19 вида моден дизайн - градински пътеки от естествен камък

02 март 2019
Цветна градина / Полезни съвети
44757
 

Ако искате да промените градината и да вкарате някоя нова идея можете да го направите чрез пътеките.

Опитайте се да използвате естествен камък. Добре проектираната алея може да добави уникален чар към пейзажа.

Пътеките в градината са елемент от нейния дизайн. Ако са избрани в съответствие с общия стил на къщата и двора, те органично се сливат с него и подчертават красотата на околната среда.

Въпреки че първоначалната цел на създаването на градинската пътека е тя да ни служи практически, това е важен елемент, който допълва чувството за завършеност на ландшафта.

Приказен път

Камъните, живописно разпръснати из градината, ви водят до най-красивите кътчета в нея.

Природният пейзаж чудесно се съчетава с материала на настилката.

Естествен ландшафт

Това е още един пример за естествен ландшафт. Каменните плочи на тази алея са с неправилни различни форми.

Колоритен път

Пътеката е изработена от полирани камъни с различни приятни цветове. Тя обикаля живописно тревната площ и къщата. Може би ще ви заведе на някое още по-красиво място...

По ваш избор

Не е задължително да използвате естествен камък. Можете да направите пътеката и с изкуствени плочи. Създавате необичайна пътека, която ще бъде различна по цвят и материал от другите...

Живописни стъпала

Можете да комбинирате оригинално пътека и стълби. В случая заоблените форми придават допълнителна живописност. Това съчетание е не само красиво, но и функционално.

Кръстопът

Не е удобно да има само една пътека или алея в градината. А и за предпочитане е да не вървите по мократа трева. Разклонената мрежа от пътеки прави пейзажа лек и дори игрив.

Пътеки от отломки

Не изхвърляйте парчетата бетон, или стари плочи и неизползвани камъни. От тях може да се изгради пътека в еклектичен стил и да се смесят различни материали. Това е необичайно и много красиво.

Азиатски стил

Тази пътека води към дома или из градината, декорирана в азиатски стил. Много подходящо е да бъде осветена от малки фенери.

Големи плочи

Въпреки големия си размер каменните плочи правят двора по-удобно място и са органично вплетени в цялостната композиция. Тревата между камъните само подчертава естествения им произход.

Запълвате пролуките

Пролуките между камъните, можете да запълните с чакъл, пясък или камъчета. Това ще придаде необикновен вид на вашата пътека. В зависимост от вида на материала тя може да се използва като основна, лъкатушеща из градината или за излаз към задния двор.

Мозайка

Бъдете креативни и оформете пътеките в градината с мозайка от камъни. Ако е в тон на цялата композиция, пътеката ви ще бъде неразделна част от градината, въпреки уникалния дизайн.

Аскетичност

Ако сте фен на строгия стил, без лъкатушещи пътечки, ще ги направите като успоредни, прави линии. Геометричните форми образуват перфектно съответствие от правоъгълници, подредени в желания ред.

Големи парчета камък

Пътеката може да настелете с калдъръм, но може и просто с големи парчета камък. Основното е, че материалът е дълговечен.

Цветен бордюр

Рамкирането на пътеката с бордюр от цветя я разкрасява и подчертава. Тя се превръща в главен акцент на пейзажа.

Крива траектория

Разбира се, от точка А до точка Б по-лесно се стига по права линия. Но когато става въпрос за градинска пътека, това не е нужно? Завоите са загадъчни и пораждат любопитство какво се крие зад тях...

Изтънченост

Парчетата стар гранитогрес в съчетание с красивата растителност изглеждат елегантни. Ландшафтното проектиране напомня на старите аристократични замъци.

Контраст

Тази пътека е в контрастен стил. На фона на естествения ландшафт, кантът от червени тухли се откроява.

А пътеката изглежда като замръзнала водна повърхност.

Широка алея

От портите на вашата градина до входа на къщата може да води красива, широка, представителна алея. От едната страна тя е осветена от редица соларни фенери. А по протежението я следват малки вечнозелени храстчета. Краси не само парцела, но и къщата. 

НАПРАВИ СИ САМ

Здрава настилка в 6 стъпки

Първата стъпка е избор и закупуване на материал. Имате възможност да направите пътеката от средни по размер камъни, а може да използвате и каменни плочи.

След като решите с какъв камък ще направите пътеката, следва неговото закупуване. При избора внимавайте плочите да са с приблизителни размери и дебелина, за да не се получава разнородност в пътеката.

Втората стъпка в изграждането на пътеката е почистването на избрания участък -за да бъде пътеката добре направена и дълготрайна, е нужно добре да се почисти участъка, върху който ще бъде положена. Важно е всякаква растителност да бъде премахната. Един от начините е да използвате хербициди. Важна подробност е и подравняването на участъка.

