Британска компания изпитва 5G-мрежа в три района на Югозападна Англия. Ако експериментът завърши успешно, млечните крави на Острова ще бъдат включени към мрежата, съобщава Ройтерс. Инернет-"пионерки" стават 50 крави Холщайн, на които слагат датчици и електронни яки, свързани с роботизирана доилна система.

Умните устройства помагат при автоматичното доене на животните. Освен това опитните животни са с умни ушни марки, които проследяват здравословния им статус. С тях животновъдите могат оперативно да забележат първите признаци на някакво заболяване.

Проектът се реализира във фермата на финансирания от правителството Agri-EPI Centre в Шептън-Малет, в която са внедрени и други съвременни технологии на умното животновъдство. Като например автоматични четки за масаж, които се активират, когато кравата се допре до тях. Или щори със сензорно управление се отварят и затварят в зависимост от външната температура.

Във фермата се прилага умна система за хранене. В нея фуражът се доставя автоматично чрез релси, монтирани на тавана на краварника.

Сега тестваме възможностите на 5G-мрежата да предава данни от нашите датчици на компютрите на фермата и тя е много по-бърза от бавното включване към Интернет, обяснява ръководителят на проекта. Това означава, че бихме могли да я внедрим в млечните говедовъдни ферми, обяснява ръководителят на проекта в Agri-Epi Centre Дънкан Форбс.

Когато кравата, снабдена с електронна 5G-яка, се чувства готова да бъде доена, се приближава до вратите на робота и те автоматично ще се отварят. А по време на доенето устройство разпознава индивидуално кравата и й отпуска необходимото количество фураж.