Полезен ли е за виното дъбовият чипс и защо

02 май 2019
В лозята и под асмата / Полезни съвети
17370
 

Питат домашни производители

Отговаря нашият консултант д-р инж.техн.Николай Бакалов. Той ни разказва малко история за появата на чипса за винопроизводството.

Дъбовият чипс се е използвал най-напред в САЩ.

За първи път нашият автор се е запознал с този продукт в края 80-е години на миналия век, когато България е изнасяла милиони литри вино за САЩ.

Оттам са поискали да обработваме с техен чипс виното, което изнасяме - за да придобие вкусови качества, които отговарят на изискванията на пазара в САЩ.

От САЩ ни е била изпратена и технология как да обработваме виното с чипс.

Тогава "Винпром" възлага на Бакалов и негов колега от Института по винарство в София да приложат на практика тази технология във Винпром - Сухиндол. Той е бил основният износител на вино за западния пазар.

Технологията

се е състояла в производството на концентриран екстракт от чипс /дъбови стърготини/ в специален за целта цилиндричен съд с конично дъно.

Виното преминава през стърготините с малка скорост, като в края на процеса се пуска на порции, за да може да се извлече всичко от дървесината.

Екстрахирането се е провеждало при стайна температура. Полученият екстракт се е събирал в резервоар и се е дозирал към виното за износ в определено количество.

Тогава добавянето на чипс към напитката

се е смятало за фалшификация

в много страни от Европа и света, тъй като се имитират качества, подобни на виното, отлежавало в бъчви.

След 90-е години използването на чипс в Европа нараства, на мода идват вина, силно обогатени с дъб.

Бакалов използва опита си с дъбови екстракти и разработва технология за дъбов екстракт за вино.

Добавянето му към виното и отлежаването в изтощени дъбови бъчви дава възможност бъчвите да се използват дълго време и виното да не се различава от онова, което е съзрявало в нови дъбови бъчви.

Тогава съпоставил екстрактите от чипс и български дъб, те се различавали чувствително. По-късно научил, че

чипсът се ароматизира при производството му

а и температурата на термична обработка на дъба е много по-висока.

Ние работехме при 1400°С, а за чипса температурата достигаше до 3000 градуса и повече, обяснява той.

През 2019 г. му се отдава възможност да продължи изследванията си.

Фирма-производител на дъбови бъчви иска да започне производство на чипс, за да оползотвори отпадъчна дървесина.

Предоставили му 2 вида чипс - М и М+, получен при термична обработка при 2500°С за различно време. За контролна проба използвал необработен термично чипс.

Изводите...

Виното с чипс М е много приятно на вкус и меко, чувства се дъбът, запазва се сортовият му характер.

Виното с чипс М+ също се оказало много приятно на вкус, но вкусът на дъб е малко по-слаб и трансформиран, и не е съвсем типичният вкус на дъб, който придобиват вината съзрели в бъчви.

В края на изследването Ники Бакалов решил да използва още една контрола с чипс от западни фирми.

След всички изводи и наблюдения днес специалистът твърди с увереност, че българските чипсове са добри и не трябва да се имитират чуждите.

А в мнението му се вслушват много винарни изби у нас, защото немалко от тях е и проектирал. 

Българските чипсове са добри, казва експертът Бакалов

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

ъобразявайте се със свойствата на отделните видове и с почвата в района 1. Амониевата селитра е всъщност амониев нитрат и е от най-употребяваните торове

0

Сярата е старо средство за предпазване на лозята от зарази, както и за лечение от оидиум и сиво гниене. И днес има почитатели на тази практика и много любители лозари ни писаха

0

Нашата читателка Сийка Иванова от Айтос иска да знае, кои са оптималните срокове за пръскане на лозето. Ето през какви етапи преминава разпределението на задължителните срокове спрямо фазите на

0

Има опасност, като се въртите край растенията, да нараните нежните реси Когато лозата е в цъфтеж, не хващайте мотиката, защото има опасност да нараните нежните реси и малките зърна да опадат

0

Издънката не е излишна, използват я и за чайове, и за козметика Мустакът на лозата - това е красивата завъртяна издънка, която с модифицирания си вид има своята природна роля

Последни новини
0

За наличие на западнонилска треска съобщава директорът на Агенцията по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид. На 25 юни са били взети 15 проби от животни в село Сребърна, предвид това

0

Какви са качествата на сорта Саперави, интересува се нашият редовен читател Емил Птичарски от село Динковица, Видинско. Отговор: Буквалният превод от грузински на сорта Саперави означава „боя“

0

Според Европейската сметна палата в периода 2013—2019 г.  са издадени 206 извънредни разрешения за използване на забранени неоникотиноиди.  Действията на ЕС не са ефективни за спиране на процеса на

0

Европейската комисия обяви победителите в четвъртия конкурс по WiFi4EU. Сред тях са 15 български общини, а общините Ситово и Хитрино остават в резервния списък, съобщава "Национална селска мрежа"

0

До края на август 2020 г. се удължава срокът за подаване на заявление за получаване на еднократно, междинно или окончателно плащане по мерките от Националната програма по пчеларство

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

292 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система. За денонощието са направени общо 4540 PCR теста. Така общият брой на потвърдените случаи става 6964, от които 3389 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Група демонстранти проби загражденията пред сръбския парламент и нахлу вътре в сградата тази вечер, предаде ДПА. Чуха се няколко гърмежа, но засега не е ясно дали бяха от шокови гранати или от снаряди със сълзотворен газ. Протестиращите хвърляха бутилки и камъни по прозорците на парламента. Демонстрацията започна няколко часа по-рано и отначало

Семейство от София издирва едно от децата си, изчезнало след пороя преди дни. 24-годишният мъж страда от епилепсия и аутизъм. Той изчезва докато родителите му и брат му отводняват наводненото си жилище, предаде Нова тв. От 2007 година фамилията обитава общинското жилище в столичния квартал "Борово". А ужасът в нощта на бурята за тях се оказва