Работим по стар и болен закон за кооперирането

24 април 2019
Агробизнес
3897
1 2 3
 

Какво предлага експертът Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра

Диана Ванчева

По инициатива на Националния съюз на земеделските кооперации в България в страната се провеждат работни срещи за обсъждане на текстове за проектозакон за кооперирането в земеделието.

Поканихме Кирил Боянов да сподели своите професионални виждания за настоящето и бъдещето на земеделските кооперации.

- Какво е днес състоянието на земеделските кооперации при вас в Силистренско?

Областният съюз на земеделските кооперации в Крайдунавска Добруджа обединява 31 кооперации, те стопанисват и обработват над 370 000 дка от общата обработваема земя, която е 1 723 000 дка в областта.

Не само нашите, но и всички земеделски кооперации в страната работят при различни икономически условия.

През настоящия програмен период 2014-2020 г. субсидиите продължават да са по-ниски от останалите членки на ЕС.

А както всички земеделски производители, така и кооперациите купуват семена, торове, препарати и техника от западните фирми на високи цени.

Единственото наше предимство е по-евтиният труд.

Надяваме се за 2021-2027 г. това различие в субсидиите да се коригира чрез т.н. козехионен фонд на ЕС, за да бъдат и нашите стопански субекти конкурентноспособни на европейския и световен пазар.

- Къде са днес нашите аграрни кооперации на фона на даденостите в ЕС?

Специално в Силистренска област те са барометър и критерии за останалите субекти в земеделието и по размера на изплащаната рента.

Въпреки лошите климатични условия и двете засушавания през пролетта и есента на 2018 г., които нанесоха значителни загуби, и при трудностите с реализацията и ниските изкупни цени, предходната година, макар и с по-малък финансов резултат, беше успешна.

Изплатената рента за 2018 г. е 70-90 лв/дка

с което ни изпреварват само кооперациите от област Добрич. За останалите производители, арендатори и частни земеделски структури не е пресилено да се каже, че се равняват или се съобразяват с нашите параметри.

- Защо се налага изготвяне и приемане на нов закон за кооперирането?

Сега действащият е не само морално остарял. Той не е предназначен само за кооперации в земеделието. Изготвян е преди десетилетия при други икономически условия, а днес няма нищо общо между търговска и горска кооперация, кооперация на стоматолози, финансова и земеделска.

Инициативата за нов закон за кооперирането е на Националния съюз на земеделските кооперации. Провежда се в цялата страна.

- Кои са опорните ви точки за промени на сегашното законодателство?

Първопричината е установяване на връзка със земята. В сегашният закон тя липсва и в много случаи тази празнота се коригира само с уставите ни.

Втората опорна точка е

да се регулират най-сетне поземлените отношения

между собственик на земята и ползвател. Сега това се урежда чрез аренден договор.

Правна недостатъчност е това, че при кооперациите, които наемат земя, мнозина сключват договор със себе си. Това трябва да се регулира чрез т.н. договор за управление между собственик на земята и ползвател. Редно е да се сключва договор еднократно с посочване на срокове, задължения на страните, начин на ползване, период на предстояване на земята в патримониума на кооперацията, условия за създаване на трайни насаждения, промяна на начина на трайно ползване, създаване на локални поливни площи, опазване на почвеното плодородие и т.н.

Трета опорна точка е необходимостта от сключването на договор за управление с

определяне на размера

на вътрешната рента

в зависимост от качеството и размера на предоставената земя. Докато за член кооператорите вътрешната рента е измерение на икономическа реализация на поземлените отношения между собственик и ползвател, то за външните собственици, предоставили земя на нечлен кооператори, се въвежда външна рента. Тя по свое икономическо съдържание и размер е различна от вътрешната рента.

Четвърта опорна точка - в новия проект е крайно време да се въведе

изискване за ценз и професионални качества на председателите

А ако няма подходящ член кооператор с ценз и професионални качества, управителният съвет да предлага на общото събрание избиране на изпълнителен директор за менажер на земеделската кооперация на собственици на земя.

Има и пето - в новия проект се предвижда броят на гласовете при гласуване да е в зависимост от размера на дяловата вноска и на предоставената земя с договор за управление от член кооператор.

Шесто - в проектотекстовете се дава възможност

член кооператорите да завишат своя дял чрез лични вноски

на база декар обработваема и внесена земя, какъвто опит има в някои други стопански субекти.

Вторият източник за завишаване на дяловия капитал на собствениците на земя нормативно е посочено да става чрез капитализиране на дивидента по решение на общото събрание.

Нов момент, който се изтъква при работните срещи из страната, стават и годишните събрания. Надделява мнението при изтичане на 4-годишния мандат на органите за управление да е задължително да се проведе общо събрание с оглед изборност на нови.

А при изтичане на 4-годишния им мандат и задължително да се извършва финансова инспекция, а не както сега това да е пожелателно.

В проекта предвиждаме да има учредяване на кооперация от собственици на земя и учредяване от земеделски производители - ЕТ, СД, ЕООД - или т.н. фермерски кооперации. При втория тип законът е редно да даде отговор на какъв принцип и критерии ще се изграждат - с апортна вноска ли, и как ще се преценяват приносът и крайният резултат.

