Здравейте! Имам магнолия от 2 години. Отглеждам я в саксия на слънчев балкон. Подхранвам я с тор за цъфтящи и много се старая да е доволна, но тя не иска да разцъфти, откакто е при мен. Не знам как да й угодя, затова искам съвет. В момента се разлиства, но пак няма цветни пъпки, пише ни Стоянова от София.

На пръв поглед няма причина магнолията ви да не цъфти!

Това, че я отглеждате в саксия е първото, за което можем да се хванем. Обикновено растенията, които отглеждаме в контейнер, имат по-голяма нужда от грижи спрямо тези, засадени директно в градината от същия вид. Ограниченото развитие на корените, малкото почва и по-честата нужда от вода и храна са една от възможните причини.

От друга страна стоят сортовите особености на самото растение. Както знаем има 3 вида магнолии. Някои от тях са подходящи за отглеждане в саксия, но други не са. Проверете какъв е вашия, ако пазите паспорта на магнолията. Проверете и дали присадката е здрава. Културните магнолии се присаждат на семенна подложка. Ако присадникът е загинал, а подложката е развила стъбла цветове ще има след 6-7 години.

Почвата и храната са от съществено значение

Тези цветя искат влажна почва и много слънце. Пресъхването в определени периоди и в частност, когато се залагат цветните пъпки, е още една вероятна причина за липсата на цъфтеж.

Честите поливки пък отмиват хранителните вещества, което налага по-често подхранване, но и то може да бъде нож с две остриета.

И още нещо! Торовете за цъфтящи в цветарските магазини, може да не са това, за което ги представят.

Наскоро попаднах на фирма, предлагаща торове и препарати за цветя. Шишенцата за декоративно листни и цъфтящи бяха с различен цвят, на етикетите обаче, въпреки предназначението, беше написано едно и също. Съдържанието на хранителни елементи беше еднакво, а цъфтеж се провокира с повече калий. Дали е грешка при печат или друго... не знаем, но прави лошо впечатление.

Купете си качествен тор от агроптека! Търсете такъв с бавно действие и поне наполовина по-ниско съдържание на азот. Виското съдържание на азот стимулира растеж и образуване на листа, но и липса на цветове. Проверете рН на почвата. Магнолията предпочита умерена киселинност. Ако нищо не даде резултат, пресадете я в градината.