смята, че делото срещу него е заради разкрития за контрола над погребалния бизнес или за бързите кредити Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект - Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си,