19 вида моден дизайн - градински пътеки от естествен камък

02 март 2019
Цветна градина / Полезни съвети
76194
 

Ако искате да промените градината и да вкарате някоя нова идея можете да го направите чрез пътеките.

Опитайте се да използвате естествен камък. Добре проектираната алея може да добави уникален чар към пейзажа.

Пътеките в градината са елемент от нейния дизайн. Ако са избрани в съответствие с общия стил на къщата и двора, те органично се сливат с него и подчертават красотата на околната среда.

Въпреки че първоначалната цел на създаването на градинската пътека е тя да ни служи практически, това е важен елемент, който допълва чувството за завършеност на ландшафта.

Приказен път

Камъните, живописно разпръснати из градината, ви водят до най-красивите кътчета в нея.

Природният пейзаж чудесно се съчетава с материала на настилката.

Естествен ландшафт

Това е още един пример за естествен ландшафт. Каменните плочи на тази алея са с неправилни различни форми.

Колоритен път

Пътеката е изработена от полирани камъни с различни приятни цветове. Тя обикаля живописно тревната площ и къщата. Може би ще ви заведе на някое още по-красиво място...

По ваш избор

Не е задължително да използвате естествен камък. Можете да направите пътеката и с изкуствени плочи. Създавате необичайна пътека, която ще бъде различна по цвят и материал от другите...

Живописни стъпала

Можете да комбинирате оригинално пътека и стълби. В случая заоблените форми придават допълнителна живописност. Това съчетание е не само красиво, но и функционално.

Кръстопът

Не е удобно да има само една пътека или алея в градината. А и за предпочитане е да не вървите по мократа трева. Разклонената мрежа от пътеки прави пейзажа лек и дори игрив.

Пътеки от отломки

Не изхвърляйте парчетата бетон, или стари плочи и неизползвани камъни. От тях може да се изгради пътека в еклектичен стил и да се смесят различни материали. Това е необичайно и много красиво.

Азиатски стил

Тази пътека води към дома или из градината, декорирана в азиатски стил. Много подходящо е да бъде осветена от малки фенери.

Големи плочи

Въпреки големия си размер каменните плочи правят двора по-удобно място и са органично вплетени в цялостната композиция. Тревата между камъните само подчертава естествения им произход.

Запълвате пролуките

Пролуките между камъните, можете да запълните с чакъл, пясък или камъчета. Това ще придаде необикновен вид на вашата пътека. В зависимост от вида на материала тя може да се използва като основна, лъкатушеща из градината или за излаз към задния двор.

Мозайка

Бъдете креативни и оформете пътеките в градината с мозайка от камъни. Ако е в тон на цялата композиция, пътеката ви ще бъде неразделна част от градината, въпреки уникалния дизайн.

Аскетичност

Ако сте фен на строгия стил, без лъкатушещи пътечки, ще ги направите като успоредни, прави линии. Геометричните форми образуват перфектно съответствие от правоъгълници, подредени в желания ред.

Големи парчета камък

Пътеката може да настелете с калдъръм, но може и просто с големи парчета камък. Основното е, че материалът е дълговечен.

Цветен бордюр

Рамкирането на пътеката с бордюр от цветя я разкрасява и подчертава. Тя се превръща в главен акцент на пейзажа.

Крива траектория

Разбира се, от точка А до точка Б по-лесно се стига по права линия. Но когато става въпрос за градинска пътека, това не е нужно? Завоите са загадъчни и пораждат любопитство какво се крие зад тях...

Изтънченост

Парчетата стар гранитогрес в съчетание с красивата растителност изглеждат елегантни. Ландшафтното проектиране напомня на старите аристократични замъци.

Контраст

Тази пътека е в контрастен стил. На фона на естествения ландшафт, кантът от червени тухли се откроява.

А пътеката изглежда като замръзнала водна повърхност.

Широка алея

От портите на вашата градина до входа на къщата може да води красива, широка, представителна алея. От едната страна тя е осветена от редица соларни фенери. А по протежението я следват малки вечнозелени храстчета. Краси не само парцела, но и къщата. 

НАПРАВИ СИ САМ

Здрава настилка в 6 стъпки

Първата стъпка е избор и закупуване на материал. Имате възможност да направите пътеката от средни по размер камъни, а може да използвате и каменни плочи.

След като решите с какъв камък ще направите пътеката, следва неговото закупуване. При избора внимавайте плочите да са с приблизителни размери и дебелина, за да не се получава разнородност в пътеката.

Втората стъпка в изграждането на пътеката е почистването на избрания участък -за да бъде пътеката добре направена и дълготрайна, е нужно добре да се почисти участъка, върху който ще бъде положена. Важно е всякаква растителност да бъде премахната. Един от начините е да използвате хербициди. Важна подробност е и подравняването на участъка.

Третата стъпка е избор на вида пътека - има доста начини, по които да се построи . Може да се направи с разстояние между камъните или не.

