19 вида моден дизайн - градински пътеки от естествен камък

02 март 2019
Цветна градина / Полезни съвети
40491
 

Ако искате да промените градината и да вкарате някоя нова идея можете да го направите чрез пътеките.

Опитайте се да използвате естествен камък. Добре проектираната алея може да добави уникален чар към пейзажа.

Пътеките в градината са елемент от нейния дизайн. Ако са избрани в съответствие с общия стил на къщата и двора, те органично се сливат с него и подчертават красотата на околната среда.

Въпреки че първоначалната цел на създаването на градинската пътека е тя да ни служи практически, това е важен елемент, който допълва чувството за завършеност на ландшафта.

Приказен път

Камъните, живописно разпръснати из градината, ви водят до най-красивите кътчета в нея.

Природният пейзаж чудесно се съчетава с материала на настилката.

Естествен ландшафт

Това е още един пример за естествен ландшафт. Каменните плочи на тази алея са с неправилни различни форми.

Колоритен път

Пътеката е изработена от полирани камъни с различни приятни цветове. Тя обикаля живописно тревната площ и къщата. Може би ще ви заведе на някое още по-красиво място...

По ваш избор

Не е задължително да използвате естествен камък. Можете да направите пътеката и с изкуствени плочи. Създавате необичайна пътека, която ще бъде различна по цвят и материал от другите...

Живописни стъпала

Можете да комбинирате оригинално пътека и стълби. В случая заоблените форми придават допълнителна живописност. Това съчетание е не само красиво, но и функционално.

Кръстопът

Не е удобно да има само една пътека или алея в градината. А и за предпочитане е да не вървите по мократа трева. Разклонената мрежа от пътеки прави пейзажа лек и дори игрив.

Пътеки от отломки

Не изхвърляйте парчетата бетон, или стари плочи и неизползвани камъни. От тях може да се изгради пътека в еклектичен стил и да се смесят различни материали. Това е необичайно и много красиво.

Азиатски стил

Тази пътека води към дома или из градината, декорирана в азиатски стил. Много подходящо е да бъде осветена от малки фенери.

Големи плочи

Въпреки големия си размер каменните плочи правят двора по-удобно място и са органично вплетени в цялостната композиция. Тревата между камъните само подчертава естествения им произход.

Запълвате пролуките

Пролуките между камъните, можете да запълните с чакъл, пясък или камъчета. Това ще придаде необикновен вид на вашата пътека. В зависимост от вида на материала тя може да се използва като основна, лъкатушеща из градината или за излаз към задния двор.

Мозайка

Бъдете креативни и оформете пътеките в градината с мозайка от камъни. Ако е в тон на цялата композиция, пътеката ви ще бъде неразделна част от градината, въпреки уникалния дизайн.

Аскетичност

Ако сте фен на строгия стил, без лъкатушещи пътечки, ще ги направите като успоредни, прави линии. Геометричните форми образуват перфектно съответствие от правоъгълници, подредени в желания ред.

Големи парчета камък

Пътеката може да настелете с калдъръм, но може и просто с големи парчета камък. Основното е, че материалът е дълговечен.

Цветен бордюр

Рамкирането на пътеката с бордюр от цветя я разкрасява и подчертава. Тя се превръща в главен акцент на пейзажа.

Крива траектория

Разбира се, от точка А до точка Б по-лесно се стига по права линия. Но когато става въпрос за градинска пътека, това не е нужно? Завоите са загадъчни и пораждат любопитство какво се крие зад тях...

Изтънченост

Парчетата стар гранитогрес в съчетание с красивата растителност изглеждат елегантни. Ландшафтното проектиране напомня на старите аристократични замъци.

Контраст

Тази пътека е в контрастен стил. На фона на естествения ландшафт, кантът от червени тухли се откроява.

А пътеката изглежда като замръзнала водна повърхност.

Широка алея

От портите на вашата градина до входа на къщата може да води красива, широка, представителна алея. От едната страна тя е осветена от редица соларни фенери. А по протежението я следват малки вечнозелени храстчета. Краси не само парцела, но и къщата. 

НАПРАВИ СИ САМ

Здрава настилка в 6 стъпки

Първата стъпка е избор и закупуване на материал. Имате възможност да направите пътеката от средни по размер камъни, а може да използвате и каменни плочи.

След като решите с какъв камък ще направите пътеката, следва неговото закупуване. При избора внимавайте плочите да са с приблизителни размери и дебелина, за да не се получава разнородност в пътеката.

Втората стъпка в изграждането на пътеката е почистването на избрания участък -за да бъде пътеката добре направена и дълготрайна, е нужно добре да се почисти участъка, върху който ще бъде положена. Важно е всякаква растителност да бъде премахната. Един от начините е да използвате хербициди. Важна подробност е и подравняването на участъка.

Третата стъпка е избор на вида пътека - има доста начини, по които да се построи . Може да се направи с разстояние между камъните или не.

Има вариант със спояване на камъните с разтвор, може в разстоянието между тях да се посади трева, а може да се насипе и ситен чакъл. Може да се постави бордюр, а може да остане и без бордюр.

