Полезен ли е за виното дъбовият чипс и защо

02 май 2019
В лозята и под асмата / Полезни съвети
8883
 

Питат домашни производители

Отговаря нашият консултант д-р инж.техн.Николай Бакалов. Той ни разказва малко история за появата на чипса за винопроизводството.

Дъбовият чипс се е използвал най-напред в САЩ.

За първи път нашият автор се е запознал с този продукт в края 80-е години на миналия век, когато България е изнасяла милиони литри вино за САЩ.

Оттам са поискали да обработваме с техен чипс виното, което изнасяме - за да придобие вкусови качества, които отговарят на изискванията на пазара в САЩ.

От САЩ ни е била изпратена и технология как да обработваме виното с чипс.

Тогава "Винпром" възлага на Бакалов и негов колега от Института по винарство в София да приложат на практика тази технология във Винпром - Сухиндол. Той е бил основният износител на вино за западния пазар.

Технологията

се е състояла в производството на концентриран екстракт от чипс /дъбови стърготини/ в специален за целта цилиндричен съд с конично дъно.

Виното преминава през стърготините с малка скорост, като в края на процеса се пуска на порции, за да може да се извлече всичко от дървесината.

Екстрахирането се е провеждало при стайна температура. Полученият екстракт се е събирал в резервоар и се е дозирал към виното за износ в определено количество.

Тогава добавянето на чипс към напитката

се е смятало за фалшификация

в много страни от Европа и света, тъй като се имитират качества, подобни на виното, отлежавало в бъчви.

След 90-е години използването на чипс в Европа нараства, на мода идват вина, силно обогатени с дъб.

Бакалов използва опита си с дъбови екстракти и разработва технология за дъбов екстракт за вино.

Добавянето му към виното и отлежаването в изтощени дъбови бъчви дава възможност бъчвите да се използват дълго време и виното да не се различава от онова, което е съзрявало в нови дъбови бъчви.

Тогава съпоставил екстрактите от чипс и български дъб, те се различавали чувствително. По-късно научил, че

чипсът се ароматизира при производството му

а и температурата на термична обработка на дъба е много по-висока.

Ние работехме при 1400°С, а за чипса температурата достигаше до 3000 градуса и повече, обяснява той.

През 2019 г. му се отдава възможност да продължи изследванията си.

Фирма-производител на дъбови бъчви иска да започне производство на чипс, за да оползотвори отпадъчна дървесина.

Предоставили му 2 вида чипс - М и М+, получен при термична обработка при 2500°С за различно време. За контролна проба използвал необработен термично чипс.

Изводите...

Виното с чипс М е много приятно на вкус и меко, чувства се дъбът, запазва се сортовият му характер.

Виното с чипс М+ също се оказало много приятно на вкус, но вкусът на дъб е малко по-слаб и трансформиран, и не е съвсем типичният вкус на дъб, който придобиват вината съзрели в бъчви.

В края на изследването Ники Бакалов решил да използва още една контрола с чипс от западни фирми.

След всички изводи и наблюдения днес специалистът твърди с увереност, че българските чипсове са добри и не трябва да се имитират чуждите.

А в мнението му се вслушват много винарни изби у нас, защото немалко от тях е и проектирал. 

Българските чипсове са добри, казва експертът Бакалов

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

Този месец още се правят плевене, съкращаване на леторасти, окопаване През месец май лозовите насаждения и асмите изискват няколко основни грижи. Прави се плевене, съкращават се някои леторасти,

0

Когато се третира срещу брашнеста мана /оидиум/ Стопаните и любителите твърде често бъркат при пръскането срещу коварната брашнеста мана /оидиум/. Трябва да знаят: Борбата не се повежда в късните

0

 Това попитаха домашни майстори. Отговор: Чипсът не е предназначен за производство на качествени вина - те трябва да съзряват в бъчви. Допустимо е към виното да се добави такъв,

0

Те са новата дворна мода Биоразградимите саксии са все по-търсени от любителите градинари, заради това че са екологично чисти съдове. Няколко градинари ни попитаха за тях и поискаха да научат има ли

0

Това е капковото напояване, съветва агрономът Кочо Пандов, любител градинар Напояване, за което искате да е едновременно ефикасно, полезно и икономично...Това е капковото.

Последни новини
0

Най-вероятно на всеки човек се е случвало да го заболи зъб. Обикновено това често става в празничини дни или през уикенда и е много трудно да се открие работещ зъболекар.

0

След поникване на доматените растенията, направете прореждане. Там, където са поникнали всички семенца, оставете не повече от две стръкчета. В случай че някъде липсват, подсадете от извадените. .

0

Обширна зона с ниско атмосферно налягане ще определя времето над Централна и Източна Европа в следващите дни. България попада в нейната периферия и няма да усетим цялата й ярост,

0

Първите 12 месеца земеделските производители ще плащат само 2.9% лихва Във връзка с отбелязването на 5-годишнината от създаването си „Агрион Финанс“ предложи специална промоционална лихва за

0

Времето преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна България, а до полунощ и над централната част на Дунавската равнина ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има валежи,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Пожълтяването на листата на розата е тъжна гледка, независимо дали я отглеждате в саксия или в градината. Причините може да са много, но ще трябва сами да разнищите загадката предвид краткото...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ледниците в Западна Антарктида стават все по-нестабилни, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Според нови изчисления на учени от Центъра за полярни наблюдения и моделиране в университета в Лийдс, Англия, около 24 процента от леда в Западна Антарктида е нестабилен. Специалистите използвали компютърни модели,

Австрийският вестник "Пресе" пише, че един от замесените в скандала, разтърсил Австрия - Йохан Гуденус, е имал още срещи с "лицето за връзка", участвало и в срещата на остров Ибиса. Изданието се позовава на нова публикация на германския вестник "Зюддойче цайтунг". В нея се казва, че след срещата на бившия ръководител на Австрийската партия на

Американски учени изследваха плодовете и зеленчуците с най-голяма хранителна плътност и определиха съдържащите най-значими количества витамини, минерали, фибри и протеини, съобщи Хелт дей. Първите пет места заемат цитруси и ягодите, които са на второ място. Списъка оглавяват лимоните. След ягодите са портокалите,