Има вариант със спояване на камъните с разтвор, може в разстоянието между тях да се посади трева, а може да се насипе и ситен чакъл. Може да се постави бордюр, а може да остане и без бордюр.

От значение е и дали ще се полага върху бетонов постамент или такъв направен от чакъл или пясък.

Четвъртата стъпка са подготвителните работи. След като вече сте закупили материала, решили какъв ще е видът на пътеката, е време да започнете подготвителните работи по изграждането ѝ.

Първо се премахва горния земен слой на дълбочина около 10-15 сантиметра. Това безпроблемно може да се направи с помощта на лопата.

След това е нужно целият участък добре да се трамбова и подравни.

Може най-отдолу да се положи слой геотекстил, който добре ще пасне с дренажа, но може и да не се използва. Изборът е ваш.

Задължително е обаче да има основа под облицовъчните камъни, които ще използвате. Тя може да бъде пясъчна, с дебелина около 10 см, или от няколко слоя дребен чакъл, който добре се утъпква след полагането на всеки слой. Също може да се положи бетонен слой, който да е около 2 см.

Петият етап е полагането на камъните. Можете да започнете с изграждането на бордюра, или да го поставите след като положите камъните.

Добре е да внимавате разстоянието на камъните по дължината на цялата пътека да е приблизително еднакво. Използвайте нивелир, за да се уверите, че пътеката ви няма отклонения във височината. Може да наместите камъните с гумен чук.

Шестият етап е запълване на пространството между камъните. Ако сте решили да го запълните с пясък, трябва да сте сигурни, че той добре се е слегнал. Излейте вода, за да може пясъкът да се слегне и ако е необходимо добавете пясък и повторете процедурата, докато сте убедени, че всичко е заравнено.

Ако искате да засадите трева между камъните, тогава изсипете хумусна почва и я заравнете.

След това се изсипват и семената на тревата. До седмица тревата пониква. Може да искате да свържете камъните с циментов разтвор. Тогава внимателно излейте сместа между камъните, загладете повърхността и изчакайте да изсъхне. (ХФ)

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Защо е важно да разберем връзката им и как да определим изложението Виртуозите в декоративното градинарство, ни напомнят колко е важно да разберем сянката, да я опознаем

0

Лятото е чудесно. Можете да прекарате толкова време, колкото искате на чист въздух. Но е двойно по-приятно да направите това на собствената си морава в сянката на беседка или уютен вътрешен двор. 1

0

Специално място в дизайна на къщата и градината заема терасата. Тя може да бъде описана като връзка между къщата и парцела. По правило тази част на постройката не е остъклена и често дори не се

0

Интересен декоративен елемент в градината е скалният кът, често погрешно наричан алпинеум. Наистина и двете композиционни форми са доста сродни, но имат съществена разлика помежду си

0

Напоследък все по-често ни убеждавате в тезата, че плевелите са полезни. Е, мен ме спечелихте, (защото меко казано ми е омръзнало “да се боря с вятърни мелници”) но искам да науча повече

Последни новини
0

Когато пчеларят не разполага с достатъчно празни пити, своевременно трябва да изважда пълните, да ги центрофугира и отново да ги връща в кошера. Други юлски проблеми: За нормалната дейност на пчелите

0

Изложба „Градината – времена и пространства“  откриват утре (09.07.)  в Екомузей с аквариум в гр. Русе от 18.00 ч. Експозицията е част от проекта „Градината – място на биокултурно разнообразие и

0

Новите технологии могат да подобрят ефективността на работа на вашата машина, като увеличат производителността, намалят разходите и повишат приходите ви

0

А това означава на една и съща страна на отделна пита да се вижда разновъзрастно пило. Между запечатаните килийки се виждат яйца, съвсем млади и по-възрастни личинки, а също и незасеменени килийки

0

И при най-малко съмнение за заболяване търсете ветеринарните лекари. Другите задачи за месеца: 0 контрол на опаразитеността на семействата с вароатоза в пчелина; 0 препоръчително е третирането на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Втори пореден ден с рекорден брой заразени 240 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 4286 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 6342, от които 2917 активни

„Берое“ победи „Славия“ с 2:0 в предпоследния си мач за сезона. И двете попадения бяха дело на Мартин Камбуров. Първото полувреме бе равностойно, но „Берое“ не остави шансове на съперника да застраши сериозно вратата на Ганев. Мартин Камбуров откри резултата в 11-та минута след точно изпълнена дузпа

10 са положителните проби за коронавирус в "Локо" (Пд), стана ясно, след като излязоха резултатите от тестовете. 7 от тях са на футболисти, като се знае, че сред тях са Илко Пиргов и капитанът Димитър Илиев. Вече е направен още един рунд от проверки, защото утре е мачът с ЦСКА, който по решение на областният щаб ще е на затворени врата