Третата стъпка е избор на вида пътека - има доста начини, по които да се построи . Може да се направи с разстояние между камъните или не.

Има вариант със спояване на камъните с разтвор, може в разстоянието между тях да се посади трева, а може да се насипе и ситен чакъл. Може да се постави бордюр, а може да остане и без бордюр.

От значение е и дали ще се полага върху бетонов постамент или такъв направен от чакъл или пясък.

Четвъртата стъпка са подготвителните работи. След като вече сте закупили материала, решили какъв ще е видът на пътеката, е време да започнете подготвителните работи по изграждането ѝ.

Първо се премахва горния земен слой на дълбочина около 10-15 сантиметра. Това безпроблемно може да се направи с помощта на лопата.

След това е нужно целият участък добре да се трамбова и подравни.

Може най-отдолу да се положи слой геотекстил, който добре ще пасне с дренажа, но може и да не се използва. Изборът е ваш.

Задължително е обаче да има основа под облицовъчните камъни, които ще използвате. Тя може да бъде пясъчна, с дебелина около 10 см, или от няколко слоя дребен чакъл, който добре се утъпква след полагането на всеки слой. Също може да се положи бетонен слой, който да е около 2 см.

Петият етап е полагането на камъните. Можете да започнете с изграждането на бордюра, или да го поставите след като положите камъните.

Добре е да внимавате разстоянието на камъните по дължината на цялата пътека да е приблизително еднакво. Използвайте нивелир, за да се уверите, че пътеката ви няма отклонения във височината. Може да наместите камъните с гумен чук.

Шестият етап е запълване на пространството между камъните. Ако сте решили да го запълните с пясък, трябва да сте сигурни, че той добре се е слегнал. Излейте вода, за да може пясъкът да се слегне и ако е необходимо добавете пясък и повторете процедурата, докато сте убедени, че всичко е заравнено.

Ако искате да засадите трева между камъните, тогава изсипете хумусна почва и я заравнете.

След това се изсипват и семената на тревата. До седмица тревата пониква. Може да искате да свържете камъните с циментов разтвор. Тогава внимателно излейте сместа между камъните, загладете повърхността и изчакайте да изсъхне. (ХФ)

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Есента на практика е вторият градинарски сезон, защото има почти толкова работа, колкото и през май. Дейностите не са малко: събиране на реколтата, подхранване с оборски тор

0

Всеки собственик на градина се стреми да украси и облагороди своя парцел, така че работата и почивката да са максимално удобни и приятни. Едно от решенията може да бъде използването на ефектен

0

Най-често при планиране пространството на малкия градински парцел има трудности със зонирането. Искате в по-голямата градина да сложите барбекю, да имате тревна площ

0

Градината е страхотно място за отдих и почивка. Иска ли ви се и след залез слънце да се радвате на красотата й? Въпросът e как да поставите осветителни тела в градината

0

Габионите представляват стабилни конструктивни структури, изградени от метална мрежа и скални /а понякога и други/ материали. Технологията на изработка и типа на габионите могат да варират в широки

Последни новини
0

През нощта ще бъде предимно ясно. След полунощ на места в източната половина от страната ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Почти тихо с минимални температури предимно между 6 и 11 градуса

0

По технологията на сем. Калчеви от гр. Сеново Радина Иванова Семейство Калчеви са познати в земеделското градче Сеново от област Русе открай време като майстори на варенето - я ракия, я свинска мас

0

Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро повече от месец е с минимални промени в рамките на 1.3 процента общо.

0

Доброволци са извадили девет бракониерски коша за раци от язовир "Ястребино" края Антоново. Акцията на екипа на Централната рибно-опазваща организация, клон Ястребино, е проведена през нощта

0

В живота на пчелното семейство през календарната година, особено по време на активния период от развитието му, съществуват етапи, през които пчелите не могат да си доставят нужните им количества

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Оптималните дози серен двуокис до голяма степен зависят от захарното съдържание и здравословното състояние на гроздето и температурата. При нормална температура и здраво грозде дозите от серен двуокис...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съюзът на демократичните сили настоява лидерите на „Демократична България“ и кандидатът за кмет арх. Борислав Игнатов да заявят публично позицията си за антисемитското изказване на кандидата за общински съветник от тяхната листа Тома Белев. Нещо повече – в подобни ситуации цивилизованите политици имат само един ход – оттегляне от листата

Министърът на финансите Владислав Горанов се срещна с новия управляващ директор и председател на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Срещата се състоя по време на редовните годишни срещи на Съветите на управителите на Групата на Световната банка и на МВФ, които се провеждат в периода 18-20 октомври 2019 г

Програмата за кварталите е много важна, това е един от трите ни топприоритета заедно с борбата срещу мръсния въздух и с административната реформа. Това каза кметът на София и кандидат за следващия мандат Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия. "Сега имаме възможност по-целенасочено да работим по малките улички