Syringa vulgaris е най-разпространената разновидност у нас от това ароматно и обилно цъфтящо растение.

Ако искате да си засадите, трябва да го направите до края на март или наесен. Почвата се подготвя добре. Желателно е да се направи и дренаж.

Ако пък имате люляк вече, но искате да го размножите, сега е подходящ момент.

Младите издънки в основата на храста или дръвчето са идеални за целта. Първо проверете дали имат собствени корени. Ако имат, можете директно да ги преместите. Съкратете надземната част леко, за да може издънката да се вкорени на новото място по-лесно.

Ако младото стъбло няма собствени корени, можете да го накарате да ги образува. Наранете леко кората в основата близо до почвата. Загърлете с рохка почва и наесен ще имате чудесен посадъчен материал.

Цветовете ще ароматизират градината от началото на май, а в зависимост от сортовите особености и до края на следващия месец.

Цветовата гама е богата - лилаво и различни нюанси на виолетово, розово с различна наситеност и снежно бяло или перлено. Цветовете издържат дълго и във ваза, носят уникалния аромат на скъп парфюм.

Отглеждането не е трудно, но е много важно да се запомни точният момент за резитба.

Веднага след прецъфтяване се режат цветовете. Така се дава възможност на растението да насочи силите си към вегетативен растеж и залагане на цветни пъпки.

И у нас има див рожков

Шушулките са и с лечебни свойства

Cercis siliquastrum или див рожков, както го наричаме е много интересен представител на семейство бобови. У нас макар и рядко се среща в паркове и дворове, дори край пътища до 500 н.м.в.

Дървото разцъфтява в прелестни розови или бели цветове преди да се разлисти по старите клони (каулифлория), а след прецъфтяване се образуват специфични шушулки.

Именно те се правят на брашно или сироп и могат да служат като подсладител или заместител на какаото. Рпжков се слави с неповторими декоративни качества, лечебни свойства, а също и като медоносно растение.

Ако искате да украсите градината си с това розово съкровище, си пригответе поне трийсетина лева. Засадете фиданката на слънчево място. Ако почвата ви е глинеста, тогава се постарайте да я подобрите.

Рожков предпочита камениста и отцедлива почва с добър дренаж. Младото растение трябва да е засадено в контейнер, защото иначе трудно понася пресаждането.

Може да се размножи и чрез семена, но е трудно и цъфтежът се отлага доста. Растенията издържат без защита до минус 20-23°С. 

Магнолия с различен цъфтеж

Внимавайте обаче с повратните мразове

За магнолиите сме писали, но си заслужава да повторим. В зависимост от периода на цъфтеж се разделят в 3 групи:

1. Магнолии, които първо цъфтят, а след това се разлистват (M. кobus, М. denudatа, М. liliflora);

2. Магнолии, които първо се разлистват и след това цъфтят (М. obovata и М. acuminatа);

3. Вечнозелена магнолия (Magnolia grandiflora), която у нас се справя добре в по-топлите райони или със зимна защита, защото не понася много ниски температури.

По своята същност магнолията е издръжливо и много красиво дърво или храст. Предлага се в контейнер, затова може да се сади през по-голямата част от годината без някакви особени изисквания.

Важно е да определите мастото, така че да е защитена от повратни мразове или поне да имате възможност да я защитите. Това е от изключително значение за раноцъфтящите видове. 

Обогатете почвата с торф

Можете да режете и оформяте след цъфтеж

Магнолиите са от онези растения, които се вписват в красивите и подредени градини.

От известно време много се говори за солитери или т.нар. единични растения. Магнолията е едно доста подходящо предложение. Когато я засаждате, обърнете внимание на почвата. Ако е необходимо подгответе по-голяма ямка, поставете дренаж на дъното, а самата почва обогатете с торф или компост. Грижите за скоро засаденото дръвче се изразяват в редовно поливане, така че да поддържате почвата леко влажна.

Ранната пролет е много подходящо време за подхранване на по-старите дръвчета. Изборът на тор е ваш, но ние препоръчваме да включите в диетата добре угнил оборски тор. Магнолията рядко страда от болести, но не е невъзможно.

С неприятелите също трябва да внимавате. Повечето магнолии можете да подрязвате и оформяте след прецъфтяване. За да се радвате на цветовете им, си отрежете клонка с оформени пъпки и я поставете във вода... 

Японската вишна е разкош

Цъфти само 2-3 седмици

Японската вишна или Prunus Kanzan е дърво, чиито цветове не се забравят лесно.

Кичести и розовеещи, те траят около 2-3 седмици, но това е само кулминацията.

Листата също допринасят за декоративният ефект в градината. Младите листа първоначално са бронзови, през лятото стават зелени, а наесен се обагрят в златно жълто.

Както се казва ефектът е променлив и през по-голямата част от годината се забелязва от далеч.

Това е скъпо растение, но си заслужава всеки лев. Отглежда се лесно, грижите не се различават от тези за плодните дървета. Слави се с доста висока студоустойчивост и е поддатлива на резитби за оформяне. Предпочита богати и дълбоки почви и слънчево изложение. Частично засенчване не би трябвало да спре цъфтежа.