През март започват третиранията на пчелните семейства с медикаменти срещу вароатозата. Дозата на употребяваните медикаменти трябва да се спазва, тъй като, ако се дадат в по-малко количество, не са достатъчно ефективни. А ако се предозират, може да се увредят и пчелите.

Ето и съветите на професионалните пчелари как провеждат борба с вредитебите, информира pchelari.com.

Сега е най-подходящото време за нозевит+. Времето позволява и може да се направи директно пръскане върху рамките и върху кълбото.

Ако температгурите са ниски, няма да позволят да се навират лентички срещу вароа в студа между пчелите в кълбото. Така третирането се измества до началото на април. А сега топлото време позволява двукратно третиране с нозевит+. След това вече може да се сложат лентичкит, които се държат до началото на акациевата паша.

Това е единствената разумна алтернатива - сега нозевит, а през април - лентички против акар.

Вторият много важен довод е, че ако в някое семейство има завишени нива на нозематоза, точно сега е момента за третиране против нея. Точно март месец е най-критичният, при който се сменят зимните с летните пчели. Много пчелари споделят, че масовото измиране става именно през месец март, а не през февруари или през април. Така че ако ще се прави някакво третиране за нозематоза, то трябва да е точно сега, за да имат шанс новите пчели да са по-здрави от старите.

|