Търсете първите симптоми под листата

Малките яркооцветени “пъпчици” се появяват обикновено при хладна и влажна пролет, а и през лятото, ако има подходящи условия за развитието им.

За да се справите успешно с това заболяване, е необходимо да прекопавате дълбоко около храстите, да провеждате зимно третиране с бордолезов разтвор, а при наличие на симптоми да прибегнете към химични препарати като фоликур, систан, байкор.

Не отлагайте! Ръждата може да изглежда безобидна, но може да доведе до отслабване на растението и удължаване на вегетационния период, което от своя страна е предпоставка за лесно измръзване. Болестта може да засегне всяка част на храста, но най-застрашени са младите тъкани.

Черни листни петна се срещат все по-често

Почиствайте опадалите листа задължително

Болеста е коварна и заразява бързо розовите храсти. Първите симптоми са червеникаво напетняване на листната маса и по-рядко по стъблата. Постепенно петната потъмняват, а участъците около и вътре в тях пожълтяват. В напреднал стадии растението се обезлиства, а в резултат на това се събуждат многобройни спящи пъпки.

Повторното развитие не бива да ви успокоява. То изтощава растенията и е твърде възможно измръзване през зимата. Патогенът се съхранява в окапалите листа, затова задължително те трябва да се почистят и унищожат.

Рози, които са засадени гъсто или са недостатъчно обгрижвани, са по-податливи на заболяването.

Росата, честите превалявания или поливането чрез дъждуване са предпоставка за развитие на неприятности под всякаква форма що се отнася до розите. При проблем с черните листни петна се провежда зимно пръскане с бордолезов разтвор. Третиранията през вегетацията са с фунгициди като топсин, фундазол,фоликур и др.

Злото никога не идва само

Доста често розите се нападат първо от едно, а в последствие и от второ заболяване. Или когато трайно се настани един неприятел, води след себе си още редица неприятности. Бъдете внимателни и реагирайте бързо при наличие на проблем.

Не пропускайте резитби и окопавания и най-вече избирайте подходящи места за розите. Грижете се редовно за тях и не би трябвало да имате големи неприятности с фатален край.

Запомнете, че най- добрата превенция е правилната грижа!

Ето една примерна диаграма, която ще ви бъде много полезна на терен. Често пъти не виждаме неприятеля или не сме сигурни какво е заболяването. Затова на диаграмата са посочени най-често срещаните проблеми при отглеждането на рози. Симптомите са точно там, където биха били и в реална ситуация.

Хранителните дефицити също са проблем

В условията, които ни поднася месец май, е твърде възможно да се сблъскаме и с проблеми от физиологичен характер при розите.

Резките температурни колебания и непостоянният воден режим са все стресови ситуации за растенията. Последствията от тях не са причинени от болест или неприятел, а от естествена реакция. Например недостиг на хранителни елементи или задушаване на корените от прекомерната влага. За хранителните дефицити има лек, но първо трябва да разберем кой елемент липсва.

Бледо зелени и дори жълти листа сигнализират за недостиг на азот. Елементът е подвижен и често промяната в цвета засяга младите листа.

Фосфорният глад е характерен с това, че листата придобиват тъмно зелен цвят с пурпурни и червеникави отенъци.

Липсата на калии се изразява с отмиране на тъкани по краищата на листата.

Ако липсва цинк, се получават петна в междужилковото пространство на листата.

Магнезиевият дефицит започва с пожълтяване от центъра на листната петура. С течение на времето тези листа започват да отмират.

При калциев дефицит листата се деформират и извиват по централния нерв.

Често във влажни условия се стига до недостиг на желязо. В такъв случай листата пожълтяват изцяло, а само нерватурата остава зелена.

Решението

Хранителните дефицити и симптомите, причинени от тях, са обратими. Доста често не липсва само един елемент, а няколко. Затова се препоръчва първо да се установи какъв е проблемът, а след това да се вземат мерки.

Вземете няколко листа с характерни симптоми и ги отнесете в някоя агро аптека, за да сте сигурни, че розите ви гладуват. Консултирайте се и запомнете! Ако липсва само един хранителен елемент, трябва да внесете само него.

Предвид обилните превалявания и в зависимост от почвената структура е много вероятно храстите да страдат от задушаване на кореновата система или т.нар. асфикция. Особено податливи са растенията на собствен корен или такива засадени в саксия (ако водата в подложката не се отстранява своевременно).

Присадените рози са по- издръжливи в това отношение. Устойчивостта на кореновата система е една от основните причини за присаждане. Задушаването се причинява от липсата на кислород в коренообитаемия слой. Резултатът е повяхнали рози с посивели и меки листа, а положението е необратимо. За превенция е необходимо редовно окопаване с цел аерриране на почвата. При редовни преовлажнявания е добре да се внесе някакъв инертен материал с добра порьозност в почвата. В останалите случаи редовното окопаване е една добра превенция.

Прекомерната влага вреди и на цветовете. Задържането на капки вода върху тях е отворена врата за гъбни патогени.

И отново се стига до загниване. Повредените цветове се отстраняват, за да не повредят и пъпките. (ХФ)