Полезен ли е за виното дъбовият чипс и защо

02 май 2019
В лозята и под асмата / Полезни съвети
12483
 

Питат домашни производители

Отговаря нашият консултант д-р инж.техн.Николай Бакалов. Той ни разказва малко история за появата на чипса за винопроизводството.

Дъбовият чипс се е използвал най-напред в САЩ.

За първи път нашият автор се е запознал с този продукт в края 80-е години на миналия век, когато България е изнасяла милиони литри вино за САЩ.

Оттам са поискали да обработваме с техен чипс виното, което изнасяме - за да придобие вкусови качества, които отговарят на изискванията на пазара в САЩ.

От САЩ ни е била изпратена и технология как да обработваме виното с чипс.

Тогава "Винпром" възлага на Бакалов и негов колега от Института по винарство в София да приложат на практика тази технология във Винпром - Сухиндол. Той е бил основният износител на вино за западния пазар.

Технологията

се е състояла в производството на концентриран екстракт от чипс /дъбови стърготини/ в специален за целта цилиндричен съд с конично дъно.

Виното преминава през стърготините с малка скорост, като в края на процеса се пуска на порции, за да може да се извлече всичко от дървесината.

Екстрахирането се е провеждало при стайна температура. Полученият екстракт се е събирал в резервоар и се е дозирал към виното за износ в определено количество.

Тогава добавянето на чипс към напитката

се е смятало за фалшификация

в много страни от Европа и света, тъй като се имитират качества, подобни на виното, отлежавало в бъчви.

След 90-е години използването на чипс в Европа нараства, на мода идват вина, силно обогатени с дъб.

Бакалов използва опита си с дъбови екстракти и разработва технология за дъбов екстракт за вино.

Добавянето му към виното и отлежаването в изтощени дъбови бъчви дава възможност бъчвите да се използват дълго време и виното да не се различава от онова, което е съзрявало в нови дъбови бъчви.

Тогава съпоставил екстрактите от чипс и български дъб, те се различавали чувствително. По-късно научил, че

чипсът се ароматизира при производството му

а и температурата на термична обработка на дъба е много по-висока.

Ние работехме при 1400°С, а за чипса температурата достигаше до 3000 градуса и повече, обяснява той.

През 2019 г. му се отдава възможност да продължи изследванията си.

Фирма-производител на дъбови бъчви иска да започне производство на чипс, за да оползотвори отпадъчна дървесина.

Предоставили му 2 вида чипс - М и М+, получен при термична обработка при 2500°С за различно време. За контролна проба използвал необработен термично чипс.

Изводите...

Виното с чипс М е много приятно на вкус и меко, чувства се дъбът, запазва се сортовият му характер.

Виното с чипс М+ също се оказало много приятно на вкус, но вкусът на дъб е малко по-слаб и трансформиран, и не е съвсем типичният вкус на дъб, който придобиват вината съзрели в бъчви.

В края на изследването Ники Бакалов решил да използва още една контрола с чипс от западни фирми.

След всички изводи и наблюдения днес специалистът твърди с увереност, че българските чипсове са добри и не трябва да се имитират чуждите.

А в мнението му се вслушват много винарни изби у нас, защото немалко от тях е и проектирал. 

Българските чипсове са добри, казва експертът Бакалов

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

Да знаят, че чепките носят заразата Една от мерките срещу болестта черно гниене е превантивна. Трябва да се отстраняват стари гроздове и части към тях - прави се нещо като санитарна резитба

0

Всички новообразувани части на лозата в активен растеж са чувствителни към нападение от черно гниене Научете симптомите по листата Те са кремаво оцветени петна

0

За какво да внимават лозарите При високи температури, от порядъка на над 30 градуса, през месец август развитието на маната спира. Но при захлаждания и превалявания, ако такива се случат,

0

По молба на Петьофи Бъчваров от Габрово Имам жито и ечемик, а не плодове на разположение в момента. Как да направя една ракийка за зимата, пита ни Петьофи Бъчваров от Габрово.

0

Пита Марин Маринов от Стара Загора Отговор: Първакът е първата фракция дестилат, който се получава при производството на ракия. Той съдържа лесно летливи съединеня,

Последни новини
0

Ако през лятото сте засели моркови, продължете да се грижите за растенията, за до получите добри добиви. . Плевенето е сред основните грижи за тези кореноплодни зеленчуци.

0

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева се срещна с френския си колега Дидие Гийом в рамките на неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие в град Хелзинки

0

„Евро Ферт“ АД – Димитровград ще вземе участие в изложението Международен технически панаир, което се провежда ежегодно в град Пловдив. Изложбеният щанд на компанията,

0

С какво и кога Лозите са от онези растения, които се нуждаят от много внимание и грижи. И по силата на това, че са трайни насаждения, изискват вниманието да бъде проявено далеч преди засаждането им

0

В 10.00 часа и 50 минути днес у нас настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и индийският премиер Нарендра Моди се срещнаха на стадион в щата Тексас, демонстрирайки единството между двете най-големи демокрации в света, въпреки търговските напрежения, предаде Асошиейтед прес. Тръмп не акцентира върху търговските спорове, а подчерта ръста на износа на САЩ за Индия и милиардите долари

Позитивният изпълнител Венцислав Роланд – Venzy стана жертва на виетнамски хакери. Профилът му във Facebook, изграждан с години, става платформа за продажба на фалшиви виетнамски очила. "Вече съм по-добре, първоначално беше голям шок. През 2012 г. беше създадена страницата. Имах над 37 хил. последователи. Тези платформи са много важни за артистите

Мъж скочи от блок в Благоевград и загина на място. Инцидентът станал тази сутрин. Жители на блок 37 в жк "Запад" видели тялото на земята пред входа и повикали полиция и линейка.  По неофициална информация това е шефът на дупнишката популярна каса Георги Близнаков. Той и съпругата му Ивона бяха на съд за незаконни банкови сделки