Опитът в света доказа потребността от фермерски кооперативи

каквато например е Лимагрейн във Франция с 3200 членуващи фермери, ккавито са стотици други.

Изграждането на два типа земеделски кооперации на физически и юридически лица трябва да създаде условия и за изграждане на единно складово стопанство и търговско звено.

Днес председатателят (мениджърът) го изгражда и той прави всичко - проучване и търсене на пазари, следи маржовете в цените, следи предлаганите банкови опции по-отношение кредитирането, пазарува торове и препарати. И много малко време му остава да следи изпълнението на технологичните практики, да внедрява наукоемки технологии, нови иновативни решения.

Проблем е и нарушеното равновесие между структурата на машинния парк и културите. Има на места прекалена енерговъоръженост и енергонаситеност с техника. В някои кооперации е недостатъчно натоварването на техниката, поради липсата на ресурса земя.

В следващите години

земята ще става все по-търсена

не само като атрактивна и печеливша стока, но и като средство за производство.

Интересът към българската земя ще расте заради благоприятното разположение на страната ни в умерено континенталният пояс. Въпреки глобалното затопляне на планетата у нас все още има граници между четирите годишни сезона, което се отчита навън от експерти и бизнес.

Богатото разнообразие на типове почви и тяхното естествено плодородие в съчетание с благоприятен климат са предпоставка за диверсификация на културите в различните региони на страната.

Заедно с тази природна даденост и за биологично производство

ще продължава да нараства икономическият интерес към земята ни не само от членки на ЕС

но и от трети страни.

В новия проект кооперирането, сдружаването, обединяването трябва да става на основата на икономически регулатори и държавна намеса дотолкова, доколкото да може да се съхрани и доразвие кооперативизмът в чистия му вид. Виждаме такъв в цяла Европа.

Изминалите 25 г. доказаха, че там където има земеделска кооперация в населено място, там се съхранява имунната система на стопанския живот и е по-малък демографският срив.

Кооперациите чрез умна законодателна и държавна намеса могат да станат огромна възможност за създаване на средна класа на село.

Правителство, което ги съхрани, ще опази селото, българската земя и България.

Още от Агробизнес
0

Цените на зърнените и маслодайните култури както на зърно от старата, така и от новата реколта в Черноморския регион, показват ръст след повишаване на котировките на световните пазари.

0

След няколко дни непрекъснат растеж, има спад в цените на пазара на царевица и пшеница в Чикаго след тестване на нивата на съпротива. Климатичните условия си остават основният фактор,

0

Отскокът, наблюдаван по време на няколко търговски сесии на пазара на пшеницата вече спада. В резултат на това цените започнаха да намаляват след тестването с декемврийски договор с ниво на

0

Близо 3 хиляди производители, отглеждащи трайни овощни култури, ягоди и малини получиха компенсации за зимните пръскания.  ДФ „Земеделие“ преведе общо 3 031 795 лв.

0

Това произлиза от предложени за обсъждане В мзхг до 28 май промени в наредба № 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания на площ.

Последни новини
0

Алерголозите съветват да спазвате следните 7 правила, ако живеете с котка, а сте алергични към нея: 1. Не притискайте котката към лицето си. След като погалите косматата си любимка,

0

Пчелните семейства използват най-добре пашата и най-пълно опрашват селскостопанските култури, когато са близо до цъфтящите растения. В повечето случаи кошерите у нас са в населените места,

0

Градинари, които са си обособили овощна градина с повече дръвчета, често засяват трева между тях. По-добре е обаче да се засеят култури, които са подходящи за зелено торене.

0

при недостиг на калций и фосфор От рахит заболяват телета при недостиг на калций и фосфор в организма на майката. Както и небалансираното хранене на бременната крава.

0

Необходими продукти: 4 яйца, чаена чаша захар, 2 ч. ч. брашно, 3 супени лъжици грис, 4 суп. лъж. вода, пакетче бакпулвер, за сиропа - 250 мл. прясно мляко, 2 ч. ч. захар, 4 ч. ч.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Пожълтяването на листата на розата е тъжна гледка, независимо дали я отглеждате в саксия или в градината. Причините може да са много, но ще трябва сами да разнищите загадката предвид краткото...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Английският китарист е на турне и идва в София на 31 май Стив Хакет е водещият китарист на легендарната британска рокгрупа “Дженезис” и е част от оригиналния състав наред с Питър Гейбриъл, Фил Колинс, Тони Банкс и Майк Ръдърфорт. “Дженезис” са сред 30-те най-продавани музиканти на всички времена с над 150 милиона копия на свои албуми.

Певицата Алекс Раева очаква първото си дете. Тя показа бременното си коремче по време на откриването на изложбата “Прожектори” на художничката Стилияна Узунова. Раева предпочита да не говори за личния си живот, затова и досега не е казала нито какъв ще е полът на бебето, нито кой е мъжът до нея. Преди това тя имаше сериозна връзка с диджей Дончо.

Френската полиция издирва мъжа, който е поставил куфара-бомба на пешеходната улица в източния френски град Лион. Заподозреният е бил заснет от охранителните камери на улицата, докато е оставял чантата пред пекарната на улица "Виктор Юго", съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БНТ.  При инцидента, случил се днес в 17,30 часа местно време,