Обещава се, че потенциалът е огромен и ще увеличи добива с десетки проценти

Алма Давидова

Когато Израел Талпаз приключва повече от тридесет години служба в израелската отбрана, той не тръгва по утъпкания път на развитие и продажба на разузнавателни системи.

Съвместно с предприемачите Барак Хачамов и Гай Моргенстърн, решава да прехвърли опита си в друга трудна област - света на селското стопанство. Заедно те стават основатели на стартиращия бизнес SeeTree в Тел Авив.

Както може да се очаква от бивш офицер от разузнаването, Талпаз - главен изпълнителен директор на SeeTree, наблюдава развитието на технологиите и услугите на компанията от септември 2017 г.

Петнадесет месеца по-късно SeeTree пуска приложение, което използва технологии за изкуствен интелект и машинно обучение.

С него фермерите получават информация за здравето и производителността на всяко дърво за да могат да оптимизират своите селскостопански дейности.

"Колективните знания и опит на нашите основатели направиха процеса на стартиране на SeeTree почти естествен. Нашите способности като екип, съчетани с опита ни с трайните насаждения и пазара, ни накараха да осъзнаем, че имаме чудесна възможност да създадем нещо забележително.

Въпреки, че трансформативните данни, безпилотните и сензорните технологии вече съществувахли в селското стопанство, не е имало компания, която успява правилно да ги използва, за да се възползват и земеделските производители.

Имахме удоволствието да се опитаме да бъдем първите в това, но също така да можем да го направим в мащаб и с икономически привлекателен пакет.

SeeTree въоръжава фермерите с данните, от които се нуждаят, за да вземат важни бизнес решения, които да подобрят резултатите. Решенията, базирани на данни, са най-рентабилните...", разказва изпълнителният директор Израел Талпаз.

Събирането на данни е трифазен процес разказва той. Това са мониторинг на дрона, земни сензори и анализ на почвата.

Цялата процедура се извършва с помощта на машинното обучение, включително помощ от експерти от Mobileye.

SeeTree създава принципно нова концепция за селското стопанство.

Работейки върху радарите, компанията вече си сътрудничи с клиенти по целия свят и открива офиси в Калифорния и Бразилия.

SeeTree обяви също завършване на финансиране в размер на 15 млн. долара от водещи инвеститори, включително Hanaco Ventures, Canaan Partners Israel, Uri Levine, iAngel и Mindset.

За да растат, фермерите трябва да работят като малки производствени единици и системи, които непрекъснато следят всяка машина.

Потенциалът е огромен и далеч не е реализиран. Този подход ще увеличи добива с десетки проценти.

През нощта компанията събира около шест терабайта данни от полето. След три дни създава цифрова карта с цифров идентификатор за всяко овощно дърво.

SeeTree ще използва нови инструменти

с цел подобряване на технологиите и добавяне на нови компоненти към своите услуги, като непрекъснато взима предвид настоящите и бъдещите нужди на своите клиенти.

Талпаз подчертава, че за да се решат проблемите във всяка сфера, ще е необходимо първо да се дефинират и да се осмислят и разберат.

По материали от jpost.com