От значение е и дали ще се полага върху бетонов постамент или такъв направен от чакъл или пясък.

Четвъртата стъпка са подготвителните работи. След като вече сте закупили материала, решили какъв ще е видът на пътеката, е време да започнете подготвителните работи по изграждането ѝ.

Първо се премахва горния земен слой на дълбочина около 10-15 сантиметра. Това безпроблемно може да се направи с помощта на лопата.

След това е нужно целият участък добре да се трамбова и подравни.

Може най-отдолу да се положи слой геотекстил, който добре ще пасне с дренажа, но може и да не се използва. Изборът е ваш.

Задължително е обаче да има основа под облицовъчните камъни, които ще използвате. Тя може да бъде пясъчна, с дебелина около 10 см, или от няколко слоя дребен чакъл, който добре се утъпква след полагането на всеки слой. Също може да се положи бетонен слой, който да е около 2 см.

Петият етап е полагането на камъните. Можете да започнете с изграждането на бордюра, или да го поставите след като положите камъните.

Добре е да внимавате разстоянието на камъните по дължината на цялата пътека да е приблизително еднакво. Използвайте нивелир, за да се уверите, че пътеката ви няма отклонения във височината. Може да наместите камъните с гумен чук.

Шестият етап е запълване на пространството между камъните. Ако сте решили да го запълните с пясък, трябва да сте сигурни, че той добре се е слегнал. Излейте вода, за да може пясъкът да се слегне и ако е необходимо добавете пясък и повторете процедурата, докато сте убедени, че всичко е заравнено.

Ако искате да засадите трева между камъните, тогава изсипете хумусна почва и я заравнете.

След това се изсипват и семената на тревата. До седмица тревата пониква. Може да искате да свържете камъните с циментов разтвор. Тогава внимателно излейте сместа между камъните, загладете повърхността и изчакайте да изсъхне. (ХФ)

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Без значение дали имате място само за няколко сандъчета с пръст, които да разположите на балкона, или разполагате с голямо пространство, което да отделите за градина,

0

Тя не ги убива, а само ги отблъсква Дори да живеете на 8-мия етаж, има вероятност да се сблъскате с орди от безброй малки войничета. Защо са там и как са дошли не е ясно,

0

Предпазва резниците от гниене В състава на ароматния прах има много полезни вещества, някои от които се смятат за чудесен помощник при опитите за вореняване на резници.

0

Но задължително с 12 часа слънчево греене Канеленото дърво е непознато на нашия пазар дори сред колекционерите. Въпреки това не е невъзможно да се отглежда в контейнер.

0

Гони и сциаридните мушици в почвата Сигурно на всеки се е случавло да умори орхидея. Те лесно загниват при неподходящ воден режим или по-ниски температури. И тук на помощ идва канелата.

Последни новини
0

Първият медомат у нас зарадва бургазлии. Той е разположен в експоцентър „Флора“ в Морската градина. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас за Фокус.

0

В иcпaнcкия рeгиoн Гaлиcия групa приятeли влoжили личнитe cи cпecтявaния в пoкупкaтa нa цялo ceлo, кoeтo ce нaмирa в близocт дo eдин oт нaй-извecтнитe мaршрути в Caнтягo дe Кoмпocтeлa, пише Факти.бг.

0

Готови уроци по земеделие и околна среда, насочени към ученици от 11 до 15 годишна възраст, ще могат да се използват в европейските училища. Комплектът от учебни материали за учителите,

0

Ако маточниците са над 18-20 броя на серия, качеството се намалява. В майкопроизводителните стопанства по толкова ли залагат? При естествените свищеви маточници те не са повече от 12-15.

0

Невероятен десерт, който няма да ви отнеме повече от половин час Продукти: За "тестото" (не се страхувайте, няма да се налага да печете!): 250-260 г ронливи бисквити, 80 г разтопено масло, щипка сол.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В събота Иван отива за риба на водоема в Негован. Придружава го приятелката му. Не са сами край водата, за риба са дошли още хора. Привечер мъжът се натъква на зловещата находка. „Само един череп видях и това беше на брега. На човек, то си личи. звъннах на полицията”, спомня си пред bTV Иван. Въпреки че не е единствен свидетел

Движението - засега само на леките автомобили, и то в една лента - през участъка на “Струма” край Дупница, където на 13 август пожар повреди конструкцията, бе пуснато преди уикенда. Част от струпаните на мястото отпадъци, които причиниха пожара, обаче остават, защото общината все още няма къде да ги пренесе, стана ясно вчера при оглед на мястото

Наесен обявяват поръчки за 5 или 6 локомотива, 30 нови вагона и 10 автобуса на релси БДЖ ще пробват да конкурира автобусите до Пловдив и Стара Загора с ускорен влак, който ще пуснат през септември. Той ще спира преди Пловдив само 2 гари и пътуването от София ще е 2 часа и 10 минути. Това все пак е малко повече, отколкото с автобус