Европейската програма Хоризонт 2020 предлага връщане към бавнорастящи местни породи

Засега учените предлагат птицевъдите да се върнат към по-малко ящните породи кокошки, както и да се търся нови източници на протеин вместо соя, съобщава Рoultry world.

Търсенето на икономически изгодни биофуражи дълго време беше проблем за европейските биоптицевъди, които от години зависеха в значителна степен от вносната биосоя в качеството й на висококачествен протеинов фураж.

Проектът OK-Net EcoFeed, стартирал миналата година и финансиран по европейската програма Хоризонт 2020, помага на европейските биофермери да получат информация за алтернативни източници на протеин и да симулира използването на по-голямо количество местни фуражи.

Проектът, в който участват 19 партньори от 11 европейски държави, ще продължи до края на следващата година. Консорциумът включва фуражни заводи и комбинати, фермери и фермерски организации, научноизследователски институти, университети и консултантски агенции.

Сега IFOAM EU Group публикува 72-страничен документ, обхващащ потребностите от протеин при носачки, бройлери и свине, различните ресурси на белтъчни фуражи и тяхната хранителност, оборудване за обработка на фуражи и различни стратегии на хранене.

100-процентовото биохранене с местни фуражи на домашни птици и свине може да е проблем, особено що се отнася до получаването на достатъчно протеин и специфични аминокиселини. В своето изследване IFOAM EU Group предлага два начина на решение на тази задача.

Първото решение е да се използват странични продукти като преработени промишлени остатъци от различни производства. Също така трябва да се пристъпи към търсенето на нови източници на протеин - такива като морски продукти, или да се усъвършенстват известни продукти - като фуражни тревисти растения.

Друго решение е животните да се хранят по-неинтензивно

За тази стратегия на хранене най-добре подхождат бавнорастящи породи животни и птици. Някои бавнорастящи породи са мното добре известни, включително старите породи.

Но бавнорастящите породи ще доведат до намаление на доходите на животновъдите, което пък от своя страна ще повлече ръст в цените на яйцата и месото. Въпреки това има множество варианти на съчетания на стратегии на хранене или отглеждане с регионални фуражи и носкопродуктивни породи, които заслужават внимание.