Шоколадовата лоза става и за градината

И на цвят, и на аромат акебията е шоколад. Растението отскоро е познато у нас, което е странно. Не мръзне и е много подходящо за украсяване на градината или за скриване на нелицеприятни участъци в нея. Без проблем може да се отглежда и в саксия.

Цъфтежът започва през пролетта, а ако имате две растения ще ви зарадва и с плодове. Те са ядливи и имат вкус на пъпеш. Твърди се, че стъблата имат антибактериални свойства. От тях могат да се изработват плетени кошници и други съдове.

Акебията предпочита малко по-глинеста почва, но богата на органика. И въпреки че обича слънцето, е толерантна на засенчване.

Най-добре е да се засажда на постоянно място през пролетта. Лианата ще израсте бързо и има реална опасност да се пресели и в съседите. Затова е редно да я контролирате. Не я засаждайте близо до дървета, за да не пострадат от силната ѝ прегръдка. Поливайте рядко, но обилно и не мислете за допълнително подхранване.

С две думи, акебията си е типична лиана с всички недостатъци, но пък мирише на шоколад и има уникални по форма и багра цветове, та си заслужава усилията да я държите под контрол.