Полезен ли е за виното дъбовият чипс и защо

02 май 2019
В лозята и под асмата / Полезни съвети
11628
 

Питат домашни производители

Отговаря нашият консултант д-р инж.техн.Николай Бакалов. Той ни разказва малко история за появата на чипса за винопроизводството.

Дъбовият чипс се е използвал най-напред в САЩ.

За първи път нашият автор се е запознал с този продукт в края 80-е години на миналия век, когато България е изнасяла милиони литри вино за САЩ.

Оттам са поискали да обработваме с техен чипс виното, което изнасяме - за да придобие вкусови качества, които отговарят на изискванията на пазара в САЩ.

От САЩ ни е била изпратена и технология как да обработваме виното с чипс.

Тогава "Винпром" възлага на Бакалов и негов колега от Института по винарство в София да приложат на практика тази технология във Винпром - Сухиндол. Той е бил основният износител на вино за западния пазар.

Технологията

се е състояла в производството на концентриран екстракт от чипс /дъбови стърготини/ в специален за целта цилиндричен съд с конично дъно.

Виното преминава през стърготините с малка скорост, като в края на процеса се пуска на порции, за да може да се извлече всичко от дървесината.

Екстрахирането се е провеждало при стайна температура. Полученият екстракт се е събирал в резервоар и се е дозирал към виното за износ в определено количество.

Тогава добавянето на чипс към напитката

се е смятало за фалшификация

в много страни от Европа и света, тъй като се имитират качества, подобни на виното, отлежавало в бъчви.

След 90-е години използването на чипс в Европа нараства, на мода идват вина, силно обогатени с дъб.

Бакалов използва опита си с дъбови екстракти и разработва технология за дъбов екстракт за вино.

Добавянето му към виното и отлежаването в изтощени дъбови бъчви дава възможност бъчвите да се използват дълго време и виното да не се различава от онова, което е съзрявало в нови дъбови бъчви.

Тогава съпоставил екстрактите от чипс и български дъб, те се различавали чувствително. По-късно научил, че

чипсът се ароматизира при производството му

а и температурата на термична обработка на дъба е много по-висока.

Ние работехме при 1400°С, а за чипса температурата достигаше до 3000 градуса и повече, обяснява той.

През 2019 г. му се отдава възможност да продължи изследванията си.

Фирма-производител на дъбови бъчви иска да започне производство на чипс, за да оползотвори отпадъчна дървесина.

Предоставили му 2 вида чипс - М и М+, получен при термична обработка при 2500°С за различно време. За контролна проба използвал необработен термично чипс.

Изводите...

Виното с чипс М е много приятно на вкус и меко, чувства се дъбът, запазва се сортовият му характер.

Виното с чипс М+ също се оказало много приятно на вкус, но вкусът на дъб е малко по-слаб и трансформиран, и не е съвсем типичният вкус на дъб, който придобиват вината съзрели в бъчви.

В края на изследването Ники Бакалов решил да използва още една контрола с чипс от западни фирми.

След всички изводи и наблюдения днес специалистът твърди с увереност, че българските чипсове са добри и не трябва да се имитират чуждите.

А в мнението му се вслушват много винарни изби у нас, защото немалко от тях е и проектирал. 

Българските чипсове са добри, казва експертът Бакалов

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

Този препарат за растителна защита представлява воден разтвор на калциеви полисулфиди. Може да се получи по фабричен начин и в домашни условия. Първите сведения за употребата му са от 40-те години на

0

Но абсолютно устойчиви няма Много наши читатели непрекъснато се интересуват за това кои сортове са по- или най-устойчиви на дадени патогенни зарази. Ние често публикуваме отговори,

0

Това е Унгарка - директен На това грозде у нас в България му се вика Унгарка, показва ни читател. Това е винен сорт, директен. Може според науката виното от директните сортове да се смята за опасно

0

Предложения, които си заслужават Институтът по лозата и виното е създал винени и десертни сортове, които са хибриди между американски и европейски лози.

0

Постарайте се да го постигнете поне на няколко години веднъж За оптимизиране на торовите норми в лозарството много помагат почвените агрохимически анализи и методите на листната диагностика Листните

Последни новини
0

БАБХ предприема допълнителни мерки за превенция от разпространение на болестта Африканска чума по свинете чрез храни.  Забранява се предлагането на прясно свинско месо,

0

Смъртността в България на места е близка до тази в зони с военни конфликти, показват демографски показатели. До 2030 година България да достигне средните европейски нива за активно стареене на

0

И може да се свалят магазините, за да събират пчелите хранителни запаси за зимата Ако април е условният старт на пчеларската година, то би следвало юли да е нейният край.

0

През тази седмица неприятни събития в Държавен фонд "Земеделие" удариха доста силно върху авторитета на оторизираната от ЕС българска разплащателна агенция, през която за 7 години минават 7,5 млрд.

0

Над 10 хиляди декара земя край Кричим са заплашени от унищожение, вече осми ден няма вода в изравнител "Кричим". Това алармира кметът на града Атанас Калчев за TrafficNews.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че не омаловажава кризата с изтичането на данните на НАП и се извинява на българските граждани, чиято информация е била разпространена, но твърденията на БСП за катастрофични последици са неверни. Няма оправдание за пробива в базата данни на НАП, заяви той от парламентарната трибуна в отговор на

Преразглеждането на наказанието на Кубрат Пулев е първа точка от дневния ред на спортната комисия на щата Калифорния за 22 юли 2019 г. Това съобщи бТВ. Българският боксьор трябва да бъде изслушан, след като през май получи санкция от същия орган. Тогава от комисията решиха лицензът на Кобрата за Северна Америка да бъде отнет до 23 септември, т.

Руините от старинна джамия от 7-ми или 8-ми век бяха открити в пустинята Негев в южната част на Израел, съобщиха Ройтерс и ДПА. "Руините от малка джамия, построена през 7-ми или 8-ми век, са рядка находка навсякъде по света, особено в района, който се намира северно от град Беер Шева, където подобни сгради по-рано не са откривани - заявиха